Τετάρτη, Απριλίου 13, 2005

H καλλιέργεια του φόβου

«Το αντίθετο της πίστης δεν είναι ούτε η άρνηση του Θεού ούτε ο αθεϊσμός. Από βιβλική άποψη, το αντίθετο της πίστης είναι ο φόβος».
Κάτι τέτοιες απόψεις είχε ο Λεονάρντο Μποφ και ο μακαρίτης ο Πάπας αναγκάστηκε να τον φιμώσει.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

5 Comments:

At 13/4/05 7:14 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν ξέρω καλά τα της εκκλησίας. Αλλά οπωσδήποτε στον ίδιο τον πυρήνα της θρησκείας δεσπόζει ο φόβος. Ο φόβος του θανάτου, ο φόβος μήπως η βία αποσυνθέτει την ζωή μας (διάβασε Rene Girard), ο φόβος της απώλειας νοήματος. Όσο για την «θεολογία της απελευθέρωσης» εδώ χωρά πολύ συζήτηση γιατί εάν η θρησκεία μετατρέπεται σε πολιτική πράξη (έστω και λυτρωτική) τότε καταργούνται τα όρια ανάμεσα στο θρησκευτικό και το πολιτικό. Όπως και να έχει πάντως και αυτός ο Πάπας είπε στους Πολωνούς το περίφημο «μην φοβάστε!». Πολύ εύστοχα άλλωστε γιατί ο φόβος είναι ο μεγαλύτερος υπηρέτης του κάθε ολοκληρωτισμού. Από εκεί και πέρα η ίδια η εκκλησία (η κάθε εκκλησία) είναι μια light εκδοχή του ολοκληρωτισμού τις συνέπειες της οποίας δεν τις νιώθουμε διότι στην Δύση υπάρχει διαχωρισμός της θρησκείας και του κράτους… Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει ανάγκη να πάμε μακριά: πείτε μου μια μονοθεϊστική θρησκεία που δεν φοβάται τις γυναίκες; Είναι η «μητέρα» όλων των φοβιών, όλων των φονταμενταλισμών... Ελπίζω να ήμουν στοιχειωδώς σαφής γιατί το θέμα είναι πραγματικά τεράστιο…

 
At 13/4/05 7:56 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Πάντως, όταν ο Πάπας επισκέφθηκε τη Χιλή στη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ, μάζεψε τη νεολαία του Σαντιάγο στο στάδιο και αντί να τους πει "Μη φοβάστε", τους ζήτησε να του υποσχεθούν ότι θα απέχουν των προγαμιαίων σεξουαλικών σχέσεων...

 
At 13/4/05 11:45 μ.μ., Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Η υπόθεση της θρησκευτικής πίστης είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση του καθένα, ανήκει στην ιδιωτική σφαίρα κάθε ατόμου. Ο κάθε άνθρωπος διαμορφώνει την προσωπική του σχέση με το Θεό άλλωστε μεταξύ Θεού και ανθρώπων δεν υπάρχει μεσολαβητής, δεν παρεμβαίνει κανένας και δεν έχει εξουσιοδοτηθεί κανένας να τον εκπροσωπεί

 
At 14/4/05 1:20 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν έχω καμία αμφιβολία για τα πιστεύω του Πάπα και ούτε για τον εν δυνάμει ολοκληρωτικό «οργανισμό» που ηγείται, ήτοι την εκκλησία. Έτσι και αλλιώς σε μια από τις εγκυκλίους του το είχε δηλώσει πως ο πιο τρομακτικός εχθρός της εκκλησίας είναι ο κομμουνισμός. Ούτε ο Πινοσέτ, ούτε ο Φράνκο σκέφτηκαν ποτέ να κλείσουν τις εκκλησίες, το αντίθετο μάλιστα, η εκκλησία τους συνέδραμε στο έγκλημά τους. Αυτά είναι γνωστά γεγονότα. Ας μη ανοίξουμε τώρα τον φάκελο εκκλησία γιατί δεν τελειώνουμε. Σε κάθε περίπτωση ούτε στην Πολωνία ζήτησε ο Πάπας από τους κληρικούς να εντάσσονται ή να ηγούνται στη “Solidarnost”. Από αυτή την άποψη μου φαίνεται πως χωρά συζήτηση η στάση του απέναντι στην «θεολογία της απελευθέρωσης» - εκτός του ότι το κίνημα είχε πολύ έντονες μαρξιστικές επιρροές που έκαναν τον Πάπα να βγάζει σπυράκια υπάρχει και ένα ζήτημα σχετικά με τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας, πολιτικής και θεολογίας.

 
At 15/4/05 4:59 μ.μ., Blogger πιτσιρίκος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home