Τρίτη, Νοεμβρίου 17, 2009

Το λίπος απειλεί την επανάσταση




Επιτέλους, ο Ούγκο Τσάβες απέκτησε ενδιαφέρον. Άφησε (προς στιγμήν) στην ησυχία του τον ιμπεριαλισμό και βάλθηκε να πείσει τους συμπατριώτες του να αδυνατίσουν. Το πάχος, είπε, είναι ένα σοσιαλιστικό ζήτημα.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο ηγέτης της «Μπολιβαριανής Επανάστασης» είχε ασκήσει δριμεία κριτική σε όσους περνούν μισή ώρα τραγουδώντας κάτω από το ντους. «Έχω μετρήσει πως τρία λεπτά είναι αρκετά, και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν βρωμάω», τόνισε στο εβδομαδιαίο τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Ένα λεπτό για να βραχούμε, ένα για να σαπουνιστούμε κι ένα για να ξεβγαλθούμε». Ο Τσάβες κάλεσε επίσης τους συμπατριώτες του να σβήνουν τα φώτα και την τηλεόραση όταν δεν τα χρησιμοποιούν και απείλησε ότι θα λάβει μέτρα εναντίον των πλουσίων επειδή αυτοί φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την ενεργειακή σπατάλη.

Το προχθεσινό του διάγγελμα το αφιέρωσε στη διατροφή. «Στη χώρα αυτή», είπε, «υπάρχουν πολλοί παχύσαρκοι. Το υπερβάλλον βάρος κάθε Βενεζουελανού έχει αυξηθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια από 6,5 σε 14,5 κιλά. Χρειάζεται, λοιπόν, δίαιτα και άσκηση». Ο ίδιος έχασε 20 κιλά τρώγοντας ρύζι και πίνοντας γάλα από σόγια, προϊόντα που επιπλέον καταπολεμούν τη γήρανση και του επιτρέπουν να συνεχίσει να ηγείται της επανάστασης. Επειδή όμως η επανάσταση χρειάζεται τις ψήφους των γυναικών, ο Τσάβες φρόντισε να περιορίσει την κριτική του στους gordos, τους παχύσαρκους άνδρες. «Δεν μιλώ για τις γυναίκες, επειδή παχύσαρκες γυναίκες δεν υπάρχουν», διευκρίνισε. «Μερικές φορές είναι απλώς γεμάτες».

Σύμφωνα με τους επικριτές της κυβέρνησης, ο πραγματικός λόγος που ο Τσάβες κάνει αυτή την κοινωνική «στροφή» είναι η οξυνόμενη εσωτερική κρίση και η κάθετη πτώση της δημοτικότητάς του. Οι τιμές αυξάνονται κατά 29% τον χρόνο, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην περιοχή. Από τις αρχές του μήνα, η παροχή νερού διακόπτεται στο Καράκας για χρονικό διάστημα έως 48 ωρών την εβδομάδα: η κυβέρνηση αποδίδει το μέτρο αυτό στην παρατεινόμενη ξηρασία και το Ελ Νίνιο, αλλά η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι στη ρίζα του προβλήματος βρίσκεται η απουσία επενδύσεων, η κακοδιαχείριση και η διαφθορά. Εκτός από τις διακοπές νερού, η Βενεζουέλα πάσχει ακόμη από συχνά μπλακ-άουτ στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και από πολύ υψηλή εγκληματικότητα.

Σε μια τέτοια συγκυρία, ο πιο εύκολος αποδιοπομπαίος τράγος είναι τα μέσα ενημέρωσης. Ο Ντιοσντάδο Καμπέγιο, πρόεδρος της επιτροπής που εποπτεύει τα μέσα (Conatel), δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι όσες εφημερίδες και κανάλια επιμένουν να διαστρεβλώνουν τα λόγια του προέδρου θα τιμωρηθούν. Σύμφωνα με τον Καμπέγιο, που είναι και υπουργός Δημοσίων Έργων, ο Τσάβες δεν μίλησε ποτέ για το ενδεχόμενο πολέμου με την Κολομβία, όπως ισχυρίστηκαν οι υπονομευτές του. Αναφέρθηκε απλώς στο ιστορικό ρητό «αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο». Ώς κι εμάς παγίδεψε, που δεν έχουμε καμιά διάθεση να τον υπονομεύσουμε.

2 Comments:

At 18/11/09 5:43 μ.μ., Blogger sissa ben dahir said...

Δεν θα έρθουμε κάποτε εμείς οι τσιπροτσαβικοί στα πράγματα;
Θα επιβάλλουμε στάγδην σωλήνες στις μπανιέρες και να φέρει κάθε πολίτης αυτόματο αθροιστή λαμβανομένων θερμίδων. Μόλις φτάνει το όριο των 1800Kcal θα ειδοποιείται αυτόματα η ΕΠΑΠΑΔΙΠΟ (επαναστατική αρχή παρακολούθησης διατροφής πολιτών).

 
At 20/11/09 10:01 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Παπαπα... το λίπος αλλού το μαζεύουνε...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home