Τρίτη, Μαρτίου 20, 2012

Κάνει καλό ο Κλούνι στο Σουδάν;





Ακούστε αυτό: «Οι Αραβες διαπράττουν γενοκτονία σφάζοντας μαύρους στα βουνά Νούμπα του Σουδάν».

Ακούστε κι αυτό: «Οι κάτοικοι των βουνών Νούμπα συμμάχησαν με το Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα του Νότου στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου μεταξύ βορείου και νοτίου Σουδάν που κράτησε δεκαετίες. Μετά την περυσινή απόσχιση του Νότου, ένας δυσαρεστημένος υποψήφιος του ΛΑΚΝ για τη θέση του κυβερνήτη που έχασε τις νοθευμένες (όπως κατήγγειλε) εκλογές πήρε τα όπλα εναντίον της κυβέρνησης του Χαρτούμ σε συνεργασία με τον πυρήνα των ανταρτών που είχε μείνει στη Νούμπα και που οι απαιτήσεις τους δεν είχαν εκπληρωθεί».

Προφανώς προτιμάτε την πρώτη διατύπωση. Είναι απλούστερη, πιο εύπεπτη και επιτρέπει σε κάποιον που δεν έχει μεγάλη σχέση με το Σουδάν να πάρει θέση. Είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο ο Τζορτζ Κλούνι βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή για λίγες ώρες στη φυλακή: ο δημοφιλής ηθοποιός, ο πατέρας του και μερικές ακόμη προσωπικότητες συνελήφθησαν επειδή διαδήλωσαν σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων από τη σουδανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. Οι φωτογραφίες τους με δεμένα τα χέρια έκαναν τον γύρο του κόσμου και ενίσχυσαν, αν όχι την αλληλεγγύη προς τον δοκιμαζόμενο λαό του Σουδάν, σίγουρα πάντως την αλληλεγγύη προς τον δοκιμαζόμενο ηθοποιό. Πόσο ακριβής όμως είναι ο ισχυρισμός του τελευταίου ότι η κυβέρνηση θέλει να διώξει τους κατοίκους από τα βουνά Νούμπα για να τους πάρει το πετρέλαιο;

Καθόλου, απαντά με άρθρο της στην Γκάρντιαν η συγγραφέας και δημοσιογράφος Νεσρίν Μαλίκ, που γεννήθηκε στο Σουδάν και ζει στο Λονδίνο. Το Χαρτούμ απαντά στην εξέγερση που έχει σημειωθεί στην περιοχή (όπου το ΛΑΚΝ παίζει ένα ρόλο τουλάχιστον σκοτεινό) με μαζικούς βομβαρδισμούς και χωρίς καμιά στρατηγική. Αδιαφορεί απολύτως για τους θανάτους αμάχων, αφού εκτοξεύει κοντέινερ γεμάτα με εκρηκτικά από αεροπλάνα, αλλά δεν έχει στόχο την εθνοκάθαρση. «Η απεικόνιση των περιφερειακών συγκρούσεων στη χώρα ως ενός πολέμου μεταξύ Αράβων και Αφρικανών μας προκαλεί ανησυχία», αναφέρει σε χθεσινή επιστολή του προς τον Κλούνι και η αντιπολιτευόμενη οργάνωση Αλλαγή Τώρα στο Σουδάν. «Η εικόνα αυτή δεν λαμβάνει αρκετά υπόψη τις ιστορικές και πολιτικές πλευρές της σύγκρουσης, με δεδομένο ότι η σουδανική κυβέρνηση είναι μια δικτατορία και δεν εκφράζει τα αισθήματα της πλειοψηφίας του λαού».

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στη διαιώνιση των συγκρούσεων στο Σουδάν είναι πολλοί: από τα δικαιώματα στη βοσκή μέχρι την αυθαίρετη χάραξη των συνόρων κι από την πρόσβαση στο νερό μέχρι την αντιπαράθεση μεταξύ των εθνοτήτων. Δεν είναι βέβαια κακό ένας ξένος να διαθέτει τον χρόνο του και τα χρήματά του για να ασχοληθεί με ένα τέτοιο ζήτημα. Ισα-ίσα, η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας είναι ευπρόσδεκτη. Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι ξένοι υπεραπλουστεύουν τα προβλήματα. Και θεωρούν ότι εκείνοι, και μόνον εκείνοι, έχουν τα κλειδιά για την επίλυσή τους.