Πέμπτη, Νοεμβρίου 20, 2008

Χαμένοι στον Αμαζόνιο
Ο αρχικός του σκοπός ήταν να φέρει μια μικρή και απομονωμένη φυλή της Βραζιλίας κοντά στον Θεό. Και κατέληξε να αμφισβητήσει τη βασική θεωρία του Νόαμ Τσόμσκι για τη γλώσσα.

Το 1977 ο Ντάνιελ Έβερετ και η οικογένειά του έφτασαν στη γη των Πιράχα, βαθιά στη ζούγκλα του Αμαζονίου. Ο σκοπός του χριστιανού ιεραπόστολου και γλωσσολόγου ήταν να μάθει τη γλώσσα που μιλούν τα μέλη της φυλής, μια από τις πιο δύσκολες γλώσσες στον κόσμο, και στη συνέχεια να μεταφράσει τη Βίβλο. Δεδομένου ότι οι Πιράχα δεν μπορούσαν ούτε να διαβάσουν ούτε να γράψουν, αλλά ούτε καν να κατανοήσουν την έννοια της γραπτής γλώσσας, η αποστολή του Έβερετ έμοιαζε από την αρχή με άθλο. Και η γλώσσα δεν ήταν το μόνο του πρόβλημα. Λίγους μήνες μετά την άφιξή τους, η γυναίκα του και η κόρη του λίγο έλειψε να πεθάνουν από ελονοσία. Κι ένα βράδυ που η φυλή μέθυσε, κάποιος προσπάθησε να τον σκοτώσει, αλλά μεταπείστηκε χάρις στη δύναμη του λόγου.

Όπως γράφει όμως ο Έβερετ στο βιβλίο του «Μην κοιμάσαι, έχει φίδια: η ζωή και η γλώσσα στη ζούγκλα του Αμαζονίου», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ρrofile Βooks, οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συνάντησε είχαν να κάνουν με τη γλώσσα. Οι Πιράχα δεν μιλούν καμιά άλλη γλώσσα, ενώ στη δική τους οι λέξεις αλλάζουν συνεχώς μορφή με αυθαίρετους τρόπους. Αλλά εκείνος, ως γνήσιος ιεραπόστολος, δεν το έβαλε κάτω. Ύστερα από μερικές δεκαετίες αποφάσισε ότι απέκτησε επιτέλους τον έλεγχο της γλώσσας. Στο μεταξύ είχε διαπιστώσει ότι οι Πιράχα δεν ενδιαφέρονται για τον Θεό, τη Βίβλο ή οποιαδήποτε φιλοσοφία δεν μπορούν να βιώσουν οι ίδιοι. Είχε επίσης διαπιστώσει ότι ούτε εκείνος πίστευε πια στον Θεό.

Ο Έβερετ διαπίστωσε όμως και κάτι άλλο, που αντικρούει την άποψη του Τσόμσκι περί οικουμενικής γραμματικής. Αντί να λένε «Ο άνδρας, που ήταν ψηλός, μπήκε στο σπίτι», οι Πιράχα λένε: «Ο άνδρας μπήκε στο σπίτι. Ήταν ψηλός». Η γλώσσα τους στερείται τη λεγόμενη επαναδρομή, τη διαδικασία δηλαδή μέσω της οποίας οι δευτερεύουσες φράσεις ενσωματώνονται στις βασικές προτάσεις οδηγώντας σε άπειρους συνδυασμούς. Είναι τυχαίο; Μήπως αυτό το στοιχείο υπάρχει στη γλώσσα, απλώς βρίσκεται σε λανθάνουσα μορφή; Όχι, απαντά ο Έβερετ, οι Πιράχα δεν έχουν ανάγκη από πράγματα που δεν μπορούν να επαληθεύσουν, κατά συνέπεια επικοινωνούν μεταξύ τους με απλές καταφατικές προτάσεις. Η δομή της γραμματικής τους έχει καθοριστεί από το ιδιαίτερο περιβάλλον τους, δεν υπακούει σε κάποιους οικουμενικούς κώδικες όπως υποστηρίζει ο Τσόμσκι.

Η θεωρία του Έβερετ είναι ενδιαφέρουσα. Όπως γράφει όμως ο Άντριου Άντονι στην Ομπζέρβερ, δεν είναι εύκολο να δοθεί συνέχεια στο θέμα. Ελάχιστοι άνθρωποι μιλούν ακόμη τη γλώσσα των Πιράχα. Και πολύ δύσκολα κάποιος άλλος γλωσσολόγος θα βρει τον χρόνο και το κέφι να ασχοληθεί μαζί τους.

12 Comments:

At 20/11/08 3:38 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Όντως πολύ ενδιαφέρουσες οι απόψεις του Έβερετ. Κai φαίνεται να είναι αρκετά hot issue. Το άρθρο των Nevins, Pesetsky & Rodrigues που κριτικάρει τις απόψεις του Έβερετ φαίνεται να έχει κατεβαστεί μέχρι τώρα 5100 φορές!!

 
At 20/11/08 3:42 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"επικοινωνούν μεταξύ τους με απλές καταφατικές προτάσεις"
"Yes men" δλδ οι Πιράχας, αλλά ποόο το αφεντικόν;

 
At 20/11/08 3:43 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ποίον (διόρθωση)

 
At 20/11/08 7:19 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αν έστω και ένας ενήλικος πιράχας καταφέρει να μάθει (να μιλάει και να καταλαβαίνει) αγγλικά, επαληθεύονται οι "υποθέσεις του Τσόμσκι".

 
At 20/11/08 7:22 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Οι Πιράχα δεν έχουν αφεντικά - δεν τα χρειάζονται. Είναι αυτάρκεις.
Μαυροπρόβατε, εσύ που είσαι γνωστός θαυμαστής του Τσόμσκι, μόνο αυτό έχεις να πεις;

 
At 20/11/08 9:15 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Έχω επίσης φίλτατε να σε συγχαρώ για το εξαιρετικό κείμενο. Με προβοκάρεις βέβαια όταν λες οτι είμαι γνωστός θαυμαστής του Τσόμσκι, δεν είμαι, αλλά το μισό μάθημα της "θεωρίας υπολογισμού" που κάνω αυτό το εξάμηνο, είναι θεωρίες του. Ο επιστημονικός Τσόμσκι λοιπόν είναι άλλη ιστορία από τον πολιτικό, μέρος της θεωρητικής του δουλειάς για τις "παραγωγικές" γραμματικές είναι κλασσικό, και οι γενικές θεωρίες του περί "βαθειάς δομής" είναι αντικείμενο κριτικής από την κοινότητα (που με πείθει σε πολλά σημεία ως μη ειδικό), αλλά απέχουν ακόμη από το να καταρριφθούν!

 
At 20/11/08 9:16 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

(Όσο για τ'αφεντικά, ποιός τα χρειάζεται;)

 
At 21/11/08 11:29 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πιθανόν, ή γλώσσα των Πιράχας με τη πρωτόγονη-ακραία μορφή αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα στη θεωρία της "Οικουμενικής γραμματικής".
Περί αφεντικών ομιλούντες, άς αναφέρω μιά ηπειρώτικη παροιμία "το γομάρι απ' τη λάσπη ο νοικοκύρης το βγάζει".

 
At 21/11/08 6:32 μ.μ., Blogger Sraosha said...

Ο Rodrigues κι άλλοι βραζιλιάνοι γλωσσολόγοι ασχολούνται καιρό με τα Πιραχά.

 
At 22/11/08 1:15 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Και επίσης στο άρθρο των Nevins e.a. απαντιούνται πολύ ικανοποιητικά -και καταρρίπτονται, με βάση τα ίδια τα δεδομένα που είχε συλλέξει παλιά ο Έβερετ- τα περί επαναδρομής. Για μια γεύση στα γρήγορα, ενδιαφέρον έχει αυτή εδώ η εκπομπή, στης οποίας το δεύτερο μέρος μιλούν για το θέμα ο Νταν Έβερετ με τον Ίαν Ρόμπερτς (ο αντίλογος): http://www.bbc.co.uk/radio4/science/thematerialworld_20060622.shtml

 
At 22/11/08 1:17 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 20/4/09 12:52 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

A片,A片,A片,A片,A片,A片情趣用品,情趣,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,AIO交友愛情館,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,嘟嘟情人色網,一葉情貼圖片區,情色論壇,色情影片,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片區,成人圖片,成人貼圖,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,視訊聊天室,視訊聊天

麻將,台灣彩卷,六合彩開獎號碼,運動彩卷,六合彩,線上遊戲,矽谷麻將,明星3缺一,橘子町,麻將大悶鍋,台客麻將,公博,game,,中華職棒,麗的線上小遊戲,國士無雙麻將,麻將館,賭博遊戲,威力彩,威力彩開獎號碼,龍龍運動網,史萊姆,史萊姆好玩遊戲,史萊姆第一個家,史萊姆好玩遊戲區,樂透彩開獎號碼,遊戲天堂,好玩遊戲,遊戲基地,無料遊戲王,好玩遊戲區,麻將遊戲,好玩遊戲區,小遊戲,遊戲區,電玩快打,cs online情趣用品,情趣,情趣商品,A片,AIO交友愛情館,AIOAV女優,AV,A漫,免費A片,本土自拍,自拍,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,色情影片,情色網,色情網站,微風成人區,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片區,成人圖片,成人貼圖,成人文章,成人小說,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080中部人聊天室,080聊天室,中部人聊天室,080苗栗人聊天室,苗栗人聊天室,免費視訊聊天,免費視訊,視訊聊天室,視訊聊天情趣用品,情趣,情趣商品,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,一葉情貼圖片區,情色論壇,色情影片,色情網站,微風成人區,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人文章,成人小說,A片,AV女優,AV,A漫,免費A片,自拍,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080中部人聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室情趣用品,情趣,情趣商品,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,做愛,寄情築園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,AIO,色情影片,情色網,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人文章,成人小說,成人電影,麗的色遊戲,自拍,A片,AV女優,AV,A漫,視訊交友網,視訊,視訊交友,免費視訊聊天室,免費視訊,視訊聊天,視訊聊天室,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,中古車,二手車

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home