Ενα δηλητηριασμένο δώρο
Εξι μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους, η βοήθεια φτάνει με το σταγονόμετρο στην Αϊτή και τα προγράμματα ανασυγκρότησης καθυστερούν. Υπάρχει όμως μια εξαίρεση. Υπάρχει μια εταιρεία που παραμέρισε τα συμφέροντά της και έκανε στον λαό της Αϊτής ένα δώρο για να ανακουφίσει τα βάσανά του. Είναι η Μonsanto και το δώρο είναι 475 τόνοι σπόρων από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
Υπάρχουν όμως και αχάριστοι άνθρωποι, που δεν εκτιμούν τέτοιες φιλανθρωπικές κινήσεις. «Τα δηλητηριασμένα δώρα της Μonsanto θέλουν να μετατρέψουν και πάλι την Αϊτή σε αποικία, όχι πια της Γαλλίας, αλλά της ίδιας της εταιρείας και των άλλων πολυεθνικών του αγροτοβιομηχανικού τομέα», έγραψε στην ιστοσελίδα Ηuffington Ρost η Ρόνι Κάμινς, από την αμερικανική Ενωση Καταναλωτών Βιολογικών Προϊόντων. Με πρωτοβουλία δέκα αγροτικών οργανώσεων του κινήματος Via campesina, χιλιάδες αγρότες που φορούσαν κόκκινα πουκάμισα και μεγάλα ψάθινα καπέλα πραγματοποίησαν διαδήλωση στις 4 Ιουνίου στο Ιντσε φωνάζοντας συνθήματα κατά της Μonsanto και καίγοντας συμβολικά υβριδικούς σπόρους καλαμποκιού. «Οι σπόροι αυτοί, τους οποίους πρέπει να αγοράζουμε κάθε χρόνο, θα σκοτώσουν τους εγχώριους σπόρους που υπάρχουν εδώ και δύο αιώνες και θα κάνουν τους αγρότες ομήρους των εταιρειών», υποστηρίζει ο Σαβάν ΖανΜπατίστ, ηγέτης του κινήματος και φίλος της Ντανιέλ Μιτεράν. Οπως λέει, η Αϊτή έχει άφθονους παραδοσιακούς σπόρους, αλλά οι αγρότες δεν έχουν χρήματα για να τους αγοράσουν.
Κι έτσι μπαίνουν στο παιχνίδι οι ξένοι ευεργέτες. «Εμείς δεν υποχρεώνουμε κανέναν να χρησιμοποιήσει τους σπόρους μας», λέει ο εκπρόσωπος της Μonsanto Ντάρεν Ουόλις. «Ενα αντίστοιχο δώρο πάντως που κάναμε το 2006 στο Μαλάουι οδήγησε στον πενταπλασιασμό της παραγωγής». Τα πρώτα δύο φορτία, συνολικού βάρους 130 τόνων, έχουν ήδη φτάσει στην Αϊτή, και τα υπόλοιπα αναμένονται μέσα στους προσεχείς 12 μήνες. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, από το δώρο αυτό θα επωφεληθούν 10.000 αγρότες. Κι αν αυτό δεν συμβεί, αν έχουν δίκιο οι διαδηλωτές και οι αγρότες οδηγηθούν σε μια νέα σκλαβιά, δεν θα είναι δα η πρώτη φορά. Οπως έχει αναγνωρίσει ο ίδιος ο Μπιλ Κλίντον, οι καλλιεργητές ρυζιού της Αϊτής καταστράφηκαν τη δεκαετία του ΄80 από τις εισαγωγές επιδοτούμενου αμερικανικού ρυζιού, όταν οι διεθνείς οργανισμοί επέβαλαν την κατάργηση των προστατευτικών δασμών.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου
<< Home