Σάββατο, Νοεμβρίου 29, 2008

Δύο συγγραφείς κατά της βαρβαρότητας
Μπορεί ένα βιβλίο να θέσει σε κίνηση τον εγκληματικό μηχανισμό μιας οργάνωσης σαν την Καμόρα και να αναγκάσει τον μόλις 29 ετών συγγραφέα του να κρύβεται για να γλιτώσει τη ζωή του; Μπορεί, απαντά ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, που το βιβλίο του Γόμορρα έχει πουλήσει ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. «Η λογοτεχνία προκαλεί φόβο. Συνδέει τη βαρβαρότητα με τα μυαλά και τις καρδιές των αναγνωστών. Κι αυτό είναι επικίνδυνο. Γιατί μπορούν τώρα να σκοτώσουν εμένα, αλλά όχι όλους τους αναγνώστες του βιβλίου. Σε αυτή την κοινωνία μπορούμε να μιλάμε, να εκφραζόμαστε, ακόμη και να κραυγάζουμε. Δεν μπορούμε όμως να παραβιάζουμε το φράγμα της σιωπής για ορισμένα πράγματα που δεν πρέπει να λέγονται».

Μπορεί ένα βιβλίο να αναγκάσει τις αρχές ενός κράτους να επικηρύξουν με έναν φετφά το κεφάλι του συγγραφέα αντί τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων; Μπορεί, απαντά ο ηλικίας 61 ετών Σαλμάν Ρούσντι, του οποίου το βιβλίο Σατανικοί Στίχοι θεωρήθηκε από τους αγιατολάδες του Ιράν προσβλητικό για τον Μωάμεθ, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να εξαφανιστεί επί μία δεκαετία από προσώπου γης. «Οι κακοήθειες είναι μια από τις χειρότερες αναμνήσεις που έχω από μια ολέθρια εποχή. Έλεγαν μερικοί: “Αν το είχες βουλώσει, τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί”!».

Η συνάντηση των δύο συγγραφέων στη Στοκχόλμη συνέπεσε με άλλη μια επίδειξη βαρβαρότητας, που έπληξε αυτή τη φορά την πόλη από την οποία κατάγεται ο Ρούσντι: τη Βομβάη. Από μια άποψη, λοιπόν, οι συγγραφείς είναι προνομιούχοι: σε αντίθεση με τα θύματα των μουτζαχεντίν, εκείνοι ειδοποιήθηκαν εγκαίρως ότι απειλείται η ζωή τους κι είχαν τον χρόνο να λάβουν τα μέτρα τους. Στα μέτρα αυτά, όμως, δεν περιλαμβάνεται η υποταγή. «Υπάρχει κάτι στο οποίο πιστεύω ακράδαντα», τόνισε ο Σαβιάνο. «Το να διηγείσαι ιστορίες σημαίνει να αντιστέκεσαι. Πολλοί με ρωτούν γιατί γράφω μόνο για αίμα και βία. Μα, όποιος γνωρίζει την ομορφιά της ελευθερίας, στην οποία περιλαμβάνεται η ελευθερία να ζεις και να αγαπάς, δεν ανέχεται τη δυσοσμία του συμβιβασμού, της διαφθοράς, της καταστροφής της γης του. Κάποιος είπε: υπάρχει η ομορφιά, υπάρχει και η κόλαση. Θα ήθελα, αν τα καταφέρω, να μείνω πιστός και στα δύο».

Η ερώτηση του γραμματέα της Σουηδικής Ακαδημίας Οράτιου Ένγκνταλ ήλθε αυθόρμητα: υπάρχει λοιπόν σήμερα ελευθερία της έκφρασης; «Ο Βολταίρος πάντα έλεγε πως καλό είναι να ζει κανείς κοντά σε κάποια διεθνή σύνορα», απάντησε ο Ρούσντι. Κι ύστερα στράφηκε στον Σαβιάνο, έμπειρος αυτός απέναντι στον πρωτάρη, και του έδωσε μια συμβουλή: «Μην παραχωρείς στον φόβο μεγαλύτερη εξουσία από αυτήν που έχει»...

7 Comments:

At 29/11/08 12:40 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Το βιβλίο είναι δίκοπο, σπάει τη σιωπή ή το φανατισμό κι' επεκτείνει το φόβο ή τον διαλύει. Δεν αρκεί, για τη δικαίωση, η αντιπαλότητα με τη πηγή του φόβου.

νομίζω ότι ο Οράτιος Εγνταλ εξέφρασε έναν υπαινιγμό για την υπερβολική διόγκωση του φόβου στα βιβλία του Σαβιάνο και του Ρουσντί που μπορεί να θρέφει το ψοφίμι(;) το θεριό.

 
At 29/11/08 3:10 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Γιατί να φοβηθεί η Καμόρα τις κραυγές του Σαβιάνο; Δεν έχει κανένα λόγο. Αφού μάλιστα μπόρεσε να βγάλει και λεφτά από τις αφηγήσεις του, το έπραξε ευχαρίστως.
Είναι γνωστό ότι διακινεί παγκόσμια, παράνομα ντιβιντιά της ταινίας Gomorra που της φέρνουν χρήμα στα ταμεία της.

 
At 30/11/08 1:47 π.μ., Blogger Κυπριανός Χριστοδουλίδης said...

"Σε αυτή την κοινωνία μπορούμε να μιλάμε, να εκφραζόμαστε, ακόμη και να κραυγάζουμε. Δεν μπορούμε όμως να παραβιάζουμε το φράγμα της σιωπής για ορισμένα πράγματα που δεν πρέπει να λέγονται" ,είπε ο Ρομπέρτο Σαβιάνο. Στερεούνται όμως φαντασίας οι διώκτες του. Και αυτού και του Ρούσντι. Χάθηκε ένα "τυχαίο" μοιραίο συμβάν; Τόσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν, κάποιο δεν μπορεί να κάνει μια στραβοτιμονιά; Και ήταν ανάγκη να εκδώσουν επικήρυξη; Ποιός ο λόγος; Ένας ελεύθερος σκοπευτής δεν θα έκανε όμορφα,αθόρυβα και αποτελεσματικότατα τη δουλειά του; Βέβαια,οι αγιοταλάδες για λόγους εσωτερικού γοήτρου δεν θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Οι άλλοι όμως;

 
At 30/11/08 10:41 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Η έκφραση έχει άσυλο ούτως ή άλλως, η βία ποτέ δεν είχε σχέση με βιβλία.
Ο Σαβιάνο είναι εξίσου κερδισμένος με τη μαφία, ο Ρουσντί με τους φανατικούς. Στο τόπο τους, τούς παίρνουνε στα σοβαρά τη φάρσα, ενώ μακριά τους παίρνουνε για προφήτες και τόν επιδοτούνε.

 
At 30/11/08 12:28 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Nik-athenian, είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό που λες, αλλά έρχεται σε σύγκρουση με αυτά που υποστηρίζει ο ίδιος ο Σαβιάνο. Οτι δηλαδή η Καμόρα πλήττεται από την απήχηση που έχει το βιβλίο.

 
At 30/11/08 9:49 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Κανένα κομμάτι του σύμπαντος δεν έχει μια μόνο όψη Μιχάλη. :-)

 
At 20/4/09 12:53 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

情趣用品,情趣,情色,成人,A片,自拍,情趣用品,情趣,色情,成人影片,色情影片,免費A片,情趣用品,情趣,成人網站,A片下載,日本AV,做愛,情趣用品,情趣,美女交友,A片,辣妹視訊,情色視訊,情趣用品,情趣,色情聊天室,聊天室,AV,成人電影,A片,情趣用品,情趣用品,情趣商品,情趣,情趣情色,A片,AIO,AV,日本AV,色情A片,AV女優,A漫,免費A片,A片下載,情色A片,哈啦聊天室,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,色情聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費視訊聊天,上班族聊天室,080中部人聊天室,視訊聊天室,視訊聊天,成人聊天室,一夜情聊天室,辣妹視訊,情色視訊,成人,成人影片,成人光碟,成人影城,自拍情趣用品,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,日本AV,寄情築園小遊戲,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,色情遊戲,一葉情貼圖片區,色情網站,色情影片,微風成人, 嘟嘟成人網,成人,成人貼圖,18成人,成人影城,成人圖片,成人影片,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,尋夢園聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,080視訊聊天室,視訊聊天室情趣用品,A片,aio,av,av女優,a漫,免費a片,aio交友愛情館,a片免費看,a片下載,本土自拍,自拍,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,嘟嘟情人色網,一葉情貼圖片區,色情影片,情色網,色情網站,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人小說,成人電影情趣用品,情趣,情趣商品,自拍,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,H漫,A片,AV,AV女優,A漫,免費A片,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,SEX,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣商品,A片,A片,A片,A片,A片,A片,中古車,二手車

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home