Τρίτη, Δεκεμβρίου 29, 2009

Τα μυστικά ενός περιπλανώμενου




«Έχω ταξιδέψει σ΄ όλο τον κόσμο/ Σ΄ όλο τον κόσμο έχω περιπλανηθεί/ Αλλά ακόμα δεν έχω δει/ Έναν παράνομο να διώχνει μια οικογένεια από το σπίτι της».

Oι Γάλλοι τον λένε flaneur. Οι Άγγλοι, stroller. Στα ελληνικά, η καλύτερη λέξη είναι μάλλον «περιπλανώμενος». Και οι παραπάνω στίχοι του Γούντι Γκάθρι τον περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο. Είναι κάποιος που την είχε κοπανήσει αρκετές φορές από το σπίτι του πριν ακόμη κλείσει τα δέκα του χρόνια. Που το σχολείο ήταν γι΄ αυτόν φυλακή και τα ωράρια τού προκαλούσαν ασφυξία. Μόλις απέκτησε μια οικονομική ευχέρεια, άρχισε να ταξιδεύει. Κι όπου πηγαίνει, όποια πόλη επισκέπτεται, χάνεται ανάμεσα στο πλήθος. Πίσω από κάθε γωνιά, τον περιμένει ο κόσμος.

Πρόεδρος της διαφημιστικής εταιρείας Saatchi & Saatchi και συγγραφέας του βιβλίου «Το μέλλον πέρα από τις μάρκες» που έχει μεταφραστεί σε 18 γλώσσες, ο Κέβιν Ρόμπερτς επισκέπτεται κάθε χρόνο πάνω από πενήντα πόλεις. Κι όπως γράφει στο περιοδικό Εσπρέσσο, τίποτα δεν τον συγκινεί περισσότερο από την εξερεύνηση μιας καινούργιας περιοχής. Οδηγός του είναι μια φράση του Στιβ Τζομπς: «Ποιος θα ήθελε να υπηρετήσει στους πεζοναύτες όταν μπορεί να γίνει πειρατής;» Σύνθημά του, ένα γνωμικό του Ρόαλντ Νταλ: «Όσοι δεν πιστεύουν στη μαγεία δεν θα τη συναντήσουν ποτέ». Και καρπός της πλούσιας εμπειρίας του, οι πέντε παρακάτω κανόνες.

1) Βουτήξτε στο χάος. Η υπερβολική τάξη σκοτώνει την τέχνη. Δέκα πόλεις προσφέρουν την τέλεια περιπλάνηση: Νέα Υόρκη (street beat), Ρίο (σώματα), Παρίσι (προφανές), Βαρκελώνη (viva Catalonia!), Βερολίνο (ανανέωση), Μπουένος Άιρες (τάνγκο), Άμστερνταμ (η δύναμη των λουλουδιών), Ρώμη (πίστη), Μάντσεστερ (ποδόσφαιρο) και Σάντα Φε (η Άγρια Δύση).

2) Πιάστε τον σφυγμό. Πέντε τρόποι υπάρχουν για να το πετύχετε: διαβάστε βιβλία που τοποθετούνται στη συγκεκριμένη πόλη, ακούστε τη μουσική στον δρόμο, φάτε τοπικά προϊόντα, επισκεφθείτε τα μουσεία, παρακολουθήστε έναν αγώνα της τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου.

3) Όταν παρασύρεστε από τα ρεύματα της ανθρωπότητας, και βουτάτε στα βαθιά, είναι απαραίτητο να αισθάνεστε καλά. Ταξιδέψτε με μια εταιρεία που αγαπάτε, μείνετε σε ένα ξενοδοχείο που σας αρέσει, επισκεφθείτε φίλους που σας λείπουν.

4) Πάρτε μαζί σας τον σωστό εξοπλισμό. Όπως έλεγε ο Γούντι Χέιζ, ο θρυλικός προπονητής του αμερικανικού ποδοσφαίρου, «επιτυχία είναι αυτό που προκύπτει όταν η προετοιμασία συναντά την ευκαιρία». Δεν χρειάζονται πολλά πράγματα: ανοιχτό μυαλό, καλή καρδιά και μια πιστωτική κάρτα.

5) Φροντίστε να έχετε μαζί σας τα κατάλληλα εργαλεία. Άλλα θα σας χρησιμεύσουν, άλλα όχι, εξαρτάται από σας. Αλλά μην κουβαλάτε μεγάλο βάρος. Ο Κέβιν Ρόμπερτς δεν πηγαίνει πουθενά χωρίς το i-pod, το κινητό, μαύρα ρούχα, έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη, ένα δερμάτινο πανωφόρι, τζιν και αθλητικά παπούτσια.

Οι U2 το θέτουν κάπως διαφορετικά: «Χωρίς τίποτα ξεκίνησα/ μόνο με τη σκέψη σε σένα βάλθηκα να περιπλανηθώ...»

2 Comments:

At 31/12/09 2:20 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 31/12/09 2:22 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Άραγε καταφέρνει ο κ.πρόεδρος να διοικήσει την εταιρεία του, με τόσα μυστικά; ;-)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home