Παρασκευή, Ιανουαρίου 19, 2007

Shocking...



Οι διαμαρτυρίες των Ινδών για τη μεταχείριση της ομοεθνούς τους στο Big Brother ανακατεύτηκαν χθες στο Λονδίνο με τις διαδηλώσεις των εργαζομένων της Burberry που χάνουν τη δουλειά τους. Κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο του Τόνι Μπλερ.

Το ένα σύμβολο το απεμπόλησαν χωρίς μεγάλες διαμαρτυρίες: η Μπέντλεϊ αγοράστηκε από τη γερμανική Φόλκσβαγκεν, η Ρολς-Ρόις πέρασε στην επίσης γερμανική BMW και η Τζάγκουαρ αγοράστηκε από τη Φορντ. Αλλά το άλλο σύμβολο της εθνικής τους ταυτότητας οι Βρετανοί δεν θα επιτρέψουν να χαθεί. Η απόφαση της νέας ιδιοκτήτριας της εταιρείας Burberry να μετεγκαταστήσει στην Κίνα ένα από τα τελευταία εργοστάσια ρούχων που έχει μείνει στη Βρετανία, και συγκεκριμένα στο Τριόρτσι της Ουαλίας, έχει προκαλέσει σάλο. Και οι διαμαρτυρίες δεν περιορίζονται στις διαδηλώσεις των εργαζομένων μπροστά στις σικ μπουτίκ του Λονδίνου, όπου τα περίφημα trench coats πωλούνται έναντι 875 λιρών το ένα. Από τον πρίγκιπα Κάρολο μέχρι τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι, κι από τον υφυπουργό Βόρειας Ιρλανδίας και Ουαλίας μέχρι την τραγουδίστρια Σαρλότ Τσερτς και τον βαρύτονο Μπριν Τέρφελ, μια σειρά από προσωπικότητες διαμαρτύρονται για την πτώση του τελευταίου οχυρού. Ναι, η παγκοσμιοποίηση κάνει καλό. Ναι, το μέλλον ανήκει στον φιλελευθερισμό. Αλλά υπάρχουν και όρια. Ένας θεσμός που εδώ και ενάμιση (ακριβώς) αιώνα είναι ταυτισμένος με την ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας δεν είναι δυνατόν να υποκύψει κι αυτός στο κριτήριο του κέρδους.

Τα Burberry δεν είναι απλώς μια μάρκα ρούχων. Όπως επισημαίνει η Λιμπερασιόν, το όνομα αυτό συνοδεύει τη βικτωριανή Αγγλία των εξερευνητών και των κατακτήσεων, την παρακμή των καλλιτεχνών της δεκαετίας του '20, τη χρυσή εποχή του Χόλυγουντ, το Swinging London της δεκαετίας του '60, την ανατρεπτική πανκ κουλτούρα της δεκαετίας του '80 και τη λαμπρή νέα χιλιετία του ελιτισμού και της δημοκρατίας. Καμιά άλλη εταιρεία δεν μπορεί να καυχηθεί ότι προσωποποιεί και ενώνει τον συντηρητισμό μιας βασίλισσας, τον λυρισμό ενός Κίπλινγκ, το χάρισμα ενός Τσώρτσιλ, την καταστροφική ελευθεριότητα ενός Σιντ Βίσιους και το στυλ μιας Κέιτ Μος. Και τώρα, αυτή η εταιρεία - σύμβολο μετακομίζει στην Κίνα. Shocking...

«Κάθε πόλο που πωλείται στα καταστήματα γύρω στις 65 λίρες κοστίζει 11 λίρες για να παραχθεί στο Τριόρτσι, έναντι 5 λιρών που θα κοστίζει στην Κίνα», εξηγεί ο συνδικαλιστής Μέρβιν Μπάρνετ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, το κλείσιμο του εργοστασίου θα αυξήσει τα κέρδη της εταιρείας κατά 4 εκατομμύρια λίρες τον χρόνο. «Θα στρατολογήσουμε και άλλες προσωπικότητες», προειδοποιεί, «ώστε η εμπορική ζημιά για την εταιρεία να είναι μεγαλύτερη από τα κέρδη που θα αποκομίσει». Μπροστά στον κίνδυνο, η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να χαρίσει σε καθέναν από τους 300 αυριανούς ανέργους ένα κασκόλ από ταρτάν και μια επιταγή 30 λιρών υπό τον όρο να τη διαθέσουν σε ένα κατάστημα... Burberry. Αλλά εκείνοι δεν κάνουν πίσω. Η αχαριστία τους είναι, πράγματι, εξοργιστική.

14 Comments:

At 19/1/07 11:49 π.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Πώς δεν τους έδωσαν κι από ένα κιβώτιο σκυλοτροφές;

Πότε θα πάνε όλοι οι μάνατζερ επιτέλους φυλακή;

Τα τέσσερα εκατομμύρια λίρες υπερκέρδη για την Μπούρμπερη μήπως θα είναι ΚΛΕΜΜΕΝΑ από τους εργαζόμενους της Κίνας;

Και πότε αθ σταματήσειθ αυτός ο παραλόγισμός;;;;;;

Ξέρω, ξέρω. ¨Οταν η Κίνα θα αναπτυχθεί όσο και ... εμείς (δυνατά γέλια). Μόνο που τότε οι Κινέζοι θα καταναλώνουν για κωλόχαρτο μιαν Αμαζονία ετησίως. Κι επειδή η Αμαζονάι είναι μόνο μία, και στον κόσμο άλλη καμμία, άντε βάλε και μια ν Αλάσκα για την Ινδία, και μια Σιβηρία για την Τέως, τον δεύτερο χρόνο μάς βλέπω οικονομικούς- περιβαλλοντολογικούς πρόσφυγες στο Άλφα του Κενταύρου.

Τόσο καλά...

Στα τσακίδια λοιπόν και η Μπούρμπερη και οι "επώνυμοι' που επαναστάτησαν επιτέλους, για χάρη του ευγενικού Της ονόματός (ενώ δεν επαναστάτησαν για άλλα κι άλλα)...

 
At 19/1/07 12:35 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 19/1/07 12:36 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Για όποιον τυχόν ενδιαφέρεται, έγραψα κάτι σχετικό:

ΣΤΑΧΤΗ και BURBERRY'S

 
At 19/1/07 2:22 μ.μ., Blogger rockerblogger said...

Η τελευταία ατάκα όλα τα λεφτά!

 
At 19/1/07 4:56 μ.μ., Blogger Anastasia Konstantakatou said...

Όταν οι Αμερικάνοι στρατολογούν νέους για τον πόλεμο στο Ιράκ δεν περιτριγυρίζουν τους δρόμους του Μανχάταν ή το Palm Beach: στις μικρές πόλεις του νότου πάνε, όπως το Flint του Μίσιγκαν όπου έδρευε εργοστάσιο της General Motors ή το Mount Pine του Αρκανσας ή την Kannapolis της Βόρειας Καρολίνας. Εκμεταλλευονται την φτώχεια όπου οι μισθοί της εξαθλίωσης δίνουν λιγότερο από 200 δολλάρια στο μέσο εργάτη ο οποίος κάνει και υπερωρίες βέβαια. [Παρεμπιπτόντως, έτσι χτίζονται/χτίστηκαν τα θεμέλια της πιο δυνατής οικονομίας του κόσμου.]

Ωστόσο και επειδή παρεκκλίνω, δεν είναι μόνο οι θέσεις που θα χαθούν αν τελικά κλείσει το εργοστάσειο της Burberry είναι και το χαστούκι στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων - στην πλειονότητα τους χαμηλόμισθοι/άποροι ενδεχομένως και μετανάστες. Και όταν μεθαύριο υπάρξουν κοινωνικές τριβές ή απουσιάζει η εθνική ενότητα ή αυξηθεί η τρομοκρατία ή πεθαίνουν περισσότεροι άστεγοι ας μην αναρωτηθεί ο έχων διαβάσει τα περί απόλυσης τι είναι αυτό που φέρνει τους ανθρώπους στα άκρα. Ας μείνει η γραφική φιγούρα του [επομενου] πρωθυπουργου, του Γκόρντον Μπράουν, να αναλύει τις "καταστασεις". Είθε να να διατηρησει κάτι σκωτσέζικο, κάτι διαφορετικό και να μην είναι εξ'αρχής φερέφωνο..

 
At 19/1/07 5:01 μ.μ., Blogger Anastasia Konstantakatou said...

προς αποφυγήν παρεξηγησεως, 200 δολλάρια την εβδομάδα...

 
At 20/1/07 11:12 π.μ., Blogger Spinoza said...

Από την άλλη πλευρά όμως, η επιχειρηματικότητα δεν είναι μια φιλανθρωπική δραστηριότητα και η παράδοση (μακράν ο πιο γελοίος όρος του σύμπαντος κόσμου) δεν μπορεί να προτάσσεται ως επιχείρημα απέναντι σε κάθε νόμιμη επιθυμία για μεγιστοποίηση του κέρδους. Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Ο επιχειρηματίας πηγαίνει εκεί που υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο για κέρδος.

Αλλού θα έπρεπε να επικεντρωθεί μια "εξ ευωνύμων" κριτική για την Κίνα ας πούμε αλλά δεν πιστεύω να έχετε την απαίτηση από τους Φιλελεύθερους να διατυπώνουν τα πολιτικά επιχειρήματα όλων! :-)

Τελικώς, θα βάλουμε στοίχημα για τις εκλογές για τη Γαλλική προεδρία;

 
At 20/1/07 12:24 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

QED, Spinoza... Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Και η μεγιστοποίηση του κέρδους δεν είναι πάντα νόμιμη, ειδικά όταν μεταφράζεται σε εκμετάλλευση ανθρώπων. Αυτός είναι όμως ο καπιαλισμλος, όπως είπες, γθι αυτό και δεν μού αρέσει. Καθόλου.

Τ?ώρα, με τί θα τον αντικαθιστούσα. Δύσκολη ερώτηση, αλλα όχι για τους προφανείς λόγους. Οι δυσκολίες μου έχουν να κάνουν απκλειστικά και μόνο με το "ποιός θα μάς φυλάξει από τους Φύλακες".

 
At 20/1/07 12:29 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

@Spinoza
Τι λες για ένα γεύμα;

 
At 20/1/07 12:45 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

@Μιχάλης Μητσός:

Αυτό το γεύμα θα είναι το έπαθλό σου (να το προσφέρεις στην Σπινόζα) ή το διακύβευμά σου (και πάλι, να το προσφέρεις), Μιχάλη ;;;)

Σ;)))))))

 
At 20/1/07 4:27 μ.μ., Blogger Spinoza said...

Σύμφωνοι. Αν χάσω το στοίχημα μαγειρεύω υψηλή γαλλική κουζίνα.

 
At 21/1/07 10:14 π.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 21/1/07 1:12 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 21/1/07 1:13 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Για μένα, παρακαλώ σας, μια μερίδα
"σαρδέλες χωρισμένες", σ'εφημερίδα.

Σ;)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home