Τετάρτη, Μαρτίου 24, 2010

Τουλάχιστον τον αγαπά πάντα η Κάρλα





Η στήλη δεν διακρίνεται για τη συμπάθειά της προς τον Νικολά Σαρκοζί. Αυτή τη φορά, όμως, πρέπει να του αναγνωριστούν ορισμένα ελαφρυντικά.

«Το πρόβλημα του Γάλλου προέδρου είναι θεμελιώδες: δεν έχει δώσει αποτελέσματα. Βρίσκεται σε μια αιώνια προεκλογική εκστρατεία, αναλαμβάνοντας συνεχώς νέες πρωτοβουλίες και προσπαθώντας να βρίσκεται στην πρώτη σελίδα. Η Γαλλία θέλει όμως έναν πρόεδρο έξω και πάνω από την οχλαγωγία. Ο Ντε Γκωλ έκανε τη Γαλλία μια σύγχρονη, ισχυρή χώρα. Ο Μιτεράν την έκανε έναν βασικό ευρωπαϊκό παίκτη. Ο Σαρκοζί είναι ένας απλός πολιτικός σε μια χώρα πεινασμένη για έναν ηγέτη».

Αυτά έγραψε πρόσφατα ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και πρώην υπουργός Ευρώπης Ντένις ΜακΣέιν στο περιοδικό Νιούζγουικ. Και σε έναν μεγάλο βαθμό έχει δίκιο. Η αλαζονεία του Σαρκοζί έχει εξοργίσει τους Γάλλους. Η ατολμία του έχει οδηγήσει τη Γαλλία να έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν χρέος στην Ευρώπη, μεγαλύτερο κι από εκείνο της Ελλάδας! Όπως επισημαίνει όμως ο Σάιμον Τάινταλ στην Γκάρντιαν, αυτό που ξεχνούν οι αριστεροί επικριτές του είναι ότι τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει- και για τα οποία τιμωρήθηκε στις κάλπες- δεν διαφέρουν πολύ από εκείνα που αντιμετωπίζουν σήμερα όλοι οι αρχηγοί κυβερνήσεων, όποια ιδεολογία κι αν υπηρετούν. Το σημαντικότερο είναι φυσικά η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, το οποίο εκμεταλλεύεται η ακροδεξιά για να αυξήσει την επιρροή της, είναι η μετανάστευση. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων προς τους πολιτικούς τους και τα πολιτικά τους συστήματα. Οι μισοί Γάλλοι δεν έκαναν τον κόπο να ψηφίσουν σ΄ αυτές τις εκλογές.

Τι λύσεις θα δώσει η Ευρώπη σ΄ αυτά τα προβλήματα: «αριστερές» ή «δεξιές»; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό προϋποθέτει ότι υπάρχει ένας προβληματισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι γίνεται μια ζύμωση, ότι αναζητούνται κάποιες οικουμενικές απαντήσεις. Τίποτα όμως δεν είναι λιγότερο σίγουρο απ΄ αυτό, όπως αποδεικνύει και η σύγχυση γύρω από την αντιμετώπιση του «ελληνικού προβλήματος». Στην περίπτωση της Γαλλίας, πάντως, ο Σαρκοζί μάλλον ετοιμάζει μια στροφή προς τα δεξιά. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, έχει συμπεράνει ότι το αριστερό του άνοιγμα δεν απέδωσε καρπούς και σκέπτεται να απομακρύνει από την κυβέρνηση τους ανθρώπους που προέρχονται από την Αριστερά, όπως είναι ο υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ και ο υπουργός Εθνικής Ταυτότητας Ερίκ Μπεσόν. Μία αξία παραμένει σταθερή, κι ας ξεγελάστηκαν κάποια στιγμή ορισμένοι συνάδελφοι στην Ελλάδα και το εξωτερικό: η Κάρλα. Το βεβαιώνει ο άνθρωπος στο σπίτι του οποίου γνωρίστηκε το προεδρικό ζεύγος: ο Ζακ Σεγκελά. «Μίλησα μαζί τους πριν από μερικές μέρες», λέει στην Κοριέρε ντέλα Σέρα. «Ποτέ δεν αγαπιόνταν περισσότερο. Και ποτέ οι Γάλλοι δεν αγαπούσαν περισσότερο την Κάρλα. Η γυναίκα αυτή παραμένει το μεγαλύτερο όπλο του προέδρου».