Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2010

Με όπλο τα αρχαία




Φανταστείτε τη σκηνή: ο πρόεδρος του βρετανικού κοινοβουλίου να καλεί τον Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο και να του εκφράζει την οργή του για κάποιο δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» που αφορά το σκάνδαλο με τις δαπάνες των Βρετανών βουλευτών.

Η επιλογή της χώρας δεν είναι τυχαία. Κι αυτό, γιατί το εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού Focus με την Αφροδίτη της Μήλου δεν αποτελεί τη μοναδική περίπτωση επίθεσης εναντίον της χώρας μας με όπλο ό,τι πιο πολύτιμο μας έχει απομείνει: τα αρχαία μας. Μια προκλητική ιδέα ενός δημοσιογράφου των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς για την εμπορική αξιοποίηση της σοφίας των αρχαίων μας προγόνων δείχνει ότι η ανθελληνική συνωμοσία είναι συντονισμένη. Ίσως λοιπόν ο κ. Πετσάλνικος να πρέπει να καλέσει, εκτός από τον πρέσβη της Γερμανίας, και τον ομόλογό του της Βρετανίας, και να του ζητήσει να μαζέψει τον ασεβή συντάκτη, μαζί με τους συναδέλφους του από τον Εκόνομιστ και τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς που μας έχουν βάλει κι αυτοί στο στόχαστρο. Θα μπορούσε να του επισημάνει, μάλιστα, ότι σε λίγο το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας του θα ξεπεράσει το ελληνικό, οπότε να μην ξαφνια- στεί αν αρ χίσουμε κι εμείς τις ειρωνείες.

Στο επίμαχο άρθρο του, ο Εντ Κρουκς υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να εισπράττει δικαιώματα για κάθε αρχαία κωμωδία ή τραγωδία που ανεβαίνει οπουδήποτε στον κόσμο, καθώς και για κάθε ρητορικό επιχείρημα ή σοφιστεία που εκστομίζει οποιοσδήποτε πολιτικός, διανοούμενος, ακόμη και οικονομολόγος. Η ίδια τακτική, γράφει, πρέπει να επεκταθεί και στον κόσμο των επιχειρήσεων: η Νike, για παράδειγμα, πρέπει να πληρώσει αποζημίωση στην Ελλάδα για τον σφετερισμό του ονόματος της αρχαίας θεάς. Κι επειδή μια τέτοια εκστρατεία για την υπεράσπιση του ελληνικού κοπιράιτ δεν είναι απλή και περιλαμβάνει παγίδες, καλό είναι να την ανα- λάβει κάποιος έμπειρος στις ίντριγκες και τα κόλπα. Εντάξει, ας μην κρυβόμαστε: το μυαλό όλων μας πηγαίνει στην Goldman Sachs.

Τώρα που ξαναδιαβάζουμε το άρθρο, μια άγρια σκέψη μας περνά από το μυαλό: κι αν ο άνθρωπος δεν κάνει πλάκα; Ας είμαστε λοιπόν κάπως επιφυλακτικοί με τον πρέσβη, θα μπορούσε εν πάση περιπτώσει να δώσει διευκρινίσεις. Το βέβαιο είναι ότι ο Βρετανός συνάδελφος δίνει ιδέες. Η Έβα Κανταρέλα για παράδειγμα, η καθηγήτρια αρχαίου ρωμαϊκού και ελληνικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου που είχε γράψει τις προάλλες ένα άρθρο με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες», διατυπώνει τώρα στην Κοριέρε ντέλα Σέρα μια νέα επαναστατική πρόταση: όλα τα μουσεία όπου εκτίθενται ελληνικές αρχαιότητες να προσφέρουν ένα μέρος των εσόδων τους στην Ελλάδα, ως αναγνώριση του τεράστιου χρέους τους στον πολιτισμό μας. Είναι φανερό ποιος πρέπει να κάνει την αρχή: το Βρετανικό Μουσείο, φυσικά. Ας το πούμε με την ευκαιρία κι αυτό στον πρέσβη, δεν ξέρεις καμιά φορά.

4 Comments:

At 24/2/10 8:58 μ.μ., Blogger Α. Δημητρίου said...

Εγώ δεν πιστεύω ότι ο άνθρωπος κάνει πλάκα. Απλά, υστερόβουλα σκεπτόμενος ή από συνήθεια, ως γνήσιος Εγγλέζος, επιφυλάσσεται να διεκδικήσει δικαιώματα. Δεν ξέρω γι' αυτούς (ή μάλλον ξέρω), αλλά εμείς τουλάχιστον, δικαίως ή αδίκως, έχουμε μια έντιμη κληρονομιά. Αλλο ζήτημα τώρα τι θα αφήσουμε στα παιδιά μας.

 
At 25/2/10 6:53 μ.μ., Blogger Teo... said...

Είδα πρόσφατα μια συνέντευξη του Κ. Βουτσά στο 'Όλα' που απαντούσε στην ερώτηση αν χρειαζόταν να κυνηγήσει τις γυναίκες που τον ενδιέφεραν στην ζωή του. Η απάντησή του είχε κάτι που νομίζω ότι μας διαφεύγει πια. 'Ο όμορφος άνθρωπος έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ωραίος αλλά δεν προσπαθεί το ίδιο με κάποιον που ξέρει ότι υπολείπεται σε αυτό τον τομέα. Όλα όσα θέλουμε πρέπει να τα κυνηγάμε'.

Η χώρα μας έχει χάσει την αίγλη της, ίσως ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε περισσότερο να πετύχουμε τους στόχους μας. Κάπως πιο οργανωμένα και με το σκεπτικό ότι δεν ήμαστε μια χώρα που είχε μεγάλη ιστορία, αλλά μια χώρα με πολιτισμό στην πλάτη της που προσπαθεί και θέλει να ξαναγίνει φωτεινή.

Η ιστορία και τα μνημεία μας είναι παντού τριγύρω μας για μας θυμίζουν ότι υπήρξε πολιτισμός και κουλτούρα σε αυτό το τόπο, από δω και πέρα τι γίνεται είναι το ζήτημα. Δεν με θίγει προσωπικά η ειρωνεία των μέσων άλλων χωρών, με θίγει που το δέχομαι παθητικά και το ότι τα δικά μας μέσα κάνουν μια απλή αναφορά χωρίς να αντιδρούν μαζικά σε δημοσιεύματα που δεν είναι μοναδικά στην χώρα μας.

 
At 27/2/10 10:45 μ.μ., Blogger ange-ta said...

γράφεις

"Φανταστείτε τη σκηνή: ο πρόεδρος του βρετανικού κοινοβουλίου να καλεί τον Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο και να του εκφράζει την οργή του για κάποιο δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» που αφορά το σκάνδαλο με τις δαπάνες των Βρετανών βουλευτών".
Μάλλον δεν διάβασες το Αρθρο του Focus, γιατί δεν πρόκειται γι αυτό!

Δεν μιλάει καθόλου για τα σκάνδαλα των ελληνων βουλευτών, αλλά θεωρεί την Ελλάδα υπεύθυνη για .... επερχόμενη κρίση του Ευρώ.

Τι χάνω τα λόγια μου βέβαια, αφού ενώ δεν έκανες το κόπο να δεις περί τίνος πρόκειται, έσπευσες να υποστηρίξεις ένα γερμανικό περιοδικό, λες και έχεις τέτοια υποχρέωση.

Μάλιστα, οι γερμανοί σχολιαστές στην συντριπτική τους πλειοψηφία (άνω του 80%) κατακρίνουν το Focus με τα πιο μελανά χρώματα.

Τι θλιβερή που έχει καταντήσει η ελληνική διανόηση, χωρίς το παραμικρό όραμα. Θλιβερή και μονότονη.

 
At 28/2/10 11:51 π.μ., Blogger Teo... said...

@ ange-ta

Νομίζω ότι κάπου το χάνεις το κείμενο του κυρίου Μητσού. Αναφέρει με αφορμή το δημοσίευμα του Focus κάποια άλλα δημοσιεύματα άλλων δημοσιογράφων πάνω στο θέμα.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home