Πέμπτη, Δεκεμβρίου 11, 2008

Πρόδρομος εξελίξεων




«Ζήτω η Ελλάδα που, για μια ακόμη- αλλά απροσδόκητη- φορά, μας δείχνει τον δρόμο. Πατρίδα της φιλοσοφίας και των μαθηματικών, είναι επίσης εκείνη που ξαναδίνει σήμερα στη λέξη “νεολαία” όλη της τη λάμψη». Σιλβέν, από την ιστοσελίδα της Μοντ.

Δύο είναι οι βασικές προσεγγίσεις των διεθνών μέσων ενημέρωσης για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα: η «ανθελληνική» και η «κινηματική». Σύμφωνα με την πρώτη, που εκφράζεται για παράδειγμα από το κύριο άρθρο της Μοντ, οι ταραχές των τελευταίων ημερών αποκαλύπτουν τις ανισορροπίες μιας κοινωνίας που πέρασε μέσα σε λίγα χρόνια από τα Βαλκάνια στην Ευρώπη. Οι μεγάλες οικογένειες (Καραμανλή, Μητσοτάκη, Παπανδρέου) και οι συνεργοί τους εκμεταλλεύονται ένα σύστημα που οι συνέπειές τους πλήττουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η ελληνική κυβέρνηση- συμπληρώνει η Κατ Κρίστοφερ στην Γκάρντιαν - δεν προστατεύει, δεν υπηρετεί, ούτε καν σέβεται τον λαό, κι εκείνος απαντά φοροδιαφεύγοντας, μολύνοντας το περιβάλλον, πληρώνοντας μίζες και παραβιάζοντας ατιμώρητα τον νόμο.

Σύμφωνα με τη δεύτερη προσέγγιση, η έκρηξη που ακολούθησε τη δολοφονία του Αλέξανδρου είναι προϊόν μιας απογοήτευσης της νεολαίας που δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα. «Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία: Η καμένη νεολαία», τιτλοφορείται το άρθρο του Ίλβο Ντιαμάντι στη Ρεπούμπλικα, όπου επισημαίνεται ότι με τη βία διατρανώνουν την ύπαρξή τους φοιτητές, εποχικοί εργάτες, περιθωριακοί, μετανάστες, αλλά και παιδιά καλής οικογενείας, νέοι που ασχολούνται πολύ ή και καθόλου με την πολιτική. Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα- παρατηρεί ο Ζαν-Μαρσέλ Μπουγκρό στον Νουβέλ Ομπζερβατέρ - ίσως να αποτελούν πρόδρομο γενικότερων εξελίξεων στην Ευρώπη, ο Σαρκοζί φοβάται εδώ και καιρό ότι θα υπάρξει και στη Γαλλία μια «σειρά κοινωνικών συγκρούσεων».

Ποια από τις δύο προσεγγίσεις είναι η σωστή; Μάλλον και οι δύο. Η Ελλάδα πάσχει από βαριές ασθένειες, οι οποίες πλήττουν ιδιαίτερα τους νέους. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ για την περίοδο 1995-2005, η Ελλάδα μπορεί να ερχόταν στη δεύτερη θέση ως προς την κατά κεφαλήν ανάπτυξη του ΑΕΠ, αλλά καταλάμβανε την τελευταία (27η) θέση στην Ευρώπη ως προς την ανεργία των νέων (22,9%). «Εγώ, ρε, ανήκω στη γενιά των 700 ευρώ», απάντησε ένας από τους παριστάμενους στην κηδεία του Αλέξανδρου όταν κάποιος διαμαρτυρήθηκε για το σύνθημα «Το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει». Η σύγχυση είναι εξίσου εμφανής με την ένταση. Και τα δύο μαζί αποκαλύπτουν ένα αδιέξοδο. Ένα αδιέξοδο που μπορεί να τυφλώνει και να ηρωοποιεί τους επαγγελματίες ταραξίες, αλλά ταυτόχρονα συσπειρώνει μπροστά στον κοινό εχθρό: τους μπάτσους, τον καπιταλισμό, την «παγκοσμιοποίηση». Το μήνυμα του Σιλβέν είναι προφανώς υπερβολικό. Αλλά εκφράζει μια απελπισία, που αν δεν βρει ένα κανάλι πολιτικής έκφρασης θα οδηγηθεί σε άλλους δρόμους, καταστροφικούς, αυτοκαταστροφικούς, απρόβλεπτους.


5 Comments:

At 11/12/08 12:45 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα- παρατηρεί ο Ζαν-Μαρσέλ Μπουγκρό στον Νουβέλ Ομπζερβατέρ - ίσως να αποτελούν πρόδρομο γενικότερων εξελίξεων στην Ευρώπη, ο Σαρκοζί φοβάται εδώ και καιρό ότι θα υπάρξει και στη Γαλλία μια «σειρά κοινωνικών συγκρούσεων».


Καλιάσανε τα δάχτυλά μου να γράφω τα ίδια. Έρχονται και τα γεγονότα, δείτε εδώ

 
At 11/12/08 5:33 μ.μ., Blogger nikos said...

Αυτα που συμβαινουν στην Ελλαδα δεν ειναι κατι καινουργιο στον Ευρωπαικο τουλαχιστον χωρο. Σε πολλες χωρες εχουν συμβει ακομα και στη Γαλλια . Φαινεται πως ειναι το νεο φαινομενο των καιρων μας .

 
At 11/12/08 5:33 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κάτι σα Σεράγεβο μας βλέπουνε οι μακρόθωροι, είτε σαν "bonnes pour l'Orient tant que l' Ovest,
-καλούς τόσο για την Ανατολή όσο και για τη Δύση"

Σύγκλιση κι' αυτή!!

 
At 11/12/08 9:30 μ.μ., Blogger Yannis Zabetakis said...

τελικά όλες αυτές οι ...αντιδράσεις - δράσεις θα αλλάξουν κάτι?

πολύ φοβάμαι πως όχι...

εσύ τι λες?
πόσο αισιόδοξος είσαι ότι ο θάνατος του Αλέξη ...θα είναι κάποιος καταλύτης?

 
At 11/12/08 9:34 μ.μ., Blogger bazarov said...

Το αστείο είναι οτι μετά τα πρώτα άρθρα του Μόντ περί της κατάστασης στην Ελλάδα, το πρώτο σχόλιο που αναρτήθηκε από συνδρομητή ήταν 'μα καλά γιατί η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση?'
Αναρωτιέμαι πόση εθελοτυφλία χρειάζεται,και πόση λήθη εν τέλει..Οσον αφορά πάντως τις ξένες ανταποκρίσεις είναι πολύ ενδιαφέρον οτι κάποιοσ θα μπορούσε να πεί οτι έχουν 'εθνικά χαρακτηριστικά'. Δλδ τοποθετήθηκαν αμέσως σε οικεία πλαίσια, προφανώς για να γίνουν κατανοητά, αλλά και γιατί αυτό το λεξιλόγιο κ το σύστημα σκέψης είχαν στα χέρια τους. Ένα παράδειγμα, τα περισσότερα γαλλικά μέσα, μίλησαν για δομικούς-συστημικούς παράγοντες (βλ. ανεργία, χρόνιες οικονομικές δυσκολίες κλπ), κάτι που υιοθετήθηκε και από μεγάλο κομμάτι της ελληνικής αριστεράς (γιατί άραγε?). Από την άλλη οι Βρετανοί επέμειναν αρκετά στο διαχειριστικό-πολιτικό κομμάτι της κατάστασης, μιλώντας παράλληλα για κοινωνική δυσαρέσκεια. Νομίζω τελικά οτι όλα αυτά λένε πολύ περισσότερα για τα ίδιες τις δυτικές κοινωνίες παρά τελικά για την Ελλάδα, έστω και αν πολλά σχόλια είναι πάρα πολύ εύστοχα. Α! επίσης οι Τούρκοι είπαν οτι είναι σαν να έχει γίνει πραξικόπημα..

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home