Τρίτη, Φεβρουαρίου 07, 2012

Τι έκανες στον πόλεμο Ασμα;





Τον περασμένο Οκτώβριο, η Ασμα Ασαντ κάλεσε στο προεδρικό μέγαρο μια ομάδα νεαρών κοινωνικών λειτουργών για να της εξηγήσουν τις δυσκολίες του επαγγέλματός τους. Αντί γι’αυτό, της μίλησαν για τις σφαγές στις οποίες προέβαινε ο στρατός του συζύγου της. Της μίλησαν για διαδηλώσεις που πνίγηκαν στο αίμα, για ασθενοφόρα με τραυματίες που τα σταματούσαν οι στρατιώτες για να μη φτάσουν στον προορισμό τους, για βασανιστήρια και δολοφονίες. «Δεν αντέδρασε καθόλου, ήταν σαν να της λέγαμε ιστορίες από την καθημερινότητα χωρίς κανένα ενδιαφέρον», είπε αργότερα ένας από τους νεαρούς στην Ιντιπέντεντ.

Καθώς η εξέγερση κοντεύει να κλείσει ένα χρόνο, και οι ωμότητες του καθεστώτος διαδέχονται η μία την άλλη, η στάση της Πρώτης Κυρίας της Συρίας παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο. Γεννημένη στο Λονδίνο το 1975 από πατέρα καρδιολόγο και μητέρα διπλωμάτη, οι οποίοι μετανάστευσαν στη Βρετανία τη δεκαετία του ’50, η Ασμα μεγάλωσε σε μια ελεύθερη κοινωνία. Στο σπίτι μιλούσαν αραβικά, αλλά εκείνη σπούδασε σε αγγλικανικό σχολείο και έκανε μεταπτυχιακά στο King’s College. Εργάστηκε για τη Deutsche Bank και την JP Morgan και επέδειξε πάντα άριστο επαγγελματισμό και βαθειές γεωπολιτικές γνώσεις. Πώς είναι δυνατόν μια τέτοια γυναίκα να ανέχεται, για την ακρίβεια να νομιμοποιεί με τη σιωπή της, τις σφαγές που γίνονται στη χώρα της;

Παλιότερα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν ήξερε. Ισως μάλιστα να παγιδεύτηκε από τον έρωτά της για τον Μπασάρ. Όπως επισημαίνει όμως η Ελ Παϊς, όταν τον παντρεύτηκε - τον Δεκέμβριο του 2000 – εκείνος μετρούσε ήδη τρία χρόνια στην προεδρία, όπου είχε εκλεγεί με 97%. Τον είχε γνωρίσει στο Λονδίνο πολύ νωρίτερα, το 1992: ο Μπασάρ σπούδαζε οφθαλμολογία, έναν κλάδο που είχε διαλέξει επειδή, κατά δική του ομολογία, αισθάνεται φρίκη μπροστά στο αίμα και τα μάτια σπανίως αιμορραγούν. Αρχικά είχαν φιλική σχέση, και στη συνέχεια έγιναν εραστές. Δεν μπορεί λοιπόν, θα γνώρισε εγκαίρως τον χαρακτήρα του, θα έμαθε από νωρίς τα προσόντα και τις αδυναμίες του. Όπως γνώρισε κι από πρώτο χέρι τι σημαίνει αστυνομικό κράτος. Συνήθισε μάλιστα να πειράζει τους καλούς της φίλους Αντζελίνα Ζολί και Μπραντ Πιτ, επειδή σε μια επίσκεψή τους στη Δαμασκό εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ από την απόλυτη ασφάλεια που επικρατούσε ώστε έλεγαν ότι θα προσλάβουν σύρους σωματοφύλακες…

Οι δικαιολογίες τελείωσαν. Όπως και οι συναισθηματισμοί. Το Τριαντάφυλλο της Ερήμου, όπως αποκάλεσε τον περασμένο Μάρτιο την Ασμα το Vogue (προτού αποσύρει άρον-άρον από την ιστοσελίδα του το θέμα και τις γκλαμουράτες φωτογραφίες), είναι συνυπεύθυνο με τον τύραννο της Δαμασκού για τα εγκλήματα εναντίον του πληθυσμού. Η γυναίκα που υπερασπίστηκε παλιότερα τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών θα κληθεί μια μέρα να λογοδοτήσει για τον φόνο 5.500 Σύρων, μεταξύ των οποίων και 400 παιδιά. Αν βέβαια δεν την έχει λιντσάρει νωρίτερα ο όχλος.