H ουτοπία, η Πόλις, ο θάνατος
«Φιλόσοφο όλων των διαλόγων»: έτσι αποκάλεσε η Μοντ τον Πωλ Ρικέρ, που μας αποχαιρέτησε την περασμένη Παρασκευή μ' έναν «καλό θάνατο», ύστερα από μια καλή ζωή - όπως ακριβώς το είχε ευχηθεί.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ
Ύστερα από τουλάχιστον 15 χρόνια μοναχική περιπλάνηση, η στήλη ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ δημιούργησε το δικό της ηλεκτρονικό ημερολόγιο.
«Φιλόσοφο όλων των διαλόγων»: έτσι αποκάλεσε η Μοντ τον Πωλ Ρικέρ, που μας αποχαιρέτησε την περασμένη Παρασκευή μ' έναν «καλό θάνατο», ύστερα από μια καλή ζωή - όπως ακριβώς το είχε ευχηθεί.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ
4 Comments:
"Η Ευρώπη έχει ήδη αφανιστεί από τις ακρότητες της εθνικής κυριαρχίας. Τσέχοι, Σέρβοι, Βούλγαροι κτλ., είχαν δίκιο τον προηγούμενο αιώνα ενάντια στους Αυστροούγγρους και τους Οθωμανούς, αλλά η ελευθερία τους επέσπευσε το πεπρωμένο της καταστροφής της Ευρώπης. Γιατί αυτή η υψηλή αξία της εθνικής ελευθερίας πρέπει να επιτευχθεί, αλλά και να ξεπεραστεί με τη σειρά της και να θυσιαστεί για κάτι άλλο. Δεν ξέραμε εμείς, στην Ευρώπη, να ξεφύγουμε από τον εθνικιστικό παραλογισμό. Μένουμε άφωνοι μπρος στους Ινδοϊστές και τους Μουσουλμάνους που αλληλοσπαράσσονται και, αύριο, μπρος σε άλλους, ασιάτες και αφρικανούς, που θα προσκολληθούν στο στάδιο της ακριβής λευτεριάς. Εχουν δίκιο να κάνουν όπως κι εμείς, να θέλουν να ελευθερωθούν πριν την ώρα τους. Εχουν άδικο, όπως εμείς, να θέλουν να διαβούν την άχρηστη αυτή λοξοδρομία του Εθνους-Κράτους.", έγραφε ο Paul Ricoeur το 1947.
Συγχαρητήρια για την αναφορά σ'αυτόν τον βαθύτατο θεωρητικό, ταγμένο ανθρωπιστή και γλυκύτατο άνθρωπο και δάσκαλο που υπήρξε ο Paul Ricoeur.
Πάντοτε συνεπής με τις ιδέες του, με μικρή όμως την αίσθηση της πολιτικής τέχνης, του συσχετισμού δυνάμεων - πράγμα που πλήρωσε ακριβά όταν ως πρύτανης της Nanterre το Μάη του 68 προπηλακίζονταν από τους τότε και νυν νεοφιλελεύθερους αληταράδες - ο Paul Ricoeur δεν είχε τοποθετηθεί δημόσια και καθαρά υπέρ του Ευρωσυνταγματος. Ηταν όμως "από πάντα" υπέρ της ενωμένης ευρώπης - και κατά των πολέμων που οι κυρίαρχοί της υποδαύλισαν ή ανέχτηκαν, όπως αυτοί που συνόδευσαν το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Είναι παρήγορο ότι υπάρχουν σ'αυτόν τον τόπο άνθρωποι που γνωρίζουν, τιμούν και πενθούν έναν "άγνωστο" φιλόσοφο σαν τον Ρικέρ.
«Μην εξασκείς την εξουσία πάνω στον άλλον με τέτοιο τρόπο ώστε να τον αφήσεις χωρίς εξουσία πάνω σου»
Paul Ricoeur
Η πεμπτουσία των διαπροσωπικών αλλά και των διακρατικών σχέσεων.
Δημοσίευση σχολίου
<< Home