Τετάρτη, Απριλίου 11, 2012

Κι αυτοί δουλεύουν για τη Μέρκελ





Η Κριστίν Λαγκάρντ καλεί τους έλληνες ψηφοφόρους να προτιμήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα ή, εν πάση περιπτώσει, να αποφύγουν να ψηφίσουν τα κόμματα του πολιτικού περιθωρίου, τα λαϊκίστικα και τα ακραία. Οι εκλογές της 6ης Μαϊου θα δείξουν αν η έκκληση αυτή (για να χρησιμοποιήσουμε μια επιεική λέξη) θα εισακουστεί. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ότι θα συμβεί πάντως ούτε στην πατρίδα της, τη Γαλλία, ούτε στη Γερμανία. Στις χώρες αυτές, η εισβολή μη παραδοσιακών κομμάτων στο πολιτικό σκηνικό μπερδεύει την κατάσταση και απειλεί να ανατρέψει τα προγνωστικά.

Στη Γαλλία, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν και η Μαρίν Λεπέν διαγκωνίζονται για την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο, ασκώντας ήδη σημαντική πίεση στους δύο βασικούς αντιπάλους. Ο πρώτος αναγκάζει τον Ολάντ να ανακοινώσει φόρο 75% στα εισοδήματα των πλουσίων, η δεύτερη οδηγεί τον Σαρκοζί σε όλο και πιο δεξιές κορώνες. Τα ποσοστά που θα λάβουν, μαζί με το ποσοστό της αποχής, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι αυτό που συμβαίνει στη Γερμανία με το Κόμμα των Πειρατών. Το κίνημα αυτό, που ζητά μεγαλύτερη κυβερνητική διαφάνεια, ένα βασικό μισθό για όποιον είναι άνεργος ή επιλέγει να μη δουλέψει, νομιμοποίηση της κυβερνοπειρατείας, δωρεάν Wi Fi και δωρεάν μαζικές μεταφορές, ξεκίνησε από το μηδέν και στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο εκτοξεύτηκε στο 9%. Το ίδιο ποσοστό έλαβε τον περασμένο μήνα στο Σάαρ. Και δημοσκόπηση που τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν χθες του δίνει σε παγγερμανική κλίμακα 13%, τοποθετώντας το πανηγυρικά στην τρίτη θέση, πάνω από τους Πράσινους.

«Πρέπει να παραδεχθώ ότι η πορεία μας έχει καταπλήξει κι εμένα τον ίδιο», λέει στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο 33χρονος Αντρέας Μπάουμ, πρώην υπάλληλος μιας εταιρείας του Internet και ιδρυτικό στέλεχος των Πειρατών. «Φαίνεται πως πολλοί άνθρωποι διαπίστωσαν ότι είμαστε κανονικοί τύποι, ακριβώς σαν κι αυτούς. Τους προσφέρουμε κάτι που ήθελαν – να παρακολουθούν από κοντά αυτούς που τους κυβερνούν». Το κακό είναι ότι, αν επιβεβαιωθεί η δύναμη των Πειρατών, επικεφαλής «αυτών που τους κυβερνούν» θα εξακολουθήσει να είναι η Αγγελα Μέρκελ. Αυτό που θα αλλάξει θα είναι ο κυβερνητικός της εταίρος: αντί για τους Ελεύθερους Δημοκράτες, θα είναι ή οι Σοσιαλδημοκράτες ή οι Πράσινοι. Και η Κριστίν Λαγκάρντ αποκλείεται να ζητήσει με δηλώσεις της να αποτραπεί κάτι τέτοιο…

Το βασικό ατού των Πειρατών θα αιφνιδιάσει ασφαλώς όσους ισχυρίζονται ότι έχουν λύσεις για όλα τα προβλήματα. Εκείνοι λένε ακριβώς το αντίθετο: δεν έχουν απαντήσεις για όλα, για ορισμένα προβλήματα μάλιστα – όπως η κρίση της ευρωζώνης – δεν έχουν καμιά απάντηση. Θα προσπαθήσουν όμως να βρουν, με τη βοήθεια του Διαδικτύου και της κάλπης. Είναι ένα μήνυμα πρωτότυπο και προκλητικό. Η συνέχεια θα δείξει αν θα είναι και πειστικό.