Σάββατο, Ιουλίου 17, 2010

Καθάρματα και κάτεργα





Oι φανατικοί αναγνώστες του ελληνικού και του ξένου Τύπου θα το έχουν ασφαλώς επισημάνει: έχουμε μπει στην περίοδο των χαλαρών, ή λιγότερο χαλαρών, καλοκαιρινών αφιερωμάτων. «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιεύουν μια σειρά για τους Μεγάλους Ερωτες της ιστορίας, και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Το γαλλικό περιοδικό «Μαριάν», πάλι, ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα διάφορα καλοκαιρινά αναγνώσματα. Η σειρά που τιτλοφορείται «Οι Μεγάλοι Προφήτες» άρχισε με την Κασσάνδρα. Η σειρά με τα «Δύσκολα Ζευγάρια» άρχισε με τον Πετράρχη και τη Λάουρα. Και η σειρά που έχει θέμα τα «Επτά Καθάρματα της Κρίσης» ξεκίνησε με ένα δισέλιδο αφιέρωμα στον Κώστα Καραμανλή. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ξεχωρίσεις όταν είσαι απόγονος ενός μεγάλου άνδρα, σημειώνει ο γάλλος δημοσιογράφος. Ο κ. Καραμανλής βρήκε μια πρωτότυπη απάντηση: κατέστρεψε τη χώρα του. Από την καταστροφική αντιμετώπιση των πυρκαγιών του 2007 μέχρι την πρόσφατη κρίση, έδειξε μια πραγματική εμμονή στο να αποδυναμώσει την Ελλάδα.

Το κείμενο θα ήταν διασκεδαστικό αν δεν ήταν τραγικό και κορυφώνεται με μια εκτίμηση που θα ήταν τραγική αν δεν ήταν εξωπραγματική: σε περίπτωση που αποτύχουν οι σοσιαλιστές- γράφει ο Αλέν Λεοτιέ - δεν αποκλείεται ο πρώην πρωθυπουργός να ξαναθέσει υποψηφιότητα. Ε, όχι. Ολα τα κακά τα έχει αυτός ο λαός, δεν πάσχει όμως κι από αθεράπευτο μαζοχισμό...

Κατά σατανική σύμπτωση, με την Ελλάδα άρχισε και η σειρά καλοκαιρινών αναγνωσμάτων του περιοδικού «Λ΄ Εξπρές», όπου διάφοροι συγγραφείς διηγούνται την πιο τρομακτική ταξιδιωτική τους εμπειρία. Το κείμενο αυτής της εβδομάδας έχει τίτλο «Ελληνικό Κάτεργο» (!) και υπογράφεται από την Τατιάνα ντε Ρονέ, που έχει χαρακτηριστεί η «πιο διαβασμένη συγγραφέας στο εξωτερικό» (εμείς πάντως δεν την ξέρουμε). Δεν μας αποκαλύπτει για ποιο ελληνικό νησί μιλάει ούτε πότε το επισκέφθηκε. Θυμάται ότι το πλοίο κουνούσε πολύ. Οτι το σπίτι πάνω στον βράχο που είχε νοικιάσει ήταν υπέροχο. Κι ότι το επόμενο πρωί, ενώ κοίταζε το πέλαγος πίνοντας τον καφέ της, πέρασε σε απόσταση ενός μέτρου το πρώτο φορτηγό με τούβλα και άμμο. Κατευθυνόταν λίγο πιο πάνω, όπου ένας πάμπλουτος Ιταλός έκτιζε τη βίλα του. Το πηγαινέλα μέσα σε σύννεφο σκόνης συνεχίστηκε όλη τη μέρα. Το απόγευμα κατέρρευσε η τουαλέτα στο υπερπολυτελές μπάνιο. Και την άλλη μέρα, ο σύζυγος έκοψε άσχημα το πόδι του σε έναν βράχο ενώ κολυμπούσε.

Ελεος, παιδιά, θέλουμε λίγο να σηκώσουμε κεφάλι!