Πέμπτη, Αυγούστου 19, 2010

Η πραγµατική µάχη

Τέσσερις µήνες πριν δηµοσιοποιήσει το Wikileaks τους φακέλους για τον πόλεµο στο Αφγανιστάν, οι Ροµπέν των Δασών του Διαδικτύου είχαν αποκαλύψει ένα άλλο απόρρητο έγγραφο της CΙΑ µε την ένδειξη ΝΟFΟRΝ. Δηλαδή, «όχι για ξένους πολίτες».

Το έγγραφο λεγόταν «Ειδικό Υπόµνηµα Κόκκινου Πυρήνα» και σηµείωνε ότι η υποστήριξη των Ευρωπαίων προς τον πόλεµο του Αφγανιστάν έχει µειωθεί. Το 80% των Γερµανών και των Γάλλων, τόνιζε η CΙΑ, διαφωνούν µε την αύξηση της στρατιωτικής ανάµειξης των χωρών τους. Επρεπε λοιπόν να βρεθεί ένας τρόπος να αντιστραφεί αυτή η τάση. Και ο καλύτερος τρόπος ήταν «να µιλήσουν οι γυναίκες του Αφγανιστάν για τις εµπειρίες τους µε τους Ταλιµπάν, τις προσδοκίες τους για το µέλλον και τους φόβους τους για τις επιπτώσεις µιας νίκης των εξτρεµιστών».

Στις 25 Ιουλίου χτύπησε το Wikileaks. Και τέσσερις ηµέρες αργότερα, το «Τime» κυκλοφόρησε έχοντας στο εξώφυλλό του µια όµορφη ακρωτηριασµένη Αφγανή και τη λεζάντα «Τι θα συµβεί αν φύγουµε από το Αφγανιστάν». Η επιθυµία τής CΙΑ είχε ικανοποιηθεί. Ο θόρυβος που δηµιουργήθηκε ήταν µεγάλος. Μόνο που η όµορφη Μπίµπι Αϊσα δεν ακρωτηριάστηκε από τους Ταλιµπάν. Οπως είπε η ίδια στην Αν Τζόουνς του περιοδικού «Νέισιον», µερικές εβδοµάδες πριν η φωτογραφία της κάνει τον γύρο του κόσµου, αυτός που της έκοψε τη µύτη και τα αυτιά ήταν ο πεθερός της, για να την τιµωρήσει που άφησε τον γιο του. Οι συγχωριανοί τους συµφώνησαν µε την πράξη, αλλά οι Ταλιµπάν δεν είχαν σχέση. Παρά ταύτα, το «Τime» έγραψε ότι η κοπέλα κακοποιήθηκε µε εντολή ενός διοικητή των ανταρτών.

Οι Ταλιµπάν έχουν κάνει, και συνεχίζουν να κάνουν, πολλά αίσχη. Εξίσου αισχρή, όµως, είναι η ταλιµπανοποίηση της αφγανικής ζωής επί κυβέρνησης Καρζάι. Τα δικαιώµατα των γυναικών, η πρόσβαση στη δουλειά και η ελευθερία της κίνησής τους έχουν περιοριστεί δραστικά. Πολλές βουλευτίνες καταγγέλλουν ότι δεν τολµούν να αρθρώσουν λέξη για διάφορα ισλαµικά ζητήµατα επειδή θα τις κατηγορήσουν για βλασφηµία. Το υπουργικό συµβούλιο, τα δικαστήρια και το Κοινοβούλιο ελέγχονται από άνδρες που διαφέρουν από τους Ταλιµπάν µόνο στο χρώµα του τουρµπανιού τους. Περιοδικά σαν το «Τime» περιγράφουν αυτό που γίνεται σήµερα στο Αφγανιστάν σαν να πρόκειται για µια µάχη ανάµεσα στις δυνάµεις της ελευθερίας και της δηµοκρατίας (δηλαδή τις Ηνωµένες Πολιτείες και την κυβέρνηση Καρζάι) και τους κακούς Ταλιµπάν. Η πραγµατική µάχη όµως, σηµειώνει η Αν Τζόουνς, είναι ανάµεσα σε προοδευτικές Αφγανές και Αφγανούς, πολλοί από τους οποίους είναι νέοι, και σε µια φάλαγγα αντιδραστικών δυνάµεων. Οσο για την κυβέρνηση Καρζάι, δεν είναι απλώς διεφθαρµένη. Είναι ο ορισµός του µισογυνισµού και του φονταµενταλισµού.

4 Comments:

At 28/8/10 5:14 μ.μ., Blogger Stelios Frang said...

Όπως πάντα, αντίπαλος στην κοινωνική πρόοδο είναι η αμάθεια και η επίκτητη οπισθοδρομικότητα. Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και παρ' ημίν, ποια πολιτική παράταξη είναι περισσότερο συντηρητική, οπισθοδορμική, θεόπληκτη κ.τ.ό. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ δύσκολο ένα συμπέρασμα...

 
At 2/9/10 11:29 μ.μ., Blogger Υπατία said...

Αν θυμάμαι καλά (και συγχωρέστε με αν κάνω λάθος, τότε ήμουν γύρω στα 14), λίγο πριν μπουν οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν είχαν παίξει το ίδιο χαρτί. Είχε βγει στη δημοσιότητα βίντεο με λιθοβολισμό γυναικών από τους Ταλιμπάν. Αλήθεια, με τόσους σπουδαίους σκηνοθέτες και σεναριογράφους στις ΗΠΑ δεν μπορούν να σκεφτούν κάτι λίγο πιο ευφάνταστο και λιγότερο εύκολο να διασταυρωθεί;

 
At 23/6/15 5:08 π.μ., Blogger Unknown said...

www.louisvuitton.com
mont blanc mountain
nba jerseys
oakley sunglasses
cheap oakleys
louis vuitton outlet
true religion jeans
true religion outlet online
michael kors outlet online
michael kors outlet
christian louboutin
chanel purses
michael kors outlet
michael kors outlet
gucci outlet
coach factory outlet
coach outlet store online
ray ban eyeglasses
michael kors handbags
air max uk
abercrombie store
ralph lauren outlet
cheap ray bans
concord 11s
louis vuitton outlet
fitflops outlet
coach factory outlet
burberry sale
christian louboutin outlet
michael kors uk
abercrombie and fitch outlet
coach outlet store online
abercrombie
ray ban sunglasses
michael kors outlet
20150623xiong

 
At 21/8/17 10:46 π.μ., Blogger raybanoutlet001 said...

michael kors uk
colts jerseys
nike outlet
kate spade sale
converse trainers
rolex replica watches
michael kors bags
ralph lauren polo
michael kors handbags
pandora outlet

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home