Παρασκευή, Οκτωβρίου 02, 2009

«Υποταχθείτε ή παραιτηθείτε!»





«Όταν ξεκίνησα να δουλεύω ως ψυχίατρος, πριν από 35 χρόνια, οι πελάτες μου μιλούσαν για την προσωπική τους ζωή. Σήμερα μιλούν για τη δουλειά τους. Οι άνθρωποι υποφέρουν στους χώρους εργασίας». Μαρί- Φρανς Ιριγκογιέν

Είκοσι τέσσερις αυτοκτονίες στη France Τelecom μέσα σε ενάμιση χρόνο. Τρεις αυτοκτονίες τεχνικών της Ρενώ το 2006 και το 2007. Και τώρα, η αποκάλυψη για πολλές αυτοκτονίες εργαζομένων τα δύο τελευταία χρόνια στη Μichelin. Ο Νουβέλ Ομπζερβατέρ αναφέρεται στην περίπτωση του χημικού μηχανικού Ανζέλ Αρεβαλό, ο οποίος εργαζόταν για 28 χρόνια στο εργοστάσιο της Μichelin στην Καρλσρούη και τον χειμώνα του 2008 αποφάσισε να επιστρέψει στη Γαλλία. Η πίεση που δέχτηκε στο εργοστάσιο του Κλερμόν-Φεράν ήταν τεράστια, ο Ανζέλ έχασε τον ύπνο του, άρχισε να επισκέπτεται γιατρούς και να παίρνει ναρκωτικά, η οικογένειά του δεν τον αναγνώριζε πια, ώσπου τη νύχτα της 23ης Ιουνίου αφαίρεσε τη ζωή του στο γραφείο. Η σύζυγός του κατέθεσε μήνυση εναντίον της εταιρείας. «Αν η Μichelin τον σκότωσε, πρέπει να γίνει γνωστό», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα ποσοστά των αυτοκτονιών στη Γαλλία είναι από τα υψηλότερα μεταξύ των μεγάλων δυτικών οικονομιών: 26,4 ανά 100.000 για τους άνδρες και 9,2 ανά 100.000 για τις γυναίκες. Από την άποψη αυτή, οι αυτοκτονίες στη France Τelecom (που απασχολεί 102.000 ανθρώπους στη Γαλλία) είναι κάτω από τον εθνικό μέσο όρο. Επιπλέον, ο αριθμός των εργαζομένων στην επιχείρηση που αφαιρούν κάθε χρόνο τη ζωή τους μειώνεται σταθερά την τελευταία εξαετία, παρόλο που η F.Τ. έχει προχωρήσει στο διάστημα αυτό στην κατάργηση 40.000 θέσεων εργασίας. Αν όμως οι αυτοκτονίες μειώνονται, οι αντιδράσεις που προκαλούν αυξάνονται και γενικεύονται. Με κραυγές όπως «δολοφόνε!» και «παραιτήσου!» υποδέχθηκαν τον διευθυντή της FΤ Ντιντιέ Λομπάρ οι εργαζόμενοι στο Ανεσί, όπου σημειώθηκε η τελευταία αυτοκτονία. Και οι Σοσιαλιστές ζητούν ανοιχτά την αποπομπή τόσο του ίδιου όσο και του δεύτερου στην ιεραρχία της εταιρείας, του Λουί-Πιερ Βεν, γνωστού από μια ιστορική φράση που είπε μια μέρα σε μια συνδικαλίστρια: «Υποταχθείτε ή παραιτηθείτε!».

«Το στρες έχει γίνει εθνικό σπορ», λέει ο Μισέλ Μαρσέ, συνδικαλιστής του CGΤ. «Οι εργοδότες πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οργανώνουν τη δουλειά». Σύμφωνα με έναν άλλο συνδικαλιστή, τον Σεμπαστιέν Κροζιέ από το CFΕ- CGC, οι μισοί από τους εργαζομένους της France Τelecom έχουν αναγκαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια να αλλάξουν είτε αντικείμενο εργασίας είτε έδρα- ή και τα δύο. Πολλοί από αυτούς δέχτηκαν αφόρητες πιέσεις να παραιτηθούν. Το κλίμα αναταραχής και ανασφάλειας που δημιουργήθηκε οδήγησε τους πιο ευάλωτους σε μοιραίες κινήσεις.

Τουλάχιστον ο κατάλογος να μη μακρύνει άλλο.

8 Comments:

At 2/10/09 1:05 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Η λύση είναι μία (για τους εργαζόμενους, όχι για την εταιρία), η μετατροπή τους σε δημοσιοϋπάλληλους. Και αν γίνουν σαν Έλληνες δημοσιοϋπάλληλοι, τόσο το καλύτερο (για τους εργαζόμενους και για τα κόμματα,ε, όχι για τις εταιρίες).

 
At 2/10/09 1:14 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Μ'αυτά και μ'εκείνα όμως, nik-athenian, αποφεύγεις το βασικό ερώτημα: πού ήσουν τόσο καιρό;

 
At 2/10/09 2:46 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Μπερδεμένος ήμουνα Μιχάλη μου ως προς το αν είχα κάτι να σχολιάσω ή να σιωπώ. Και αναμένων τα νέα της Πεκινοκαντώνας ήμουν επίσης, αλλά εις μάτην. Πάντως αναγνώστης σου πιστός είμαι πάντα. Χα Χα Χα.

 
At 2/10/09 5:50 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Να σου πω κάτι για την Πεκινοσανγκάη, και όχι Πεικοκαντώνα, αφού στην Καντώνα δεν πήγα. Δεν αισθάνθηκα, γυρνώντας, ότι είχα κάτι καταιγιστικό να πω. Εγραψα κάποια πράγματα, περισσότερο σαν εισαγωγικά σε ένα μεγαλύτερο αφιέρωμα στον Ταχυδρόμο, που μάλλον δεν θα βγει ποτέ. Αισθάνομαι ότι πήρα μια ιδέα, μια γεύση, μια μυρωδιά, που μου επέτρεψε να παρακολουθήσω κάπως καλύτερα τις εξελίξεις αυτής της εβδομάδας. Αλλά ως εκεί.

 
At 2/10/09 6:25 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Ωραίο το αστείο του Νίκου αλλά εδώ υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο αν μη τί άλλο δηλώνει την αποτυχία του συνδικαλιστικού κινήματος.

 
At 2/10/09 11:54 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Δεν κατάλαβα την παρατήρησή σας, Αθήναιε.

 
At 3/10/09 10:31 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μάλλον σωστότερος ο τίτλος όταν δεν τίθεται διαζευκτικά.

 
At 3/10/09 10:39 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τα λέει άλλωστε η Κορίν Μαγέρ στο βιβλίο "Καλημέρα τεμπελιά" ενόσω άλλοι Λουδίζουν.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home