Πέμπτη, Αυγούστου 05, 2010

Η επιστροφή του Λένιν





Εκείνο το συναρπαστικό 1989, όταν οι διαδηλωτές στην Ανατολική Ευρώπη γκρέµιζαν τα αγάλµατα των µισητών δικτατόρων δεν µπορούσαν ασφαλώς να φανταστούν ότι µερικές δεκαετίες αργότερα θα ξαναστήνονταν στη Δύση.

Ο Ζορζ Φρες έχει απασχολήσει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια τον Τύπο. Το 2007, για παράδειγµα, υποστήριξε ότι παίζουν πολλοί µαύροι στην εθνική οµάδα της Γαλλίας, µε αποτέλεσµα το Σοσιαλιστικό Κόµµα να τον αποπέµψει. Κάθε τόσο συνδυάζει µία δήλωση υπέρ του Ισραήλ µε ένα αντισηµιτικό σχόλιο. Και αναφερόµενος µια µέρα στην Τουλούζη, είπε ότι θα έπρεπε να βάλει υποψηφιότητα για δήµαρχος, αφού την εποχή που ήταν φοιτητής είχε πηδήξει το 40% των γυναικών της πόλης. Δήµαρχος του Μονπελιέ επί 27 χρόνια, και σήµερα πρόεδρος της περιοχής Λανγκντόκ-Ρουσιγιόν, ο ηλικίας 71 ετών Φρες έχει κερδίσει την επωνυµία «Λεπέν της Αριστεράς».

Το 2007 επισκέφθηκε το Σιάτλ. Κι εκεί ανακάλυψε ότι πουλούσαν ένα άγαλµα του Λένιν, το οποίο είχαν γκρεµίσει οι διαδηλωτές στην Τσεχοσλοβακία και το είχε αγοράσει στη συνέχεια ένας αµερικανός συλλέκτης. Ο Φρες συγκινήθηκε και σκέφτηκε να το πάρει στο Μονπελιέ, ήταν όµως βαρύ, κάπου επτά τόνοι, και ακριβό, οπότε το άφησε. Ολα αυτά τα χρόνια, όµως, δούλευε την ιδέα στο µυαλό του. Και επιτέλους, βρήκε τη λύση: δεν θα τοποθετήσει ένα άγαλµα, αλλά δέκα! Ενας φόρος τιµής στις δέκα µεγαλύτερες προσωπικότητες του 20ού αιώνα: Λένιν, ντε Γκωλ, Ζαν Ζωρές, Τσώρτσιλ, Ρούσβελτ, Γκόλντα Μεΐρ, Νάσερ, Μάο, Γκάντι και Μαντέλα.

Και καλά ο Γκάντι και ο Μαντέλα. Αλλά ο Λένιν; «Δεν πρόκειται για έναν αιµοσταγή δικτάτορα, αλλά για τον άνθρωπο που άλλαξε την όψη του κόσµου τον 20ό αιώνα», είπε ο πρώην µαοϊκός Φρες σε µια εβδοµαδιαία εφηµερίδα του Μονπελιέ. Και καλά ο Λένιν. Αλλά ο Μάο; «Εντάξει, ως ηγέτης κράτους ήταν µηδενικό, αλλά την περίοδο 1929 - 1949 έλαµψε! Οσο για την Πολιτιστική Επανάσταση, µπορεί να αποτέλεσε µια τραγωδία για την Κίνα αλλά η Ιστορία θα την ξεχάσει». Κι αν είναι έτσι, γιατί όχι ο Στάλιν; «Δεν το αποκλείω καθόλου για το µέλλον. Ο άνθρωπος µπορεί να ήταν χασάπης, αλλά δεν µπορούµε να ξεχνάµε το Στάλινγκραντ. Δεν µπορούµε να ξεχνάµε ότι οι Ρώσοι ήταν εκείνοι που άλλαξαν την έκβαση του Δευτέρου Παγκοσµίου Πολέµου. Πρέπει βέβαια να περιµένουµε να περάσουν µερικά χρόνια. Ο κόσµος δεν καταλαβαίνει πως όταν τιµάς έναν άνθρωπο, τιµάς τις πιο σηµαντικές στιγµές του».

Τα πρώτα πέντε αγάλµατα θα παραδοθούν µέχρι το τέλος του µήνα. Κι επειδή εκτός όλων των άλλων ο Φρες είναι και λάτρης της Ελλάδας - έχει δώσει άλλωστε σε πολλούς δρόµους του Μονπελιέ ελληνικά ονόµατα - θα τα τοποθετήσει στη συνοικία του Οδυσσέα.