Σάββατο, Νοεμβρίου 27, 2010

Ουρά για τις σαµπάνιες




Η σκηνή εκτυλίχθηκε προχθές το µεσηµέρι, και τη µεταφέρει ο ανταποκριτής της «Κοριέρε ντέλα Σέρα»: στο πολυτελές κατάστηµα του Βερολίνου KaDeWe, οι πελάτες έκαναν ουρά µπροστά στο τµήµα µε τις σαµπάνιες, αγόραζαν λικέρ και εκλεκτά κρασιά, δοκίµαζαν ακριβά ρούχα. «Αφού περάσαµε αλώβητοι µια κρίση σαν κι αυτήν, µπορούµε να έχουµε µεγαλύτερη εµπιστοσύνη στο µέλλον», είπε η 33χρονη Γκίζα Σµιτς ενώ δοκίµαζε ένα καπέλο. Ανάλογος καταναλωτικός πυρετός παρατηρείται αυτές τις ηµέρες και σε άλλες πλούσιες πόλεις της Γερµανίας, όπως το Αµβούργο, η Φρανκφούρτη και η Στουτγάρδη. Ακόµη και στη ∆ρέσδη και τη Λειψία όµως, τα εστιατόρια δεν ήταν ποτέ πιο γεµάτα.

Μετά την ύφεση του 2009, που προκάλεσε πτώση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 5%, η Γερµανία επανήλθε στον δρόµο της ανάπτυξης: οι οικονοµολόγοι προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% φέτος και τουλάχιστον κατά 2% του χρόνου. Το σηµαντικότερο όµως είναι ότι οι Γερµανοί άρχισαν πάλι να ξοδεύουν. Σύµφωνα µε τον υπουργό Οικονοµίας Ράινερ Μπρίντερλε, η εγχώρια ζήτηση συµβάλλει αυτή τη στιγµή κατά 50% στον ρυθµό ανάπτυξης, ενώ το ποσοστό αυτό αναµένεται το 2011 να φτάσει το 90%! Κανείς δεν µπορεί να κατηγορήσει πια τους Γερµανούς ότι ενισχύουν την παγκόσµια οικονοµική και εµπορική ανισορροπία κρατώντας χαµηλά την κατανάλωση και ρίχνοντας όλο το βάρος στις εξαγωγές…

Από «ασθενής της Ευρώπης» πριν από δέκα χρόνια, η Γερµανία έχει γίνει η πιο αισιόδοξη χώρα της ηπείρου. Από τον Ιανουάριο του 2008 ώς τον Αύγουστο του 2010, η ανεργία µειώθηκε από 7,8% σε 6,8%. Την ίδια περίοδο, η ανεργία στην ευρωζώνη αυξήθηκε από 7,3% σε 10%. Την ώρα που οι Γερµανοί συνωστίζονται στο KaDeWe και στολίζουν τα σπίτια τους για τα Χριστούγεννα, οι Ελληνες βλέπουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισµό να τινάζεται στον αέρα από πρωτοφανή µέτρα λιτότητας και οι Ιρλανδοί εγκαταλείπουν µαζικά µια χώρα που δεν µπορεί πια να τους συντηρήσει. Η κάθε χώρα έχει ασφαλώς τις ιδιαιτερότητές της και τις ευθύνες της. Αλλά το σύνολο αυτών των χωρών «ενωµένη Ευρώπη» δεν το λες.

1 Comments:

At 30/11/10 3:00 μ.μ., Blogger nasopoulos said...

Μια χαρά Ενωμένη Ευρώπη είναι. Δεν βλέπω γιατί οι Έλληνες πρέπει να γίνουν Γερμανοί και το αντίστροφο. Καθέ λαός κάνει τις πολιτικοκοινωνικές του επιλογές με βάση ένα κοινό όραμα. Δεν θυμάμαι να κλαιγόταν κανείς στο Σύνταγμα για το "dumping" μισθών, που επέβαλλαν στους Γερμανούς εργαζομένους οι κυβερνήσεις τους την τελευταία δεκαετία υπό το φόβο του Πολωνού υδραυλικού. Εάν δεν με προδίδει η μνήμη μου, εσείς ο ίδιος είχατε γράψει πριν χρόνια ένα άρθρο με παράδειγμα υλοτόμους. Ίσως και να κάνω λάθος.
Σε κάθε περίπτωση, τώρα ήρθαν τα δικά τους παχιά χρόνια. Ας ελπίσουμε να τους αφήσουν μπας και ωφεληθούμε και εμείς οι υπόλοιποι, αν υποθέσουμε ότι θα αρχίσουμε να εξάγουμε πιο σοβαρά είτε αγροτικά προϊόντα είτε τουρισμό.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home