Δευτέρα, Ιουλίου 11, 2011

Μηδενιστικές κραυγές
«Η παγκοσμιοποίηση είναι ένα σύστημα που οργάνωσε τον παγκόσμιο ανταγωνισμό μεθοδικά, χωρίς όρια, χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς προστασία, χωρίς έλεος, ανάμεσα σε μισθωτούς, επιχειρηματίες, αγρότες του Βορρά και κινέζους εργάτες, ινδούς μηχανικούς και αργεντίνους αγρότες, ανθρώπους που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αποδεχθούν μισθούς πείνας για να ζήσουν ή να επιζήσουν»: αυτό γράφει ένας εκ των υποψηφίων για το χρίσμα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Αρνώ Μοντεμπούρ, σε ένα προεκλογικό βιβλιαράκι 86 σελίδων με τίτλο «Ψηφίστε για την απο-παγκοσμιοποίηση!».

Ο αριστερός Μοντεμπούρ καταγγέλλει ότι η παγκοσμιοποίηση δημιουργεί σκλάβους στον Νότο και ζητά να ξεκινήσει εκστρατεία εναντίον της χωρίς να τεθεί όμως σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή πορεία της Γαλλίας. Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, πάλι, θεωρεί ότι τόσο η παγκοσμιοποίηση όσο και το ευρώ ήταν λάθη και ζητά την επιστροφή του προστατευτισμού και του φράγκου. Και οι δύο κάνουν λάθος, γράφει ο οικονομολόγος Ερίκ Λε Μπουσέ στην ιστοσελίδα slate.fr. Και κάνουν λάθος για τρεις λόγους.

Πρώτον, όλη η βιομηχανική παραγωγή στηρίζεται σήμερα στο σπάσιμο των αλυσίδων και την αναζήτηση κάθε κρίκου στην καλύτερη τιμή. Ορισμένοι παράγοντες όμως οδηγούν σε μια επανασύνδεση αυτών των κρίκων μεταξύ τους: το κόστος των μεταφορών, ο κίνδυνος διακοπής του εφοδιασμού (ένα μάθημα που δίδαξε η Φουκουσίμα), η άνοδος των μισθών στην Κίνα. Αυτή η «φυσική» απο-παγκοσμιοποίηση δεν είναι καθόλου αμελητέα, ιδίως στο πεδίο της γεωργίας.

Δεύτερον, η επιστροφή του προστατευτισμού είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Η χώρα που θα αποφάσιζε να εφαρμόσει μέτρα σ' αυτή την κατεύθυνση θα κινδύνευε με αντίποινα και θα είχε να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών της, που θα ήταν αναγκασμένοι να αγοράζουν ακριβότερα προϊόντα.

Τρίτον, το επιχείρημα ότι το ελεύθερο εμπόριο έχει οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η παγκοσμιοποίηση δεν έβλαψε τον Νότο: εκατομμύρια αγρότες νίκησαν τη φτώχεια, ενώ δημιουργήθηκε στις αναδυόμενες οικονομίες και μια αξιόλογη μεσαία τάξη. Δεν έβλαψε ούτε τον Βορρά: αντίθετα με τους μύθους που κυκλοφορούν, οι κοινωνικές δαπάνες τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μειώθηκαν την τελευταία εικοσαετία. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, αυξήθηκαν!
Είναι αλήθεια, όμως, ότι μια κατηγορία οικογενειών (εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη φτώχεια και την ανεργία) δεν επωφελήθηκαν από αυτή την αύξηση. Είναι επίσης αλήθεια ότι πολλοί Αμερικανοί παρασύρονται από την προπαγάνδα του Tea Party και δεν αποκομίζουν από την οικονομική κρίση τα μαθήματα που θα έπρεπε, δηλαδή την ανάγκη για μεγαλύτερη ισότητα ή για ρύθμιση των αγορών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τόσο το ευρώ όσο και η παγκοσμιοποίηση χρειάζονται «διορθώσεις». Οι μηδενιστικές κραυγές, όμως, είναι εξίσου αντιπαραγωγικές μ' εκείνες, εντός και εκτός των ελληνικών τειχών, που προβάλλουν την Αργεντινή ως ένα ενδιαφέρον πρότυπο για την Ελλάδα…

5 Comments:

At 1/6/16 10:37 π.μ., Blogger chenlina said...

chenlina20160601
true religion outlet
gucci handbags
hollister uk
michael kors handbags
louis vuitton outlet
polo ralph lauren outlet
kevin durant shoes 7
oakley sunglasses cheap
abercrombie and fitch new york
nike free runs
air jordans
michael kors outlet
michael kors handbags
tiffany jewelry
louis vuitton outlet
coach outlet
nike basketball shoes
kate spade handbags
nike air jordan
hollister kids
celine bags
coach outlet
replica watches
louis vuitton outlet
polo ralph lauren
christian louboutin outlet
michael kors handbags
burberry bags
kate spade handbags
nike trainers uk
adidas superstars
coach factory outlet online
celine outlet
adidas originals
vans shoes
cheap jordans
louis vuitton outlet stores
cheap jordan shoes
kate spade handbags
air force 1
as

 
At 3/9/18 10:55 π.μ., Blogger Solusi Sehat dengan Herbal said...

Thanks for the information, this is very useful. Allow me to share a health article here, which gods are beneficial to us. Thank you :)

Obat Tradisional Telinga Berdengung
Obat Penghancur Benjolan di Leher
Cara Mengobati Panu
Cara Menyembuhkan DBD
Cara Mengobati Luka Jahitan Bernanah
Cara Menghilangkan Benjolan di Langit Mulut
Pengobatan Untuk Kelenjar Air Liur Tersumbat

 
At 23/11/18 10:38 π.μ., Blogger Zihan Amelia said...

Subhanallah, this is a very good article. Give me awareness. Because all this time I always had a lot of good intentions, but after I got the things I could share.

Cara Mengobati Kaligata
Tips Menyembuhkan Patah Tulang
Obat Kanker Payudara
Obat Bisul Alami
Cara Menyembuhkan Bintitan

 
At 19/2/19 11:50 π.μ., Blogger Lutfi Kurniawan said...

Subhanallah, very good article. indeed I'm still not too easy to be positive. usually because there are unpleasant experiences or not good at it. Cara Mengatasi Nyeri Tulang & Sendi 6 Cara Mencegah Dan Mengatasi Pengeroposan Tulang Cara Menyembuhkan Patah Tulang Cara Mengempiskan Kaki Bengkak

 
At 23/2/19 7:47 π.μ., Blogger Zihan Amelia said...

Never imagined it would be like this in the end, everything we have ever done is now gone and gone

Obat TBC Paling Ampuh
Obat Gagal Ginjal
Cara Menghilangkan Bruntusan
Cara Menyembuhkan Cacar Air
Obat Halitosis
Obat Panu


 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home