Σάββατο, Φεβρουαρίου 04, 2012

Πεισματικά άφαντη





Όταν ήταν νέα, η Βισουάβα Σιμπόρσκα λάτρευε την ανθρωπότητα και ήθελε να κάνει κάτι γι’αυτήν. Τότε μάλιστα πίστευε ότι μπορούσε να σώσει τον κόσμο μέσα από τον κομμουνισμό. Σύντομα αποκήρυξε και την ιδέα της εκείνη και τον κομμουνισμό. Σε μια συνέντευξη που έδωσε στους Νιου Γιορκ Τάιμς λίγο καιρό μετά τη βράβευσή της με το Νομπέλ λογοτεχνίας, το 1996, επέμεινε ότι τα ποιήματά της είναι «αυστηρά μη πολιτικά. Είναι ποιήματα για τους ανθρώπους και τη ζωή».

Οσο περνούσαν τα χρόνια, τόσο η Σιμπόρσκα διαπίστωνε ότι αυξάνονταν τα ερωτήματα και μειώνονταν οι απαντήσεις. Η ομιλία της όταν παρέλαβε το Νομπέλ περιστρεφόταν γύρω από τις λέξεις «δεν ξέρω». Ενας από τους λόγους που αγαπούσε τόσο πολύ τα ζώα ήταν κι αυτός: αντίθετα με τους ανθρώπους, εκείνα δεν ισχυρίζονται ότι ξέρουν.

Υπάρχει και μια άλλη διαφορά ανάμεσα στους ανθρώπους και τα ζώα. Οι πρώτοι διαβάζουν τη ζωή τους και τη ζωή του κόσμου μέσα από τη διαδοχή των στιγμών, και για τον λόγο αυτό αδυνατούν να εμβαθύνουν στη στιγμή. Τα δεύτερα, αντίθετα, ζουν την κάθε στιγμή. Κι έτσι δεν γνωρίζουν από τεχνάσματα, υπολογισμούς και παγίδες. Εχουν τη συνείδησή τους καθαρή.

Μ’ένα ζώο θα συνέδεε μοιραία η ποιήτρια τον θάνατο, τον δικό της θάνατο. «Γάτα σ’ένα άδειο διαμέρισμα», έτσι τιτλοφορείται ένα από τα ωραιότερα ποιήματά της (σε μετάφραση Βασίλη Καραβίτη, από τη συλλογή «Μια ποιητική διαδρομή», εκδ. Σοκόλη, 2003):

Να πεθάνεις – δεν μπορείς να το κάνεις αυτό/ σε μια γάτα./ Γιατί τι μπορεί να κάνει μια γάτα/ σ’ένα άδειο διαμέρισμα;/ Να σκαρφαλώνει στους τοίχους;/ Να τρίβεται πάνω στα έπιπλα;/ Τίποτα δεν δείχνει εδώ διαφορετικό/ κι όμως τίποτα δεν είναι το ίδιο./ Τίποτα δεν μετακινήθηκε/ κι όμως υπάρχει πιο πολύς χώρος./ Και τις νύχτες δεν ανάβουν τις λάμπες.

Βήματα πάλι στο κλιμακοστάσιο/ όμως δεν είναι τα ίδια./ Το χέρι που αφήνει το ψάρι στο πιατάκι/ κι αυτό ακόμα έχει αλλάξει.

Κάτι δεν αρχίζει/ στη συνηθισμένη ώρα του./ Κάτι δεν συμβαίνει/ όπως θα’πρεπε./ Κάποιος ήταν πάντοτε, πάντοτε εδώ/ κι έπειτα εξαφανίστηκε/ και μένει πεισματικά άφαντος.

Όλα τα συρτάρια πέρασαν από έλεγχο./ Όλα τα ράφια εξερευνήθηκαν./ Οι ανασκαφές κάτω απ’το χαλί/ δεν απέδωσαν τίποτα./ Ακόμα και μια εντολή παραβιάστηκε,/ μ’όλα τα χαρτιά σκορπισμένα παντού./ Τι απόμεινε να κάνουμε;/ Μόνο ύπνο και αναμονή.

Περίμενε μόνο μέχρι να εμφανισθεί,/ άφησέ τον μόνο να σου δείξει το πρόσωπό του./ Δεν θα πάρει κάποτε ένα μάθημα/ γι’αυτό που δεν πρέπει να κάνεις/ σε μια γάτα;/ Κοντοζύγωσέ τον/ σα να το κάνεις απρόθυμα/ και πάντοτε αργοκίνητα/ πάνω σε φανερά πληγωμένες πατούσες/ κι όχι πηδηματάκια και νιαουρίσματα,/ τουλάχιστον στην αρχή.


Η γάτα με την οποία συνήθιζε να φωτογραφίζεται η Σιμπόρσκα πρέπει να μην υπάρχει πια, αλλιώς θα το σκεφτόταν καλύτερα η ποιήτρια, δεν θα την άφηνε την περασμένη Τετάρτη μόνη.

6 Comments:

At 5/2/12 7:28 μ.μ., Blogger Nikos Dimou said...

Εκ μέρους πολλών γάτων...

...ευχαριστούμε που μας γνωρίσατε αυτό το υπέροχο ποίημα.

 
At 5/2/12 7:59 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Εγώ, πάλι, είμαι των σκύλων. Σας παραθέτω λοιπόν ένα άλλο ποίημα της υπέροχης αυτής κυρίας, από τη συλλογή "Ο μονόλογος ενός σκύλου". Δυστυχώς το έχω μόνο στα αγγλικά.

ABC

I’ll never find out now
What A. thought of me.
If B. ever forgave me in the end.
Why C. pretended everything was fine.
What part D. played in E.’s silence.
What F. had been expecting, if anything.
Why G. forgot when she knew perfectly well.
What H. had to hide.
What I. wanted to add.
If my being around
meant anything
to J. and K. and the rest of the alphabet.

 
At 5/2/12 8:57 μ.μ., Blogger καλημέρα said...

Τόσα χρόνια δεν είχα διαβασει την ομιλία της στην τελετη όπου της απονεμηθηκε το Νόμπελ,
το εκανα χθες που διαβασα το κείμενό σας.
Και για αυτό επιπλεον, και για τα υπολοιπα σας ευχαριστώ.

 
At 5/2/12 9:05 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Να φανταστείτε, δεν την έχω διαβάσει ούτε εγώ ή εν πάση περιπτώσει δεν τη θυμάμαι. Θα το κάνω αμέσως.

 
At 5/2/12 10:19 μ.μ., Blogger Νάσια said...

Υπέροχο το ABC...

Μια καλή ευκαιρία η ανάρτησή σας για να την γνωρίσω αυτή την άφαντη πια κυρία. Ευχαριστώ.

 
At 7/2/12 3:21 μ.μ., Blogger Nikos Dimou said...

Των σκύλων...

Τι να γίνει. Κανείς δεν είναι τέλειος...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home