Τρίτη, Σεπτεμβρίου 30, 2008

Σοσιαλισμός για τους πλουσίους





Η 67χρονη Αμερικανίδα Σούζι Μαρίνο δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες του σχεδίου Πόλσον. Αυτό που γνωρίζει είναι ότι δεν έχει τα μέσα να βγει στη σύνταξη. Θα δουλεύει μέχρι να πεθάνει.

Την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι, μπροστά στο κτίριο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, γύρω στα 30 άτομα διαδήλωναν κατά του σχεδίου του προέδρου Μπους για τη διάσωση της αμερικανικής οικονομίας. «Μας λένε ότι ο Μπους θέλει να μας σώσει από την κρίση», φώναζε με τη βοήθεια μιας ντουντούκας η Ντιζάιρι Φαϊρούζ. «Το μόνο που τον νοιάζει, όμως, είναι να σώσει τους εκατομμυριούχους. Να πάνε να πνιγούν οι επιχειρήσεις της Γουόλ Στριτ! Να σώσουν μόνες τους τον εαυτό τους!».

Να σωθούν μόνοι τους: Αυτήν τη φράση επαναλαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες διαδηλωτές σε συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται σε πολιτείες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, όπως είναι η Φλόριντα, η Καλιφόρνια, η Πενσιλβάνια και η Αϊόβα. Οι επιφυλάξεις των Αμερικανών για το σχέδιο Πόλσον εκφράζονται και στις δημοσκοπήσεις. Η τελευταία έρευνα του Κnowledge Νetworks για το Ασοσιέιτεντ Πρες δείχνει ότι μόνο το 30% στηρίζει χωρίς όρους αυτό το σχέδιο, έναντι 45% που το απορρίπτει και 25% που δεν έχει άποψη. Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα του ινστιτούτου Gallup για την εφημερίδα USΑ Τoday, οκτώ στους δέκα Αμερικανούς πιστεύουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης πρέπει να συνοδευτούν από ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των οικογενειών που δεν μπορούν να πληρώσουν το δάνειό τους.

Αυτά τα στοιχεία είχε στο μυαλό του ο 43χρονος δημοσιογράφος Έιρον Γκάπτα όταν αποφάσισε, πριν από δέκα ημέρες, να λάβει μέρος σε μια διαδήλωση διαμαρτυρίας. Τηλεφώνησε σε έναν φίλο του. Έψαξε στο Ιnternet. Και διαπίστωσε ότι η πρώτη συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη, όπου ζει, ήταν προγραμματισμένη για τις 6 Οκτωβρίου- δηλαδή αφού θα είχε ψηφιστεί το σχέδιο. Κάθισε έτσι και συνέταξε ένα κείμενο που το έστειλε σε φίλους, γνωστούς και συναδέλφους. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κλοπή στην παγκόσμια ιστορία», έγραψε, συγκρίνοντας το σχέδιο των 700 δισ. δολαρίων με τις εξουσίες που έδωσε στον εαυτό του ο Λευκός Οίκος μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. «Αυτό είναι σοσιαλισμός για τους πλουσίους και μια καπιταλιστική ζούγκλα για όλους τους υπολοίπους».

Ο Γκάπτα κάλεσε τους παραλήπτες του e-mail να κινητοποιηθούν και τους συμπολίτες του να συγκεντρωθούν στη Γουόλ Στριτ στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης. Κάπως έτσι, με μια πρωτοβουλία που θυμίζει ανάλογες εκστρατείες σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, ξεκίνησε μια σειρά διαδηλώσεων όπου έλαβαν μέρος «ανώνυμοι» Αμερικανοί σαν τη Σούζι Μαρίνο και την Ντιζάιρι Φαϊρούζ. Η απόρριψη του σχεδίου δεν οφείλεται βέβαια σε αυτές τις κινητοποιήσεις. Αλλά η διαμαρτυρία καταγράφηκε.

5 Comments:

At 30/9/08 1:28 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Όπως βλέπουμε εκ των υστέρων να αποκαλύπτεται, τα μέλη της βουλής των αντιπροσώπων δεν δέχτηκαν πιέσεις μόνο από τις ηγεσίες των Ρεπ, και Δημ. Ψηφοφόροι των δύο κομμάτων, μπλόγκερς και ιστότοποι με οικονομικές αναλύσεις, τους πίεσαν επίσης με ποστς, τηλεφωνήματα, μέηλς κλπ.
Αν και είναι βέβαιο ότι εντός των ημερών θα εκπονηθεί νέο σχέδιο που θα μεθοδευτεί έτσι ώστε να ψηφιστεί, εντούτοις είναι εντυπωσιακό ότι για πρώτη φορά το δίκτυο διεγείρεται μαζικά και κινείται για οικονομικά θέματα.
Πάντως το θέμα, διάσωσης των τραπεζών,μέχρι ποιο σημείο, και με ποιους όρους, δεν είναι τόσο μονοδιάστατο ώστε να είμαστε σίγουροι αν η οργή και η αντίθεση του κόσμου είναι τελικά προς όφελός του.

 
At 30/9/08 1:41 μ.μ., Blogger EVROSGOAL said...

Καλημερα φιλε Μιχαλη
Η δουλεια που κανεις ειναι εξαιρετικη.Επισης εχουμε δει οτι κατα καιρους εχεις ασχοληθει και με το ποδοσφαιρο σε καποια αρθρα σου και θα θελαμε να σε ρωτησουμε αν θα σε ενδιεφερε μια συνεργασια.Το mail μας ειναι:mathempalitsa@gmail.com

 
At 30/9/08 5:26 μ.μ., Blogger Κυπριανός Χριστοδουλίδης said...

Δεν είμαι οικονομολόγος, ούτε και καλός γνώστης των οικονομικών για τον παραλληλισμό, που ευθύς θα καταθέσω. Κάτι μου λέει, ότι η Γουώλ Στρητ αντιγράφει τη δική μας Σοφοκλέους, κάπου εκεί στα τέλη του 1990 με το μεγάλο κόλπο του χρηματηστηρίου. Όπου όλοι έτρεχαν να αγοράσουν τις φούσκες, ενδεχομένως, για στεγαστικά ή κάποια άλλα έπενδυτικά κόλπα και στο τέλος έμειναν με πενταροδεκάρες. Δανεικά για σπίτια έπαιρναν οι Αμερικανοί, αλλά δανεικά, για να χτίζουν σπίτια και να τα μεταπωλούν, έπαιρναν και κάποια μεγάλα κεφάλια (κεφάλαια). Αυτά δεν νομίζω ότι θα πληρώσουν τη "χασούρα", ως συνήθως. Το σύστημα αντέχει (γι' αυτούς) και θα τους προστατέψει. Οι άλλοι, ας τα βγάλουν πέρα μόνοι τους με τη σοσιαλ-καπιταλιστική ζούγκλα της ελεύθερης, και ανταγωνιστικής(!!!), αγοράς (sic) που τόσο λατρεύουν, Μαντόνα μία.

 
At 1/10/08 10:53 π.μ., Blogger Pan said...

κοίτα το κόλπο είναι απλό και ύπουλο.
Τα πάντα ιδικοποιούνται (ακόμα και τα λιμάνια και οι δρόμοι) και γίνονται ιδιοκτησία κάποιων.

Οι τράπεζες σου ρουφάνε τα λεφτά τα οποία μεταφέρονται πάλι στις τσέπες λίγων.

Όλες αυτές οι πτωχεύσεις και οι κρίσεις και αυτές υποκινούμενες είναι. Αυτοί που βρίσκονται πάνω με κάθε πτώχευση γίνονται πλουσιότεροι. Δραχμή δεν χάνουν. Απλά τα λεφτά των μικρών κάνουν φτερά και μετά έρχεται το κράτος και καλά να βοηθήσει και πέρνει την τράπεζα για την εξυγιάνει πάλι με τα λεφτά με του φορολογούμενου για να την ξαναπουλήσει. Το ίδιο γίνεται και με εργοστάσια, επιχειρήσεις κτλ κλτ.

Μας δουλεύουνε ψιλό γαζί...

 
At 1/10/08 12:21 μ.μ., Blogger GPK said...

Διαβαζω σημερα στα ΝΕΑ το σχολιο σου και βλεπω οτι ειτε εισαι παραπληροφορημενος ειτε διασπειρεις παραπληροφορηση επιτηδες!
Και επειδη γενικα πιστευω στους ανθρωπους ακομα, θα σου απαντησω σαν να συμβαινει το πρωτο:

"Η πρωτη κριση ειναι χρηματοπιστωτικη". Ορθον! Και μαρξιστικα σκεπτομενος, αναλυοντας τα παρακατω μας (ξανα)λες αυτα που μας ελεγε ο Γερμανος φιλόσοφος πριν απο 100 χρονια. Και συμφωνα παλι με εκεινον, το καπιταλιστικο συστημα εχει ενγενως την αναγκη για κρισεις καθε 20 χρονια. Μας λες λοιπον το αυταποδεικτο.

"Η δευτερη κριση ειναι ενεργειακη". Πως? Τι? Εχουμε ελλειψη ενεργειας και δεν το ηξερα? Εχουν μεινει χιλιαδες αυτοκινητα σταματημενα στο δρομο απο ελλειψη καυσιμων? Εχει κλεισει το μεγαλυτερο μερος της Βιομηχανιας επειδη δεν εχει καυσιμα? Μας κοβουν το ρευμα στα σπιτια 8 ωρες τη μερα και ολη τη νυχτα?

"Η τριτη κριση οφειλεται στην υπερθερμανση της γης". "το κοστος... που οι ασφαλιστικες εταιριες αδυνατουν να καλυψουν". Μια σειρα απο ΜΠΟΥΡΔΕΣ που δεν εχουν καμμια σχεση με την πραγματικοτητα. Οι ασφαλιστικες εταιριες καλυπτουν μεν κινδυνο, αλλα τι σχεση εχουν οι ζημιες απο τυφωνες, για τους οποιους καμμια εταιρια δεν ασφαλιζει (παρα με τεραστια ασφαλιστρα που κανεις δεν πληρωνει)?

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home