Τετάρτη, Μαΐου 19, 2010

Ο Καραγκούνης και το χρέος





«Τα χρήµατα µε τα οποία θα αγοράσετε τηλεόραση επίπεδης οθόνης ή ηλεκτρονικό υπολογιστή από το κατάστηµά µας θα σας επιστραφούν εφόσον η Γαλλία φθάσει στον ηµιτελικό του Παγκοσµίου Κυπέλλου».

Με αυτήν τη διαφήµιση έχει γεµίσει τους σταθµούς του παρισινού µετρό η αλυσίδα Carrefour. Ανάλογη διαφηµιστική εκστρατεία, που υπόσχεται όµως την επιστροφή χρηµάτων µόνο αν η Γαλλία σηκώσει το Κύπελλο, έχει ξεκινήσει και το Saturn. Είναι φανερό ότι οι δύο αλυσίδες θέλουν να πουλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες συσκευές ενόψει του Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, που αρχίζει στις 11 Ιουνίου. Οπως είναι φανερό ότι δεν πιστεύουν και πολύ στις δυνατότητες των παικτών του Ραϊµόντ Ντοµενέκ. Εχουν ακούσει άραγε το όνοµα Τζιµπρίλ Σισέ;

Σε κάθε περίπτωση, η πρωτοβουλία των δύο καταστηµάτων έκανε τους υπευθύνους του γαλλικού ιστότοπου Streetpress να αναπτύξουν ένα αρκετά ενδιαφέρον σκεπτικό. Τα παγκόσµια χρηµατιστήρια λειτουργούν περίπου σαν γιγάντια γραφεία στοιχηµάτων. Οπως το Carrefour και το Saturn επιδιώκουν να κερδίσουν χρήµατα ποντάροντας στην αποτυχία της Εθνικής Γαλλίας, για τον ίδιο λόγο τα µεγάλα hedge funds στοιχηµατίζουν στη χρεοκοπία διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, µε πρώτη βέβαια την Ελλάδα. Θα µπορούσε λοιπόν κανείς να σκεφτεί την εξής παραλλαγή της παραπάνω προσφοράς: «Μήπως πρέπει να ακυρωθεί το χρέος της Ελλάδας στην περίπτωση που ο Καραγκούνης και η παρέα του κερδίσουν τον άλλο µήνα το Μουντιάλ;».

Το ερώτηµα αυτό έθεσαν ο Μπενζαµέν Γκανς και ο Φρανσουά Ναζόν σε γάλλους βουλευτές όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων. Ο δεξιός (και προφανώς ξενέρωτος) Ερίκ Σιοτί θεώρησε την ερώτηση προσβλητική για τη νοηµοσύνη του και αρνήθηκε να απαντήσει. Η επίσης δεξιά (και πιο σοβαρή) Φρανσουάζ ντε Παναφιέ αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να συγκρίνεται το βάρος του ελληνικού χρέους µε την τιµή µιας τηλεόρασης. Ο σοσιαλιστής (και πατριώτης) Μπρυνό Λερού αρκέστηκε να καταγγείλει τον κυνισµό των µεγάλων γαλλικών αλυσίδων που δεν έχουν εµπιστοσύνη στους γάλλους ποδοσφαιριστές. Ο οικολόγος (και όχι πολύ σχετικός µε το ποδόσφαιρο) Νοέλ Μαµέρ εξέφρασε τις αµφιβολίες του για το κατά πόσον οι ταλαίπωροι έλληνες θα µπορέσουν στην κατάσταση που βρίσκονται να λάβουν µέρος στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα. (Φυσικά και θα λάβουν µέρος, του διευκρίνισαν οι άνθρωποι του Streetpress. Κι όχι µόνο αυτό, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα παίξουν µε την Εθνική Γαλλίας στα προηµιτελικά. Κάτι που θα είναι µια πολύ κακή είδηση για το Carrefour...).

Πιο προχωρηµένος απ'όλους ήταν ο κοµµουνιστής Μαξίµ Γκρεµέτζ. «Για µένα», είπε, «το χρέος της Ελλάδας πρέπει να ακυρωθεί είτε η Εθνική της κερδίσει το Μουντιάλ είτε όχι»!

Να δώσουµε το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή του στην κυρία Μέρκελ.