Δευτέρα, Αυγούστου 02, 2010

Η Σονγκ-χέε είναι αισιόδοξη





Το να διαβάζεις στην παραλία ένα κείµενο για τη Βόρεια Κορέα είναι οµολογουµένως λίγο διεστραµµένο. Επιτρέπει όµως και χρήσιµες συγκρίσεις.

Την ώρα που περιµένεις να δράσει το αντηλιακό για να παίξεις ρακέτες, διαβάζεις, για παράδειγµα, την ιστορία της 17χρονης Σονγκ-χέε (πρόκειται φυσικά για ψευδώνυµο) που αυτοµόλησε τον περασµένο Φεβρουάριο στην Κίνα κολυµπώντας µε µια φίλη της στον παγωµένο ποταµό Τουµέν. Το µόνο που πήρε µαζί της ήταν το ΜΡ3 της όπου έχει γράψει κινέζικη ποπ µουσική. Αλλά της λείπει η οικογένειά της, το µετάνιωσε που δεν πήρε και µια φωτογραφία των γονιών της και του µικρότερου αδελφού της, έφυγε όµως τόσο γρήγορα, δεν τους είπε καν γεια, ήταν µοναδική ευκαιρία, κανονικά δεν θα τολµούσε να διασχίσει τα σύνορα γιατί οι κινέζοι αστυνοµικοί είναι παντού και θα την έστελναν πίσω, όπου η τιµωρία είναι το στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλά η φίλη της είχε ένα συγγενή στην Κίνα, και γνωστούς που ήξεραν τα µυστικά περάσµατα.

Οπως είπε στη δηµοσιογράφο του «Νιου Γιόρκερ», τον πρώτο ξένο που συναντούσε στη ζωή της, η Σονγκ-χεε ζούσε καλύτερα από τους περισσότερους Βορειοκορεάτες. Η µητέρα της πουλούσε κάλτσες στην αγορά κι ο πατέρας της δούλευε στα ορυχεία, όπως οι περισσότεροι άνδρες στην πόλη της, το Μουσάν. Καλλιεργούσαν και λαχανικά σ' ένα µικρό χωράφι, κάτι παράνοµο αλλά πολύ διαδεδοµένο στη χώρα. Ετσι η οικογένεια είχε το προνόµιο να τρώει συχνά λευκό ρύζι, ενώ οι γείτονες έτρωγαν µόνο καλαµπόκι. Μια-δυο φορές τον µήνα, η Σονγκ-χέε συνόδευε το ρύζι της µ' ένα τηγανητό αυγό. Καµιά φορά πήγαινε και στην αγορά για να πάρει µια µπανάνα, το αγαπηµένο της φρούτο. Αλλά η υποτίµηση του γιον, τον περασµένο Νοέµβριο, τους τσάκισε. Εχασαν ό,τι είχαν, όπως και η συντριπτική πλειονότητα των συµπατριωτών τους. Πολλοί αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν, άλλοι κατέφυγαν στο νοσοκοµείο µε έµφραγµα, ενώ υπήρξαν κι εκείνοι που προτίµησαν να πετάξουν τα παλιά χαρτονοµίσµατα στη θάλασσα ή να τα κάψουν, παρά να τα δώσουν στο κράτος για να πάρουν ψίχουλα. Κάποιος µάλιστα έκαψε έτσι και το πορτρέτο του Κιµ Ιλ-σουνγκ (που υπάρχει σε ορισµένα χαρτονοµίσµατα), µε αποτέλεσµα να εκτελεστεί.

Παλιότερα, οι περισσότεροι Βορειοκορεάτες που αυτοµολούσαν ήταν άνδρες. Σήµερα είναι γυναίκες: βρίσκουν πιο εύκολα δουλειά στην κινεζική ύπαιθρο, ενώ υπάρχει και µεγάλη ζήτηση γι' αυτές από τη βιοµηχανία του σεξ. Η τελευταία µόδα είναι να κάνουν «ζωντανά» στριπτίζ µέσω Ιντερνετ σε νοτιοκορεάτες άνδρες. Η Σονγκ-χέε δεν έχει φτάσει πάντως ακόµη σ' αυτό το σηµείο. Και ελπίζει τα πράγµατα σύντοµα να αλλάξουν, ο Κιµ Γιονγκ-ιλ είναι άρρωστος, ο µικρότερος γιος του που ετοιµάζεται να τον διαδεχθεί είναι ανίκανος και βλάκας, ο κόσµος πεινάει, η κατάρρευση του καθεστώτος ίσως να γίνει σύντοµα, και απότοµα.