Σάββατο, Οκτωβρίου 25, 2008

Αυτήν τη φορά, οι ράπερ θα ψηφίσουν




«Η γενιά μας κι εκείνος βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος. Ο άνθρωπος αυτός δεν έχει τον συγκαταβατικό τόνο που έχουν συχνά οι πολιτικοί»: Έτσι εξηγεί την υποστήριξη των ράπερ προς τον Ομπάμα ο Τζεφ Τσανγκ, δημοσιογράφος του περιοδικού Vibe και συγγραφέας ενός βιβλίου για τη γενιά χιπ χοπ με τον τίτλο «Can΄t Stop, Won΄t Stop». Η υποστήριξη αυτή είναι πράγματι καθολική. Μουσικοί όπως ο Κέινι Ουέστ, ο Ουίλ.Άι.Εμ, ο Νας, ο Γουίκλεφ Τζιν και ο Σνουπ Ντογκ υποστηρίζουν τον μαύρο υποψήφιο με κάθε τρόπο, δηλώσεις, τραγούδια, βιντεοκλίπ. Επειδή το όνομά του κάνει ιδανική ρίμα με τους στίχους τους, όπως λέει ο Ταλίμπ Κουέλι. Κυρίως, όμως, επειδή ταυτίζονται με το πρόσωπο και τον πολιτικό λόγο.

Όχι πως ο Ομπάμα έχει διστάσει να επικρίνει τους ράπερ όταν κρίνει ότι ξεπερνούν τα όρια. Τον περασμένο Αύγουστο, παρασυρμένος από τον ενθουσιασμό του, ο Λούντακρις έγραψε ένα τραγούδι (Ρolitics, Οbama is Ηere) όπου χαρακτήριζε τη Χίλαρι «σκύλα», αποκαλούσε τον Μπους «πνευματικά καθυστερημένο» και προέβλεπε ότι η μόνη έδρα που θα κερδίσει ο ΜακΚέιν είναι μια αναπηρική πολυθρόνα. Το επιτελείο του Ομπάμα επανέφερε αμέσως τον ράπερ στην τάξη, επισημαίνοντας ότι μεταξύ των υποστηρικτών της εκστρατείας περιλαμβάνονται και μουσικοί όπως ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ο Μπομπ Ντύλαν και η Τζόαν Μπαέζ.

Αντίθετα, μόνο καλά λόγια έχει ο Ομπάμα για το βίντεο που έχει γυρίσει ο Ουίλ.Άι. Εμ με βάση τον λόγο του υποψήφιου στο Νιου Χαμσάιρ, τον Ιανουάριο του 2008. Το τραγούδι, που έγραψε ο αρχηγός των Βlack Εyed Ρeas και ερμηνεύει ο Τζον Λέτζεντ, αποτελεί ένα κάλεσμα προς όλους τους ηθοποιούς και καλλιτέχνες του Χόλυγουντ και έχει δεχθεί στο Διαδίκτυο πάνω από δέκα εκατομμύρια επισκέψεις. «Ο λόγος εκείνος με συγκίνησε πολύ», λέει ο Ουίλ.Άι.Εμ, ένας Αφροαμερικανός που μεγάλωσε σε μια ισπανόφωνη συνοικία του Λος Άντζελες. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει την Αμερική από μόνη της, ο Ομπάμα έχει την ικανότητα να ενώνει τον αμερικανικό λαό».

Ο Νεοϋορκέζος ράπερ Νας, γιος του μπλουζίστα Όλου Ντάρα, είναι κάπως πιο επιφυλακτικός. Μπορεί να συγκέντρωσε 600.000 υπογραφές διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο το κανάλι Fox αντιμετωπίζει το ζεύγος Ομπάμα. Μπορεί στο τελευταίο του άλμπουμ να αφιέρωσε στον γερουσιαστή του Ιλινόι το τραγούδι «Βlack Ρresident». Όπως γράφει όμως η Λιμπερασιόν , συνόδευσε αυτό το τραγούδι με μια έκκληση προς τον Ομπάμα, μια φράση, τρεις μονάχα λέξεις: «Μη μας προδώσεις!». Κι ύστερα, για πρώτη φορά όπως και οι περισσότεροι ράπερ, κάλεσε τους συμπατριώτες του να κάνουν μια συγκεκριμένη επιλογή. Για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα.