Δευτέρα, Μαΐου 30, 2005

Δύο μύθοι για την Eυρώπη

H συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης δεν τελείωσε με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη Γαλλία. Το αντίθετο, μόλις άρχισε. Και έχει σημαδευτεί ήδη από δύο μεγάλους μύθους.

Διαβάστε όλο το κείμενο εδώ

14 Comments:

At 30/5/05 12:56 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Καταλαβαίνω φίλε Μιχάλη οτι δεν είσαι σε φόρμα σήμερα να γράψεις, αλλά το άρθρο σου το...έχω διαβάσει στο τελευταίο Courrier International.
Ενδιαφέρον πάντως.
Να δούμε τι θα πει κι ο Beck στο καινούργιο του βιβλίο...

 
At 30/5/05 1:03 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Τώρα με αδικείς - ή σε παρασέρνει η αλαζονεία της νίκης (!) Στο κείμενό μου αναφέρω σαφώς ότι αυτά τα πράγματα τα είπε ο Ούλριχ Μπεκ στη Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (απ'όπου τα αναδημοσίευσε το Courrier International και τα διάβασα κι εγώ). Πάντα αναφέρω τις πηγές μου, αγαπητέ. Και ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι γράφω καθημερινά δικές μου σκέψεις. Πρώτον, δεν θα μπορούσα. Δεύτερον, δεν θα ενδιέφερε κανέναν.
Τώρα που το λες, όμως, θα διορθώσω τη λέξη "άρθρο" (που ποτέ δεν μου άρεσε) και θα την κάνω "κείμενο"

 
At 30/5/05 1:08 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Οχι όχι βρε Μιχάλη, σε διαβάζω από όταν εμφανίστηκες στα διεθνή των Νέων, θα σου πρόσαπτα τέτοια συμπεριφορά; Ηθελα να σε "πικάρω" λίγο ... Μπράβο πάντως και για σήμερα, ξαναλέω, πολύ ενδιαφέρον.

 
At 30/5/05 4:20 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Και πού να μπει κι ο "πιτσιρίκος" στη συζήτηση... (αλλά ακόμη κοιμάται) Δηλαδή τώρα δεν ζεις πια στην όμορφη χώρα μας;

 
At 30/5/05 4:48 μ.μ., Blogger πιτσιρίκος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 30/5/05 5:20 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Αμα στην πέσουν η Μαρίν Λεπέν, η Μπυφέ κι ο τροτσκιστής ταχυδρόμος μαζί, θα σου πω εγώ ψυχραιμία

 
At 30/5/05 5:41 μ.μ., Blogger πιτσιρίκος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 31/5/05 1:52 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Καταπληκτικά τα ελληνικά σου, φίλτατη Irina!
Θα σου συνιστούσα πάντως να δίνεις περισσότερο βάση στις εκφράσεις που βλέπεις στα γραφτά του Μιχάλη και λιγότερο στα όσα σημειώνουμε οι υπόλοιποι (που καμμιά φορά κινδυνεύουμε κι εμείς να ξεχάσουμε κι ο,τι ελληνικά ξέρουμε!).

-(Αλλάζω θέμα)
1."Σεμνός και ταπεινός" ο Φαμπιούς σήμερα που μίλησε στην τηλεόραση... τρεις φορές είπε "να ακούσουμε τον κόσμο".
2. Για να τιμήσει και το γεωμετρικό-Χατζοπουλικό animation που κοσμεί αυτό το blog, το μαύρο πρόβατο προσφέρει στους φίλους των "διαστάσεων", μια πρωτότυπη στατιστική: αν παραβάλλουμε τις τιμές των ακινήτων (Ε ανά τ.μ.) ανά διαμέρισμα του παρισιού, με τα ποσοστά του "Ναί" κατά διαμέρισμα, βρίσκουμε συντελεστή συσχέτισης 0,88 (οι τιμές είναι από το site των παρισινών συμβολαιογάφων, αναφέρονται στο τελευταίο τρίμηνο του 2004. Επειδή σας έχω κόψει πολύ της κλασσικής παιδείας, να υπενθυμίσω οτι ο συντελεστής αυτός παίζει από μηδέν ως ένα, αν είναι κοντά στο μηδέν δείχνει οτι οι συγκρινόμενες σειρές ποσοτήτων είναι ανεξάρτητες, όσο πλησιάζει το ένα δείχνει οτι υπάρχει σχέση αναλογίας.)

 
At 31/5/05 2:40 π.μ., Blogger πιτσιρίκος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 31/5/05 3:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αντε κι άλλο ένα σχόλιο πριν ξεκινήσω επιτέλους να δουλεύω (!) Λοιπόν σήμερα η Μοντ είχε ένα πολύ καλό αρθράκι για την ιστορία της συγγραφής του ευρωσυντάγματος.
Συνοπτικά:
1. Οι πρώτοι μήνες πέρασαν με το Ζισκάρ να έχει βριστεί με όλους, για τις υπερεξουσίες που όρισε για τον εαυτό του ως προέδρου της συντακτικής "συνέλευσης".
2. Οι εργασίες της συνέλευσης προχωρούσαν μέχρι το τέλος 2002 αργά, απελπιστικά αργά, με το Ζισκάρ (που είχε κατηγορηθεί για άνθρωπος των κυβερνήσεων των ισχυρών της ΕΕ) αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι ο,τι έχει να κάνει με κοινωνικά. Άνάμεσα σε όλα αυτά, συνθλίβει εν τη γεννέσει του το εναλλακτικό προσχέδιο του Πρόντι, γιατί... ένας είναι ο Πρόεδρος!
3. Χειμώνας 2003 επέρχεται η ιρακινή κρίση και για το αμέσως επόμενο διάστημα οι πιό ευφράδεις παράγοντες της ΕΕ είναι ο Γιωργάκης Π. και ο Κώστας Σ.
Βαλτώνει η συνέλευση.
4. Το καλοκαίρι 2004, ο Ζισκάρ παρουσιάζει πακέτο την πρότασή του, αποφασίζει οτι συγκεντρώνει τη συναίνεση όλων και κλείνει τις εργασίες της συνέλευσης.
5. Οι καθηγητάδες πάνε σπίτια τους και 29 Οκτωβρίου στη Ρώμη ανακοινώνεται οτι habemus ευρωσύνταγμα, έστω και χωρίς το motto με ολίγη από Θουκυδίδη.

-Ερωτώ φίλοι και αφήνω στην άκρη τα ταξικά και τα αριστερά:
Πιστεψατε οτι οι το (αστικο-)δημοκρατικό κεκτημένο των ευρωπαίων πολιτών μπορεί να σηκώσει αυτή τη μεθόδευση;
Το πρώτο ευρωπαϊκό σύνταγμα, δεν ήθελε λίγο συζήτηση παραπάνω και παραμέσα στους πολίτες;

Αυτό σκέφτηκαν (ανάμεσα σε άλλα) οι Γάλλοι - και ίσως το σκέφτονται κι οι Ολλανδοί...

 
At 31/5/05 8:45 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ελεος, μαύρο πρόβατο, για ένα εργαλείο μιλάμε, όχι για το Κεφάλαιο. Για ένα προϊόν συμβιβασμού, ναι, επώδυνου συμβιβασμού, ανιαρού συμβιβασμού, αλλά ο συμβιβασμός δεν είναι κατ'ανάγκη κακό πράγμα, ξέρεις (σε παραπέμπω σε κείμενο με τίτλο "Είμαστε 30 ετών και ονειρευόμαστε την Ευρώπη" που δημοσιεύτηκε στη Liberation της 26ης Μαϊου).
Οχι, δεν χρειαζόταν άλλη συζήτηση για το Σύνταγμα, θα κόβαμε φλέβες, δεν γινόταν άλλωστε, δεν υπάρχουν τα αναγκαία όργανα, αυτά προβλέπονται από το ...Σύνταγμα.
Παρεμπιπτόντως, για να μαθαίνουμε και κάτι σ'αυτό το blog και για να κάνουμε καμιά στατιστική μελέτη ανάμεσα στα επαγγέλματα και το ΟΧΙ, τι δουλειά κάνεις στις 4 το πρωί;

 
At 31/5/05 9:56 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Καλημέρα φίλοι,

αγαπητέ Μιχάλη, (θεωρητικός) κομπιουτεράς είμαι, και γράφω ένα κεφαλαιάκι βιβλίου για τη "θεωρία των παιγνίων" αυτές τις νύχτες.
Θέλω όμως αντάλλαγμα για τις πληροφορίες: αφού δεν έχεις κι ένα - μικρό έστω - βιογραφικούλι στο blog, πες δυό λόγια έτσι για το πού μεγάλωσες και τα σχολεία που έβγαλες, να ξέρει και ο φίλος πιτσιρίκος πού να πάει όταν μεγαλώσει

 
At 31/5/05 10:46 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ελα μωρέ τώρα, ποιος ενδιαφέρεται για τα προσωπικά μας. Ο πιτσιρίκος πηγαίνει ακόμα Δημοτικό κι έχει καιρό να αποφασίσει. Αλλωστε, εγώ είμαι παράδειγμα προς αποφυγή. Χημικός μηχανικός σπούδασα, και βλέπετε με τι ασχολούμαι...

 
At 31/5/05 12:22 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ναι παραπονιέσαι κιόλας, τυχεράκια :-)
Πάντως ο σύντροφος πιτσιρίκος θα ενδιαφερόταν περισσότερο να μάθει ποιό λύκειο έβγαλες...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home