Παρασκευή, Δεκεμβρίου 11, 2009

Με τους μηχανικούς ή με τους κτηνίατρους;




Σύμφωνα με τους ειδικούς, το όριο για τη διατήρηση του ανθρώπινου πολιτισμού στον πλανήτη είναι τα 350 μέρη διοξειδίου του άνθρακα ανά εκατομμύριο. Είμαστε ήδη στα 390.

Ας πούμε ότι ετοιμάζεστε να επιβιβαστείτε σε ένα αεροπλάνο κι έρχονται οι ειδικευμένοι μηχανικοί με τα πτυχία τους και την εμπειρία τους και σας λένε ότι μελέτησαν τον κινητήρα και είναι ελαττωματικός. Μόλις απογειωθεί το αεροπλάνο, θα γίνει έκρηξη. Παθαίνετε μεγάλη ταραχή και τότε έρχονται κάποιοι περίεργοι τύποι, κτηνίατροι, υδραυλικοί, δημοσιογράφοι, και επιχειρούν να σας καθησυχάσουν. Μελέτησαν, λέει, τα γραφήματα και δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος, οι μηχανικοί θέλουν απλώς να σας τρομάξουν. Τι θα κάνετε;

Ο δημοσιογράφος Johann Ηari της Ιντιπέντεντ χρησιμοποίησε αυτό το παράδειγμα για να δείξει τη δυσαναλογία ανάμεσα στους χιλιάδες κλιματολόγους που μελετούν και προειδοποιούν για τους κινδύνους από τις κλιματικές αλλαγές και διαφόρους άσχετους, που λένε ότι αυτά είναι παραμύθια. Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή και το υποτιθέμενο σκάνδαλο με την υποκλοπή των e-mails του Πανεπιστημίου της Εast Αnglia, έχουμε ακούσει τα πιο απίθανα πράγματα από ανθρώπους σαν τη Σάρα Πέιλιν, τον επικεφαλής της σαουδαραβικής αντιπροσωπείας στην Κοπεγχάγη, τον Τσέχο πρόεδρο Βάτσλαβ Κλάους ή τον παρουσιαστή του Fox Νews, Γκλεν Μπεκ. Για τους ανθρώπους αυτούς, ο μεγάλος εχθρός της προόδου είναι σήμερα ο... Αλ Γκορ.

Ο 45χρονος Δανός οικονομολόγος Μπγιορν Λόμποργκ, από τους πιο παλιούς και πιο γνωστούς αμφισβητίες της κυρίαρχης άποψης για το κλίμα, είναι πολύ σοβαρότερος. Κι έχει αναθεωρήσει πια κάποιες παλιές του απόψεις. «Η υπερθέρμανση της Γης είναι γεγονός και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι προκαλείται από τον άνθρωπο», λέει σε συνέντευξή του στη Ρεπούμπλικα ο άνθρωπος που έχει περιληφθεί από το ΤΙΜΕ στις εκατό προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη. Ο Λόμποργκ αναγνωρίζει ότι οι εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (Ιpcc) αποτελούν την πιο αξιόπιστη πηγή γνώσης για το θέμα. Δεν πιστεύει όμως ότι το πρόβλημα θα λυθεί με την εξαγγελία φιλόδοξων, αλλά μη ρεαλιστικών, στόχων για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Αντί γι΄ αυτό, προτείνει να διατεθεί το 0,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ για την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών. Όταν αυτές οι τεχνολογίες αρχίσουν να χρησιμοποιούνται ευρέως, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα είναι πια εφικτή.

Ανάλογη επιχειρηματολογία χρησιμοποιούν και οι συγγραφείς του βιβλίου SuperFreakonomics. Για να γίνουν θυσίες, λένε, χρειάζονται κίνητρα, χρειάζονται έτοιμες και καλά επεξεργασμένες εναλλακτικές λύσεις. Σωστό- μόνο που είναι ένα επιχείρημα για δύο δεκαετίες πίσω. Τώρα πια δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. Το πρόβλημα με τις εξαγγελίες των κυβερνήσεων δεν είναι (μόνο) η δυσκολία εφαρμογής τους, αλλά η ατολμία τους. Ενώ εμείς κουβεντιάζουμε, το Τουβάλου κινδυνεύει να βουλιάξει.

2 Comments:

At 11/12/09 4:52 μ.μ., Blogger Κυριάκος said...

Μιχάλη, μην ξεχνάς και τον Ανδριανόπουλο. Ως γνωστό, οι ηλιακές κηλίδες και η θερμοχωρητικότητα των ωκεανών ήταν ανέκαθεν στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα. Είμαι μηχανικός και, αν και δεν έχω ασχοληθεί με το αντικείμενο μετά τα φοιτητικά μου χρόνια, έχω παλέψει στα νιάτα μου για να αποκρυπτογραφήσω τα ιερογλυφικά των εξισώσεων της θερμοδυναμικής. Μου κάνει τρομερή εντύπωση λοιπόν η ευκολία με την οποία σχολιάζουν διάφοροι επιστημονικά ζητήματα που χρειάζονται χρόνια μελέτης μόνο για να τα ακουμπήσεις.

Την καλησπέρα μου (τακτικός αναγνώστης, πρώτη φορά σχολιαστής)

Κυριάκος

 
At 16/12/09 10:57 π.μ., Blogger Theodota said...

Εξαιρετικό το κείμενό σας!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home