Ποιος θα είναι ο επόμενος;
Μετά την τρίτη πολιτική δολοφονία σε διάστημα τριών μηνών, ένα είναι το ερώτημα που βασανίζει τους Λιβανέζους: ποιος θα είναι ο επόμενος;
Διαβάστε όλο το κείμενο εδώ
Ύστερα από τουλάχιστον 15 χρόνια μοναχική περιπλάνηση, η στήλη ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ δημιούργησε το δικό της ηλεκτρονικό ημερολόγιο.
Μετά την τρίτη πολιτική δολοφονία σε διάστημα τριών μηνών, ένα είναι το ερώτημα που βασανίζει τους Λιβανέζους: ποιος θα είναι ο επόμενος;
Διαβάστε όλο το κείμενο εδώ
13 Comments:
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Οταν οι τύχες του κόσμου παίζονται κατά μεγάλο μέρος σ'ένα παιχνίδι μυστικής διπλωματίας και αστραπιαίων κινήσεων χρηματαγορών, όταν ο πιό αληθοφανής και απλός ερμηνευτικός μπούσουλας για να κατανοήσουμε τις διεθνείς εξελίξεις είναι ο έλεγχος του πετρέλαιου, φυσικό είναι να ευδοκιμούν οι κάθε είδους θεωρίες συνομωσίας.
Η άποψη οτι "συνομωσίες δεν υπάρχουν" είναι εξίσου αφελής με τις θεωρίες περί παγκόσμιου ελέγχου από ένα καρτέλ αιμοδιψών εβραιομασωνοεξωγήινων.
Η άποψη οτι ο κόσμος είναι θεμελιωδώς ακατανόητος ισοδυναμεί με την άποψη οτι όλα είναι στάδια ενός σατανικού σχεδίου.
Πιστεύω οτι συμφωνείτε σε όλα αυτά.
Οπως θα συμφωνείτε οτι μπορούμε να μιλήσουμε για τις διεθνείς εξελίξεις μόνο συγκεκριμένα και μόνο από ανάλυση συγκεκριμένων δεδομένων και μόνο θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα. "Συγκεκριμένη ανάλυση συγκεκριμένης κατάστασης" που λέγαν και τα παλαιομαρξιστικά εγχειρίδια στο προσκεφάλι του αδικοχαμένου (όπως και οι υπόλοιποι δολοφονηθέντες το τελευταίο διάστημα) Χάουι.
Εχω λοιπόν τα εξής, καθόλου ρητορικά, ερωτήματα:
1) Τι συμφέρον έχουν οι άρχοντες της Συρίας από έναν αποσταθεροποιημένο Λίβανο;
Εγώ δεν το βλέπω ποιό είναι.
2) Τι ρόλο παίζουν οι εσωτερικές αντιθέσεις της Συριακής εξουσίας στις εξελίξεις στο Λίβανο;
Εγώ βλέπω να υπάρχουν και να είναι έντονες (βλ. πρόσφατο συνέδριο του Μπάαθ).
3) Για ποιόν δουλεύει ο Αούν; Τι σχέσεις είχε με το Χαρίρι;
Βρώμικη μορφή ο Αούν - και μεγάλα τα ερωτήματα για το ρόλο του.
4) Τι θέλει ο λαός στο Λίβανο;
Προφανώς ο λαός είναι βαθύτατα διχασμένος, και η κατάσταση εξαιρετικά τεταμένη. Αν σώζει κάτι τη χώρα από τον εμφύλιο, είναι οτι η νέα γενιά των ευκατάστατων στρωμάτων δε θέλει με τίποτα να πολεμήσει.
5) Σε ποιά βάση τα βρήκανε Γαλλία και ΗΠΑ στο να πιέσουν τη Συρία μέσω ΟΗΕ για αποχώρηση; Πώς δημιουργήθηκε η ψύχρα Ασσαντ υιού-Ελυζέ, και γιατί οι Γάλλοι αποφάσισαν να τον "πουλήσουν"; (Βελτίωσαν βέβαια τη σχέση τους με τους Αμερικάνους - αλλά αυτό είχε ήδη αρχίσει διακριτικά από τη συνεργασία τους στην Αϊτή. Επίσης από το χειμώνα παρατηρείται μείωση των τόνων των αμερικάνων έναντι του Ιράν - προθάλαμος για θεαματική βελτίωση των σχέσεών τους αν εκλεγεί ο Ραφσανζανί - χώρα στην οποία η Γαλλία έχει τεράστια πετρελαϊκά συμφέροντα. Φυσικά παίζει ρόλο και η πολιτική κατάσταση στο Ιράκ και η συνεργασία των αμερικάνων με τους σιίτες. )
Υπάρχει κάποιο ντιλ Γάλλων και Αμερικάνων που αφορά τη Συρία και δευτερευόντως το Λίβανο;;;
Δεν πρέπει να εκπλήσσει οτι ακόμα και οι ερωτήσεις φαίνονται σαν παραλήρημα. Δεν είναι - είναι οι παράγοντες των εξελίξεων που είναι πολλοί και αντιφατικοί.
Αγαπητέ Μιχάλη, τέτοιου είδους συζήτηση/ανάλυση περιμένει το κοινό σου. Οχι όλα μαζί - λίγα λίγα. Αλλά έλεος, μην περιορίζεσαι στη χιλιοστή στηλίτευση της συνομωσιολογίας - στο βαθμό που να υπονοείς συνομωσία των συνομωσιολόγων.
Ceci dit, μπράβο για το κείμενο. Με αιφνιδίασες, περίμενα κάτι για το ηλιακό ιστιοφόρο που αρμενίζει χωρίς πανιά ακυβέρνητο...
Συνωμοσία ... sorry
Κοίτα τώρα τι απαντήσεις δίνουν τα "χοντρά γράμματα" των εφημερίδων, τα δελτία πράιμ τάιμ κτλ, στα ερωτήματά μου.
1)Οι Σύριοι θέλουν να εκδικηθούν τους Λιβανέζους, που κατάφεραν να τους διώξουν
2) Εντάξει, αντιθέσεις υπάρχουν, αλλά όλα υπάγονται σε έναν ολοκληρωτικό κρατικό μηχανισμό
3) Ο Αούν ένας πολιτικός είναι, που μύρισε την ευκαιρία και προσπαθεί να χωθεί πάλι στα πολιτικά πράγματα στη χώρα του.
4) Ο λαός θέλει ειρήνη κι ελευθερία
5) Γαλλία και ΗΠΑ τα βρήκανε στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Σας ικανοποιούν αυτά; Εμένα μου φαίνονται κουτόχορτο και μάλιστα από το φτηνό
Συνομωσίες
Ο λογος για τον οποιο θελουν να αποσταθεροποιησουν το Λιβανο οι συριοι ειναι οτι δεν μπορουν να ανεχτουν στην πορτα τους μια Δημοκρατια που θα θεσει σε κινδυνο το δικο τους ολοκληρωτικο καθεστως, οι πολιτες της Συριας οπως και ολος ο κοσμος θελει την ελευθερια του και την Δημοκρατια του και αυτο το γνωριζει πολυ καλα η ναζιστοειδης νομενκλατουρα της Δαμασκου.
Το σημείο στο οποίο αναζητώ τις εξηγήσεις των τελευταίων γεγονότων είναι οι εσωτερικές αντιθέσεις στο καθεστώς της Συρίας. Σχετικά, πολύ κατατοπιστικά άρθρα, έχει γράψει ο Alexandre Adler στη Φιγκαρό.
Τα ερωτήματά σου είναι καίρια, Μαύρο Πρόβατο. Δεν νομίζω όμως πως στηλιτεύω τη συνωμοσιολογία, απλώς επισημαίνω ότι αυτές οι δολοφονίες, όπως όλα τα μεγάλα γεγονότα, συνοδεύονται από θεωρίες συνωμοσίας που κάποιους βολεύουν, αλλά όλο και λιγότερους πείθουν. Ο Ρόμπερτ Φισκ ας πούμε, που ζει στη Βηρυτό και γνωρίζει άριστα τη Μέση Ανατολή, έχει γράψει επανειλημμένα για τον τρόπο με τον οποίο οι πράκτορες της Συρίας στις υπηρεσίες ασφαλείας του Λιβάνου έσπευσαν να κρύψουν όλα τα ενδιαφέροντα τεκμήρια μετά τη δολοφονία του Χαρίρι (ακόμη και τα συντρίμμια των ανατιναγμένων αυτοκινήτων απομάκρυναν). Ολοι όσοι γνωρίζουν από κοντά τα πράγματα είναι σχεδόν σίγουροι ότι πίσω από τις δολοφονίες βρίσκεται η Συρία, παρόλο που ενδεχομένως να χρειαστούν χρόνια μέχρι να αποδειχθεί.
Είναι κακό να θέλει αυτός ο λαός ειρήνη κι ελευθερία ύστερα από 15 χρόνια εμφυλίου πολέμου; Και δεν μπορεί αυτό να συμβαδίζει με τα παιχνίδια των μεγάλων δυνάμεων;
Για το ηλιακό διαστημόπλοιο έχεις δίκιο. Αλλά θέλουν έμπνευση αυτά τα πράγματα, και χρόνο. Και με τους εξοντωτικούς ρυθμούς της δουλειάς μας...
Είναι κακό να θέλει αυτός ο λαός ειρήνη κι ελευθερία ύστερα από 15 χρόνια εμφυλίου πολέμου; Και δεν μπορεί αυτό να συμβαδίζει με τα παιχνίδια των μεγάλων δυνάμεων;
Μακριά από μένα και η γενική κατάφαση στο πρώτο και η γενική άρνηση στο δεύτερο ερώτημα.
Ολος ο λαός (και όλοι οι λαοί) θέλει την ειρήνη, θέλουν όμως όλοι την ίδια ειρήνη;
Επειτα, η απελευθέρωση και η ανεξαρτησία ενός λαού μπορεί να συμβαδίζει με σχέδια μεγάλων δυνάμεων. Ελληνες είμαστε, το ξέρουμε από την ιστορία μας. Είναι η περίπτωση του Λιβάνου αυτή; Και πάλι, πιστεύω οτι μόνο συγκεκριμένα και για τη συγκυρία μπορούμε να απαντήσουμε
Ο Αντλερ είναι 1% ενδιαφέρουσες ιστορικές αντιπαραβολές και 99% λάθη, ανακρίβειες, επίδειξη διάσπαρτων γνώσεων και επιθετικός φιλοσιωνισμός. Το αποτέλεσμα είναι πολλές φορές τρανταχτό γέλιο - ιδίως για τις προβλέψεις του. Τον θυμάμαι το βράδυ της 11 Σεπτέμβρη, που "απέλυσε" τον Τένετ και καμμιά δεκαριά άλλους... Στο Μοντ ντιπλοματίκ του Μάη ή του Ιούνη, στην τελευταία σελίδα, ένας "φίλος" του τον στολίζει πολύ όμορφα αλά γαλλικά. Πάντως το συγκεκριμένο κομμάτι του δεν το έχω είδα.
Αυτό είναι μια άλλη συζήτηση (σοβαρές πένες στους αναλυτές του διεθνούς Τύπου. Θα χαρώ να συμμετάσχω σ'ένα τέτοιο "κουτσομπολιό" με άλλη ευκαιρία...)
Γαμώτο, πάει κι ο Αντλέρ...
Είναι παιδί ωραίο ο Αντλερ, το πρόβλημα είναι ο φίλοαραβισμός της Μοντ Ντιπλοματικ.
Είναι ένας από λίγους γάλλους διανοούμενους που γράφουν πραγμάτικα κάτι διαφορετικό στις γαλλικές εφημερίδες -με φωτεινες εξαιρεσεις Ρεβελ και Γκλουξμαν- και γι αυτο ακριβώς ενοχλεί. Σε μια χώρα που κυριαρχούν από την μια οι φιλομαρξιστικές μπούρδες και απ' την άλλη ο νεογκολισμός του Σιράκ ο Αντλερ ειναι μια αχτίδα ήλιου.
Και να μην ξεχνάμε ότι ήταν διευθυντής του Courrier International, έτσι; Οσο off κι αν είναι οι αναλύσεις του, εμένα μ'αρέσει να τις διαβάζω και να νοιώθω ότι παρακολουθώ τις εξελίξεις "από μέσα"...
...h alhqeia einai sklhrh anonymous: o "triple crème" einai trixas.
Oi upoloipoi, Revel et Cie einai aplwc strateumenoi konduloforoi thc antidrashc. Mporeic na sumfwneic mazi touc, kanena problhma.
Alla o "triple crème" den enoxlei kaqolou - einai mia axtida...xamogelou. Ante mia fora to ejamhno na grayei kati pou steketai. Ton exoun parei prefa ki oi dikoi tou. Esu oxi akoma?
PS: Einai kai yilochiraquien (trwei kai h oikogeneia apo kei...)
Re paidia, re paidia, fulaxte ta gia mia wraia suzhthsh "dhmosiologoi pou mac aresoun sto dieqnh Tupo"!!! Pisteuw qa exei polu endiaferon!
Δημοσίευση σχολίου
<< Home