Τετάρτη, Φεβρουαρίου 02, 2011

Ε, όχι και πιόνι του Ιράν!




Συµβαίνει συχνά, αν και όχι πάντα: όταν κάποιος δέχεται επίθεση και από τα «αριστερά» και από τα «δεξιά», ή εντελώς ανίκανος είναι ή βρίσκεται σε σωστό δρόµο. Κι επειδή ο Μοχάµεντ Ελ Μπαραντέι σίγουρα δεν είναι ανίκανος, πρέπει να ισχύει το δεύτερο.

Οι «αριστεροί» τον κατηγορούν ότι είναι ανδρείκελο των Αµερικανών και των Βρετανών. «Το όνειρο των Μπους και Μπλερ για εξαγωγή της δηµοκρατίας στη Μέση Ανατολή γίνεται πραγµατικότητα µε την τοποθέτηση του Ελ Μπαραντέι στην κεφαλή του λαϊκού κινήµατος για αλλαγή», γράφει ένας αναγνώστης στην ιστοσελίδα της «Γκάρντιαν». Ο αναγνώστης προφανώς ξεχνά ότι ο πρώην γενικός διευθυντής της ∆ιεθνούς Υπηρεσίας Ατοµικής Ενεργείας συγκρούστηκε µε τον Μπους για τα υποτιθέµενα όπλα µαζικής καταστροφής του Ιράκ (κάτι που του κόστισε την παρακολούθηση του τηλεφώνου του). Οπως ξεχνά και ότι ο Ελ Μπαραντέι άρχισε από πέρυσι να αναµειγνύεται στην πολιτική σκηνή της Αιγύπτου – άρα δεν τον «τοποθέτησε» κανείς.

Πολύ πιο οργανωµένες είναι οι επιθέσεις που δέχεται ο Ελ Μπαραντέι από τους αµερικανούς νεοσυντηρητικούς (ναι, αυτοί οι τύποι δεν θα πεθάνουν ποτέ!) «Εχει δηµιουργηθεί ένας µύθος ότι ο Ελ Μπαραντέι είναι ένας ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωµάτων», είπε την περασµένη Κυριακή σε µια εβραϊκή ιστοσελίδα ο Μάλκολµ Χένλαϊν, αντιπρόεδρος του Συµβουλίου των Προέδρων Μεγάλων Εβραϊκών Οργανώσεων, που πρόσκειται στον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαµίν Νετανιάχου. «Στην πραγµατικότητα, είναι ένα πιόνι του Ιράν. Οταν ήταν διευθυντής της ΙΑΕΑ, αλλοίωνε τις εκθέσεις». Πολιτικό ερασιτέχνη µε σαφώς φιλο-ιρανικές θέσεις χαρακτηρίζει τον ιρανό νοµπελίστα και ο περιώνυµος Τζον Μπόλτον, πρεσβευτής των Ηνωµένων Πολιτειών επί κυβέρνησης Μπους στα Ηνωµένα Εθνη.

∆ύσκολα θα µπορούσε ο Μπαράκ Οµπάµα να παρασυρθεί από τέτοιες ακρότητες. Οι επιφυλάξεις της κυβέρνησής του για τον εκκολαπτόµενο ηγέτη της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης είναι διαφορετικής φύσης. Οπως σηµείωναν χθες οι «Νιου Γιορκ Τάιµς», οι Ηνωµένες Πολιτείες και το Ισραήλ στηρίζονται στους Αιγυπτίους για την επιβολή του αποκλεισµού της Γάζας. Σε συνέντευξη που έδωσε όµως τον περασµένο Ιούνιο, ο Ελ Μπαραντέι χαρακτήρισε αυτόν τον αποκλεισµό «ντροπή για κάθε Αραβα, κάθε Αιγύπτιο, κάθε ανθρώπινο πλάσµα» και ζήτησε από τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου και του Ισραήλ να τον σταµατήσουν. Εναν χρόνο νωρίτερα, στη διάρκεια µιας συνεδρίασης της ΙΑΕΑ, είχε συγκρουστεί ανοιχτά µε τον ισραηλινό αντιπρόσωπο για τον βοµβαρδισµό ενός συριακού αντιδραστήρα το 2007 από ισραηλινά αεροσκάφη. «Παραβιάζετε όλους τους διεθνείς κανόνες»,είπε ο Ελ Μπαραντέι, ο οποίος έχει ζητήσει ρητά από τους Ισραηλινούς να υπογράψουν τη Συνθήκη Μη ∆ιάδοσης των Πυρηνικών Οπλων.

Οι θέσεις του αυτές, όπως και η κατηγορηµατική αντίθεσή του στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν, µπορεί να ενοχλούν κάποιους στο εξωτερικό, σίγουρα όµως γίνονται δεκτές µε ικανοποίηση στην Αίγυπτο. Αρκεί βέβαια µε κάποιον τρόπο να προβληθούν.

2 Comments:

At 15/2/11 6:44 μ.μ., Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

Συµβαίνει συχνά, αν και όχι πάντα: όταν κάποιος δέχεται επίθεση και από τα «αριστερά» και από τα «δεξιά», ή εντελώς ανίκανος είναι ή βρίσκεται σε σωστό δρόµο.
Είμαι σίγουρος ότι ο άνθρωπος βρίσκεται σε σωστό δρόμο και για αυτό τον κατηγρορούν...

Μακάρι να κερδίσει την εξουσία μιας και θα είναι τραγικό αν την κερδίσουν οι αδελφοί μουσουλμάνοι.

 
At 15/2/11 6:44 μ.μ., Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home