Τρίτη, Μαΐου 17, 2005

Eκατό τάρανδοι, μία ψήφος

«Κάποτε ζούσαμε στην ύπαιθρο, μαζί με τους ταράνδους. Τώρα ζούμε σε μοντέρνα σπίτια, οδηγούμε αυτοκίνητα και snowmobiles, πετάμε με αεροπλάνα και ελικόπτερα. Αλλά δεν νομίζω πως το μέλλον μας θα είναι λαμπρό».

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

13 Comments:

At 17/5/05 8:42 μ.μ., Blogger πιτσιρίκος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 17/5/05 11:01 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Πιτσιρίκο, σου είμαι ευγνώμων που αποτελείς τον μοναδικό μου αναγνώστη, πες μου τι σου χρωστάω. Ευπρόσδεκτο και το άρθρο, να συμφωνήσουμε μόνο για το θέμα. Θα είναι μια απολογία του Κάστρο, ένα ρεπορτάζ για το Ζεφύρι ή μια πραγματεία περί χιούμορ; Χάρηκα επίσης πολύ που ψηφίζεις ΝΑΙ στο Ευρωσύνταγμα, ομολογώ πως δεν το περίμενα. Εσύ κι ο Τόνι Νέγκρι αποτελείτε την έκπληξη των ημερών.

 
At 17/5/05 11:51 μ.μ., Blogger πιτσιρίκος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 18/5/05 12:07 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Παιδιά φαίνεται πως έχω χάσει επεισόδια. «Πιτσιρίκο» ατύχησες γιατί υπάρχουν και άλλοι που διαβάζουν την στήλη του Μιχάλη. Προσωπικά την διαβάζω από τότε που δούλευα ως περιπτεράς (χωρίς ΙΚΑ βέβαια, ως σωστός μετανάστης). Εν πάση περιπτώσει, τώρα έριξα μια ματιά στην προηγούμενη συζήτησή σας και είδα τα περί Κάστρο. Θα πω απλώς την γνώμη μου για τον Κάστρο: είναι ο Ενβέρ Χότζα της Λατινικής Αμερικής. Και δεν τον εξιλεώνει ούτε το επαίσχυντο εμπάργκο των Αμερικανών (που στην ουσία ευνοεί την απόλυτη εξουσία του) και ούτε η επίσκεψή του στον Βατικανό.

Μάλιστα, δικές μου πηγές λένε πως ανάμεσα στον πρώην Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ και τον νυν Πάπα κ. Ράτσιγκερ έγινε ο εξής διάλογος:

Ιωάννης: «πιστεύω πως αυτός (σ.σ. Κάστρο) θα πεθαίνει μετά από μένα και επομένως δεν θα προβάλω να τον κάνω άγιο. Γι’αυτό φρόντισε να τον κάνεις άγιο εσύ, για να έχουμε και έναν αριστερό άγιο στον Βατικανό».

Ράτσιγερ: «και τι όνομα θα του βάλουμε;»

Ιωάννης: «Santro Sinistro»

 
At 18/5/05 2:42 μ.μ., Blogger πιτσιρίκος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 18/5/05 3:53 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αγαπητέ «Πιτσιρίκο» είμαι σίγουρος πως είσαι μεγαλύτερός μου και για να πω την αλήθεια δεν καταλαβαίνω το πάθος σου ενάντια στον Μιχάλη. Εγώ μιλώ απλώς για την στήλη του και αυτά που γράφει. Τώρα εάν εσείς οι δυο έχετε προηγούμενα ο ένας με τον άλλον εγώ είμαι μικρός και εκτός των άλλων βρισκόμουν στην Αλβανία, επομένως δεν μπορώ να πω τίποτε επί αυτού.
Τώρα όσον αφορά την αναλογία (και όχι σύγκριση) Κάστρο και Χότζα δυστυχώς «Πιτσιρίκο» στέκει. Έχεις δίκαιο όμως ότι δεν ταυτίζονται ο Κάστρο με τον Χότζα. Ο πρώτος πήγε στον Βατικανό μήπως και σώσει τον μαρξισμό με την βοήθεια του Θεού ενώ ο δεύτερος έμεινε αμετακίνητος (ο ΜΑΛΑΚΑΣ!). Άλλη «διαφορά» είναι ότι η χώρα μου η Αλβανία μετατράπηκε σε πορνείο μετά τον θάνατο του Ενβέρ Χότζα ενώ η Κούβα έχει μετατραπεί ήδη σε πορνείο… Και κάτι άλλο: ο Χότζα πριν πεθάνει σε μια ομιλία του (1981) είπε πως η Αλβανία είναι ο μοναδικός φάρος του κομμουνισμού στον κόσμο που αντιστέκεται στην λαίλαπα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Οι μόνες χώρες που της μοιάζουν κάπως – είπε - είναι το Βιετνάμ και η Κούβα!!! (τι ένστικτο και αυτός ο Βαλκάνιος !)
Τώρα, μια και αγγίξαμε το θέμα των ομιλιών, εάν θες να εμβαθύνουμε την συζήτηση ευχαρίστως. Ξέρεις επειδή έχω ζήσει σε ολοκληρωτικό καθεστώς μου αρέσει να βρω συγκρίσεις στις ομιλίες των δικτατόρων. Και έχω ανακαλύψει ότι η δομή των ομιλιών του Ενβέρ Χότζα μοιάζει με εκείνο του Κάστρου. Τώρα ποιος πλαγιογράφησε ποιον αυτό θα ήταν ενδιαφέρον θέμα για διδακτορικό. Ναι, δίκαιο έχει ο Σάμπατο που θα έλεγε «ποιος είναι ο Χότζα» αλλά υπάρχουν μερικοί που γνωρίσουν και τους δυο, και τον Κάστρο και τον Χότζα. Επομένως αγαπητέ «Πιτσιρίκο» ρώτησε και μας γιατί ίσως ξέρουμε περισσότερα.

ΥΓ. «Πιτσιρίκο» για να πω την αλήθεια έχω την εντύπωση πως υπερασπίζεσαι τον Κάστρο για να την σπάσεις στον Μιχάλη…

 
At 18/5/05 4:13 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τώρα που το σκέφτομαι υπάρχει και μια άλλη ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στον Κάστρο και τον Ενβέρ Χότζα. Ο δεύτερος κράτησε την στρατιωτική του στολή μέχρι το 1952 μετά την έβγαλε. Ο Κάστρο θα πεθάνει με την στρατιωτική στολή. Υπό αυτή την άποψη μοιάζει περισσότερα στον Κιμ Ιλ Σούγκ της Βόρειας Κορέας και στον Μουχάματ Γκαντάφι.

 
At 18/5/05 5:08 μ.μ., Blogger πιτσιρίκος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 18/5/05 6:10 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Μ'αυτά και μ'εκείνα, θα με κάνεις να συμπαθήσω τον Κάστρο. Αλλά για τον Πρετεντέρη έχεις άδικο. Και δεν το λέω επειδή δουλεύουμε στο ίδιο "μαγαζί".

 
At 18/5/05 8:26 μ.μ., Blogger πιτσιρίκος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 19/5/05 11:28 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αγαπητέ «Πιτσιρίκο» στην Κούβα έχω πάει και αν θες κάποτε μπορώ να σου στείλω και το ημερολόγιό μου. Και την ιστορία της Κούβας την έχω ψάξει όσο μπόρεσα. Γι’αυτό μιλώ μετά λόγου γνώσεως. Και σου λέω πως οι αναλογίες είναι πραγματικά συντριπτικές. Πρόκειται για πρόσωπα (Χότζα και Κάστρο) που για την εξουσία τους πήραν στον λαιμό ολόκληρους λαούς. Δεν περίμενα από σένα να κάνεις τις συγκρίσεις ανάμεσα στην Κούβα προ Κάστρου και την Κούβα του Κάστρου. Και ο Χότζα πήρε την Αλβανία με 92% αναλφαβητισμό και το 1989 ο αναλφαβητισμός ήταν μόνο 6%. Αλλά οι Αλβανοί είχαν μείνει «πνευματικά ανάπηροι» παρ’όλα τα γράμματα που «έμαθαν», γιατί η μόρφωση χρησιμοποιήθηκε για πλύση εγκεφάλου. Βεβαίως διαφέρουν πολύ η Κούβα και η Αλβανία γιατί η πρώτη πέρασε από την ιστορία της Ισπανικής και Αμερικανικής αποικιοκρατίας ενώ η δεύτερη από εκείνη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και όπως και να το κάνουμε άλλο πράγμα είναι να τραγουδάς Melodia Del Rio και Cumbanchero και άλλο να τραγουδάς «Θα πάρω το δίκαννο να πάω για κηνύγι». Αλλά επιμένω πως οι εξουσιομανείς δικτάτορες, όπως ο Κάστρο και ο Χότζα, παρ’όλο τις διαφορετικές τους ιστορικές καταβολές έχουν φοβερές δομικές ομοιότητες. Και η ζημιά που κάνουν στους λαούς τους είναι η ίδια (έστω και αν η Αλβανίδα πόρνη που εκδίδεται στους δρόμους της Αθήνας έχει τελειώσει Πανεπιστήμιο). Ιδού μια άλλη διαφορά ανάμεσα στον Χότζα και τον Κάστρο. Ο πρώτος δεν πρόλαβε να δώσει μια συνέντευξη στον Όλιβερ Στόουν (ο ΜΑΛΑΚΑΣ!).

ΥΓ. Δεν ήξερα για τον Σάμπατο ότι έχει αλβανική καταγωγή. Για τον Κάστρο κάτι κυκλοφορεί. Κάποιοι λένε πως είναι απόγονος του Γκέργκι Καστριότι (λεγόμενου Σκεντέρμπεις, εθνικός ήρωας της Αλβανίας). Κάποιοι άλλοι λένε πως κατάγεται από το Αργυρόκαστρο. Γαμώτο, στο Αργυρόκαστρο γεννήθηκε και ο Ενβέρ Χότζα. Άσε γιατί θα γίνω Λιακόπουλος αν συνεχίσω.

 
At 19/5/05 1:10 μ.μ., Blogger πιτσιρίκος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 20/5/05 2:43 μ.μ., Blogger πιτσιρίκος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home