Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2008

Ένα μίνι Γούντστοκ για τα πέντε κορίτσια
Συναυλίες συμπαράστασης σε κορίτσια που αρνούνται να υπηρετήσουν στα κατεχόμενα. Ετοιμασίες για την ίδρυση του «κόμματος των συγγραφέων». Αυτόν τον καιρό γίνονται ενδιαφέροντα πράγματα στο Ισραήλ.

«Είναι το τέλος του παραδοσιακού Εργατικού Κόμματος και η αρχή μιας νέας Αριστεράς»: έτσι περιγράφει ο Αμός Οζ το νέο κόμμα που θα ιδρυθεί στις 6 Δεκεμβρίου, για το οποίο δεν είναι γνωστό ακόμη ούτε πώς θα λέγεται ούτε ποιος θα είναι ο αρχηγός του. Είναι γνωστές όμως αρκετές από τις προσωπικότητες που το στηρίζουν. Εκτός από τον Οζ, πρόκειται για τους συγγραφείς Νταβίντ Γκροσμάν και Αβραάμ Γεοσούα, για τον πρώην πρόεδρο της Κνεσέτ Αβραάμ Μπουργκ, για τον ιδρυτή του κινήματος «Ειρήνη Τώρα» Τσαλί Ρεσέφ, για ανθρώπους δηλαδή που υποστηρίζουν από χρόνια την ανάγκη να επιστρέψει το Ισραήλ στα σύνορα του 1967 και να ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος. Μετά το Μπιγκ Μπανγκ της Δεξιάς, τη διάσπαση δηλαδή πριν από τρία χρόνια του Λικούντ και τη γέννηση του Καντίμα, ήρθε τώρα η σειρά της Αριστεράς να διασπαστεί. Το Εργατικό Κόμμα έχει απαξιωθεί. Και οι ημέρες είναι κρίσιμες. «Ή πόλεμο θα έχουμε ή ειρήνη», λέει ο Οζ. «Και δεν ήμασταν ποτέ τόσο κοντά σε μια συμφωνία με τους Παλαιστινίους».

Η 19χρονη Μία Ταμαρίν το ξέρει. Όπως και η συνομήλική της Ταμάρα Κατζ. Και η 20χρονη Ομέρ Γκολντμάν. Και οι Ραζ Μπαρ-Νταβίντ Βαρόν και Σαχάρ Βαρντί, οι ηλικίες των οποίων δεν είναι γνωστές. Τα πέντε κορίτσια υπέγραψαν τον περασμένο Αύγουστο τη λεγόμενη «επιστολή των αποφοίτων», με την οποία καταδίκαζαν την πολιτική των διακρίσεων, της καταστολής και των δολοφονιών που ακολουθεί η κυβέρνησή τους στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Δεν πρόκειται για ειρηνίστριες. Δεν αρνούνται να υπηρετήσουν στον ισραηλινό στρατό. Αρνούνται όμως να λάβουν μέρος στον καθημερινό εξευτελισμό των Παλαιστινίων στα φυλάκια. Αρνούνται να λάβουν μέρος στις λεγόμενες «επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας». Κι έτσι κατέληξαν στις φυλακές «400», λίγο έξω από το Τελ Αβίβ, μαζί με άλλους νέους και λιγότερο νέους Ισραηλινούς που διαφωνούν έμπρακτα με την πολιτική της κατοχής. Κάθε τόσο καλούνται στον ανακριτή, που τους προτείνει να ανακαλέσουν την υπογραφή τους ώστε να αφεθούν ελεύθερες. Εκείνες αρνούνται και επιστρέφουν στα κελιά τους.

Είναι σίγουρες γι΄ αυτό που κάνουν. Αλλά έχουν και τις μικρές αδυναμίες τους. Να, η Ομέρ θα ήθελε να μπορεί να ακούει μουσική και στις στρατιωτικές φυλακές του Ισραήλ απαγορεύονται τα mp3 και τα i-Ρod. Για τον λόγο αυτό οι φίλοι της εμφανίζονται κάθε τόσο μπροστά στις φυλακές με τις κιθάρες και τα ντραμς τους και δίνουν αυτοσχέδιες συναυλίες. Το περασμένο Σάββατο επικρατούσε το αδιαχώρητο, ένας αρθρογράφος της «Γεντιόθ Ααρονόθ» έγραψε για ένα «μίνι Γούντστοκ» που περνούσε μέσα από τους τοίχους των φυλακών και γλύκαινε τις ψυχές των φυλακισμένων.

2 Comments:

At 24/11/08 7:01 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Ένα σχόλιο για το προηγούμενο ποστ.

Έτσι έγινε και με τον πόλεμο των Έξι Ημερών ότι έγινε στην Οσετία. Την είχαν πέσει από το Ισραήλ από όλες τις πάντες, έβριζαν, απειλούσαν για Ολοκαύτωμα μέσα στην ίδια την Ιερουσαλήμ και όταν το Ισραήλ επιτέθηκε πρώτο για να γλυτώσει αυτό που θα συνέβαινε άρχισε η υστερία. Βλέπετε, κάποιοι για να σου αναγνωρίσουν το δικαίωμα της ύπαρξης θέλουν μόνο να τους προκαλείς τη λύπηση, να κλαίνε για σένα, να λένε "α τον κακόμοιρο". Κι αυτό γιατί στην πραγματικότητα σε θεωρούν κατώτερο. Φθονούν ας πούμε την πνευματική ανάπτυξη, την αφιέρωση στην ομάδα,την αγάπη για την προοδο και δέχονται να είσαι όλα αυτά αλλά μόνον αν ζεις πίσω από τους τοίχους των μεσαιωνικών γκέτο, χωρίς πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Μια ατέρμονη υποκρισία που κατατρύχει το μεσανατολικό. Το Ισραήλ θα έπρεπε κάποια στιγμή να το ξεπεράσει και να σταματήσει να ασχολείται με το τί λένε οι άλλοι.

Φυσικά, κανείς άλλος δεν γράφει άρθρα σαν κι αυτό, κανείς δεν ενημερώνει ότι στη χώρα αυτή ζουν άνθρωποι που πονούν και αγωνίζονται. Γιατί; Γιατί ο αντισημιτισμός έχει μετεξελιχθεί σε αντισιωνισμό και ο "διαβολικός εβραίος", έχει αντικατασταθεί από τον "ισραηλινό στρατιώτη", εξίσου δαιμονοποιημένο ον.

Το Ισραήλ αν δεν είχε ιδρυθεί, θα έπρεπε να το εφεύρουν μετά το Ολοκαύτωμα.

Τέλος πάντων. Αρθρογράφε, χαίρε.

 
At 4/9/09 10:05 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home