Σάββατο, Οκτωβρίου 30, 2010

Εχουµε κι άλλες δουλειές





Ο πρώην καγκελάριος Χέλµουτ Κολ συνήθιζε να λέει ότι υποκλινόταν πάντα δύο φορές µπροστά στη γαλλική σηµαία. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ πίστευε ότι η Γερµανία πρέπει να παίζει ηγετικό ρόλο, αλλά διακριτικά, χωρίς να το παίρνει χαµπάρι κανείς. Η σηµερινή καγκελάριος, πάλι, είναι πιο ωµή. Αυτά που πιστεύει, τα λέει. Και τώρα πιστεύει δύο πράγµατα. Πρώτον, ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λισαβώνας, καθώς η οικονοµική κρίση έχει αλλάξει τα δεδοµένα του παιχνιδιού. Δεύτερον, ότι εκτός από τις οικονοµικές κυρώσεις εναντίον όσων παραβιάζουν το Σύµφωνο Σταθερότητας, πρέπει να υπάρχουν και πολιτικές κυρώσεις. Που θα φτάνουν ώς την αναστολή του δικαιώµατος ψήφου.

Η Ανγκελα Μέρκελ δεν είναι η µόνη που έχει αυτήν την άποψη. Συµφωνεί µαζί της και ο Νικολά Σαρκοζί (εντάξει, και οι Εσθονοί µε τους Σλοβάκους). Κι όπως έγραφαν προχθές οι «Τάιµς», όταν ευθυγραµµίζονται το Παρίσι και το Βερολίνο, η Ευρωπαϊκή Ενωση συνήθως ακολουθεί. Μόνο που στη συγκεκριµένη περίπτωση υπάρχουν ορισµένα προβλήµατα. Πρώτα απ' όλα, οι εκπρόσωποι του γαλλογερµανικού άξονα δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαµε λαοφιλείς ηγέτες. Ο Σαρκοζί παρουσιάζει αρνητικό ρεκόρ δηµοτικότητας στη χώρα του (µόλις το 29% συµφωνεί µε την πολιτική του) και η Μέρκελ είναι καγκελάριος υπό προθεσµία (αν χάσει τον Μάρτιο στη Βάδη-Βυρτεµβέργη ίσως αναγκαστεί να δώσει τη θέση της στον τροµερό Τσου Γκούτενµπεργκ). Επιπλέον, η Γαλλία δύσκολα είναι σε θέση να δώσει µαθήµατα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θα µπορούσε µάλιστα να υποστηριχθεί ότι πρέπει εκείνη να στερηθεί πρώτη του δικαιώµατος ψήφου στα κοινοτικά όργανα, «για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, και ιδιαίτερα των δικαιωµάτων ανθρώπων που ανήκουν σε µειονότητες». Η επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ το είπε καθαρά σε συνέντευξή της στη «Μοντ»: «Σε ό,τι αφορά τους Ροµά, η Γαλλία παραµένει υπό επιτήρηση».

Η ριζική τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβώνας προκαλεί όµως ανατριχίλα και για τις γραφειοκρατικές επιπτώσεις που θα είχε. Αντε πάλι δηµοψηφίσµατα στην Ιρλανδία (και στη Γαλλία;), εκβιασµοί από την Τσεχία και την Πολωνία, φτάνει, έχουµε κι άλλες δουλειές, ο Νικολά και η Ανγκελα µπορούν να πάρουν τα κουβαδάκια τους και να παίξουν αλλού.