Σάββατο, Δεκεμβρίου 03, 2011

Η άλλη πλευρά του Πολ Κένεντι




Είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο από τα βιβλία του «Ανοδος και πτώση των μεγάλων δυνάμεων» και «Το Κοινοβούλιο του ανθρώπου». Ο διάσημος ιστορικός Πολ Κένεντι έχει όμως και μια άλλη, λιγότερο γνωστή πλευρά, που δεν είναι ακριβώς ανθρωπιστική, είναι όμως σαφώς πολιτική. Πριν από 28 χρόνια εγκαινίασε στο πανεπιστήμιό του, το Γέιλ, την «Κουζίνα» (Kitchen), όπου μπορούν να τρώνε δωρεάν οι άποροι, οι άστεγοι και οι κατατρεγμένοι. Κι όπως όλοι μπορούν να καταλάβουν, τα πλήθη που συρρέουν εδώ αυτές τις ημέρες απ’όλο το Νιου Χέιβεν είναι αυξημένα.

Οι περισσότεροι νομίζουν ότι ο 66χρονος ιστορικός είναι ιερέας της St Thomas More, της καθολικής εκκλησίας του πανεπιστημίου. Τους μπερδεύει το μαύρο πουλόβερ που φορά. Ο Κένεντι αφήνει επίτηδες να πλανάται αυτή η εντύπωση. Όπως εξηγεί στην απεσταλμένη της Κοριέρε ντέλα Σέρα που επισκέπτεται την Κουζίνα, κάθε τόσο παρεμβαίνει για να χωρίσει κάποιους που τσακώνονται, «και κανείς δεν τολμά να σηκώσει χέρι εναντίον ενός ιερέα». Το κόλπο άρχισε να το εφαρμόζει την εποχή του Ρίγκαν, όταν θέριζε το κρακ. «Ερχονταν νεαροί μαστουρωμένοι που αρνιόντουσαν να σεβαστούν την ουρά. Μια φορά κάποιος έβγαλε μαχαίρι». Είναι αλήθεια όμως ότι η πρωτοβουλία έχει και τη θρησκευτική της πλευρά: ο βρετανός ιστορικός λέει πως έμπνευσή του ήταν το Εβδομο κεφάλαιο του Κατά Ματθαίον Ευαγγελίου, όπου ο Ιησούς υπόσχεται τη βασιλεία των ουρανών σε όποιον βοηθά τους φτωχούς, καταδικάζοντας τους πλούσιους εγωιστές στο αιώνιο πυρ.

Γεννημένος στη βόρεια Αγγλία από ιρλανδούς γονείς που ανήκαν στην εργατική τάξη, ο Κένεντι δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του. Η πρώτη του γυναίκα, η Καθ, ήταν μεταξύ των εθελοντών της Κουζίνας, ενός θεσμού που ίδρυσε ο Μπέντζαμιν Τόμσον στην Αγγλία στα τέλη του 18ου αιώνα. «Θύμωνα πάντα όταν έβλεπα την Καθ να μιλά με τους φτωχούς, ενώ εγώ μαγείρευα και μάζευα τα σκουπίδια», έγραψε πριν από τρία χρόνια ο Κένεντι στο περιοδικό της επισκοπής με αφορμή την 25η επέτειο της Κουζίνας. «Εκανα λάθος: κανείς μέχρι τότε δεν τους είχε συμπεριφερθεί ως ανθρώπινα όντα και η δουλειά της Καθ ήταν πολύ σημαντική».

Η Καθ πέθανε το 1998 από καρκίνο. Αλλά και η δεύτερη γυναίκα του, η Σίνθια Φάραρ, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Γέιλ, εργάζεται ως εθελόντρια στο λαϊκό συσσίτιο. Ψυχή της Κουζίνας είναι ο Στίβεν Κομπέιζα, θρυλικός ακτιβιστής και αντιρρησίας συνείδησης που έγινε γνωστός το 2005 όταν απολύθηκε από το καθολικό σχολείο του Μπρίτζπορτ στο οποίο εργαζόταν επειδή αρνήθηκε να αναρτήσει την αμερικανική σημασία, θεωρώντας την ασυμβίβαστη με το χριστιανικό σύμβολο του σταυρού. Δίπλα του είναι ο Ντάνιελ, ο Μπεν, η Σαρλότ και η Ζίγκριντ, όλοι γόνοι μερικών από τις πιο πλούσιες και αριστοκρατικές οικογένειες της Αμερικής και της Ευρώπης – όπως λέει ο Κένεντι – που μετά το Γέιλ θα μεταβούν στην Ουάσινγκτον, για να προσπαθήσουν να αλλάξουν από εκεί τον κόσμο…