Σάββατο, Ιανουαρίου 14, 2012

Ο θάνατος ενός δημοσιογράφου




Το φονικό συνέβη την Τετάρτη στη Χομς, την πρωτεύουσα της συριακής εξέγερσης. Και η περιγραφή του από τον κάμεραμαν Κριστόφ Κενκ, όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της France Televisions, έχει ως εξής: «Μας έβγαλαν για έναν γύρο στην πόλη. Πέσαμε σε μια μικρή διαδήλωση σε μια λεωφόρο, απομακρυνθήκαμε, αρχίσαμε να κάνουμε σχέδια. Και τότε έπεσε ο πρώτος όλμος, σε απόσταση 500 μέτρων από τη διαδήλωση. Προκλήθηκε πανικός. Υστερα έπεσε δεύτερος όλμος, αυτή τη φορά σε ένα σχολείο, που όμως ήταν άδειο. Ο τρίτος όλμος έπεσε στα δέκα μέτρα από μένα, αισθάνθηκα το φύσημα. Τραυματίστηκα ελαφρά, αλλά όλα πάνε καλά. Κι ύστερα έπεσε ο τέταρτος όλμος, στο κτίριο όπου είχε καταφύγει ο Ζιλ Ζακιέ. Εβαλαν τον Ζιλ σ' ένα ταξί για να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Οταν όμως είδα τον Ζιλ να βγαίνει και τη γυναίκα του να κλαίει, κατάλαβα ότι είχε σκοτωθεί επιτόπου».

Ο Ζακιέ εργαζόταν για το κανάλι France 2 και είχε φτάσει στη Δαμασκό στις 7 Ιανουαρίου μαζί με τον Κενκ και τη σύντροφό του Καρολίν Πουαρόν που είναι φωτογράφος. Είχε καλύψει ήδη αρκετούς πολέμους, το 2003 μάλιστα είχε βραβευτεί για το ρεπορτάζ του στη Ναμπλούς. Η ομάδα του, στην οποία μετείχαν και άλλοι δημοσιογράφοι, βρισκόταν υπό την «ευθύνη» της αδελφής Μαρί Ανιές, μιας λιβανέζας καλόγριας που ζει στη Συρία και εργάζεται στο τμήμα προπαγάνδας του καθεστώτος. Και η παρακολούθησή τους από τις μυστικές υπηρεσίες ήταν συνεχής. Οταν ο Ζακιέ προσπάθησε να μεταβεί στη συνοικία Μιντάν της Δαμασκού, τον εμπόδισαν. Αντί γι' αυτό, υποχρέωσαν τον ίδιο και την ομάδα του να πραγματοποιήσουν μια προπαγανδιστική επίσκεψη στη Χομς, με τη γνωστή τραγική κατάληξη.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας έσπευσε να αποδώσει τον φόνο σε μια «ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση», ακολουθώντας την προπαγάνδα του καθεστώτος που ισχυρίζεται ότι τρομοκράτες προσπαθούν να πλήξουν τον ειρηνικό πληθυσμό. Η αλήθεια δύσκολα θα γίνει γνωστή. Εκτός από τον θρήνο των συναδέλφων του όμως, και την οργή όλων των ελεύθερων ανθρώπων για τον φόνο τόσο του Ζακιέ όσο και των άλλων 5.000 ανθρώπων τους τελευταίους δέκα μήνες, εντυπωσιακή είναι η αντίδραση των ίδιων των Σύρων. Το facebook έχει πάρει φωτιά για τον «πρώτο μη σύρο μάρτυρα του ελεύθερου Τύπου», όπως έγραψε η αντιστασιακή Σουχεΐρ Ατασί. Δεν λείπουν εκείνοι που επισημαίνουν μια τραγική ειρωνεία: οι δημοσιογράφοι που μπήκαν παράνομα στη Συρία υπό την προστασία των επαναστατών ή των λιποτακτών του στρατού κατόρθωσαν να βγουν και να μεταδώσουν τα ρεπορτάζ τους ενώ ο Ζακιέ, που μπήκε στη χώρα νόμιμα και είχε άδεια να κάνει τη δουλειά του, σκοτώθηκε!

Λίγες ώρες μετά τον θάνατο του Ζακιέ, ένας σύρος δημοσιογράφος έλαβε το εξής μήνυμα στο τηλέφωνό του: «Γενναίοι δημοσιογράφοι, είδατε τι συνέβη στον γάλλο συνάδελφό σας. Βλέπετε τι συμβαίνει σε όποιον δεν υπακούει. Γυρίστε λοιπόν στα σπίτια σας, δεν θέλουμε να σας βλέπουμε άλλο!».