Πέμπτη, Οκτωβρίου 29, 2009

Κυνικοί ισχυρισμοί





Τελικά ζεσταίνεται ή ψύχεται τα τελευταία χρόνια ο πλανήτης μας; Μήπως όλη αυτή η ιστορία με το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ένα παραμύθι;

Δημοσκόπηση που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα το Ερευνητικό Κέντρο Ρew έδειξε ότι μόνο το 57% των Αμερικανών πιστεύει πως υπάρχουν σοβαρές επιστημονικές αποδείξεις για την υπερθέρμανση της Γης. Πριν από τρία χρόνια το ποσοστό αυτό ήταν 77%. Αυτή η δυσπιστία δυσκολεύει τις κινήσεις του Ομπάμα εν όψει της συνόδου της Κοπεγχάγης. Και είναι εν μέρει αποτέλεσμα κάποιων δορυφορικών μετρήσεων που δείχνουν ότι η σημερινή θερμοκρασία του πλανήτη είναι χαμηλότερη από εκείνη του 1998. «Ενώ τα τύμπανα της καταστροφής κτυπούν δυνατότερα τα τελευταία χρόνια, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία μειώνεται», γράφουν οι Στίβεν Λέβιτ και Στέφεν Ντάμπνερ στο πολυδιαφημισμένο τελευταίο τους βιβλίο Super Freakonomics.

Μόνο που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Αν η σύγκριση γίνει με το 1997, προκύπτει ότι οι θερμοκρασίες είναι περίπου οι ίδιες. Αν γίνει με το 1999, η σημερινή θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι να δει κανείς τους μέσους όρους. Κι όπως λέει ο Ντικ Αρντ, επικεφαλής του τμήματος κλιματικής παρακολούθησης στην αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, «η τελευταία δεκαετία είναι η θερμότερη δεκαετής περίοδος όλων των εποχών». Αλλά και η ανάλυση των θερμοκρασιών που έκαναν τέσσερις ανεξάρτητοι στατιστικολόγοι για λογαριασμό του Ασοσιέιτεντ Πρες δείχνει ότι η Γη εξακολουθεί να θερμαίνεται, και όχι να ψύχεται. Αυτή η γενική τάση συνοδεύεται από μερικά σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας που οφείλονται σε φαινόμενα όπως ο Ελ Νίνιο και η Λα Νίνια.

«Το να μιλά κανείς για ψύχρανση του πλανήτη στο τέλος της θερμότερης δεκαετίας που έχουμε γνωρίσει εδώ και χιλιάδες χρόνια είναι γελοίο», τονίζει ο Κεν Καλντέιρα από το Carnegie Ιnstitution του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Ο Στίβεν Λέβιτ, από την πλευρά του, διευκρινίζει ότι η παραπάνω φράση από το βιβλίο του δεν είναι προϊόν κάποιας επιστημονικής ανάλυσης, αλλά αναφέρεται περισσότερο σε ιδέες για την τεχνητή ψύχρανση της Γης. Πράγματι, οι συγγραφείς δεν αμφισβητούν ότι ο πλανήτης θερμαίνεται όλο και περισσότερο λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Πιστεύουν απλώς ότι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος δεν είναι η προσπάθεια να πειστούν οι άνθρωποι να αλλάξουν τον τρόπο της ζωής τους- αφού δεν έχουν ουσιαστικό κίνητρο για κάτι τέτοιο- αλλά η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.

«Στο ζήτημα των κλιματικών αλλαγών», είπε την περασμένη Παρασκευή ο Μπαράκ Ομπάμα σε ομιλία του στο ΜΙΤ, «μερικοί χρησιμοποιούν κυνικούς ισχυρισμούς που αντιτίθενται στις συντριπτικές επιστημονικές αποδείξεις, θέλοντας να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν τις αλλαγές που όλοι ξέρουμε ότι είναι αναγκαίες». Ο σημερινός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει και στο ζήτημα αυτό μια εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη από εκείνη του προκατόχου του. Αρκεί βέβαια να τη συνοδεύσει και με έργα.

1 Comments:

At 2/11/09 7:25 μ.μ., Blogger Teo... said...

Δείτε αυτό

http://www.breathingearth.net/

Πολύ ενδιαφέρον κείμενα κύριε Μιχάλη.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home