Τρίτη, Ιουλίου 06, 2010

Καλώς ήλθατε στο Πουθενιστάν!





Εχει εκτενές λήµµα στη Wikipedia: Μισέλ Ελευθεριάδης, ελληνολιβανέζος επιχειρηµατίας, γεννηµένος το 1970 στη Βηρυτό, τσιγγανολόγος και συνθέτης τραγουδιών που έχει ερµηνεύσει µεταξύ άλλων και ο Ντέµης Ρούσσος.

Η ιδέα της ταινίας «8th wonderland», που προβάλλεται εδώ και λίγο καιρό µε επιτυχία στη Γαλλία, είναι απλή: µερικά εκατοµµύρια πολίτες, σπαρµένοι σε πέντε ηπείρους, συγκεντρώνονται σε ένα εικονικό κράτος µ' ένα νέο σύστηµα σκέψης και πολιτικής οργάνωσης και µε αποστολή την ανατροπή µιας παγκόσµιας τάξης που δεν τους εκπροσωπεί πια. Αν οι σκηνοθέτες Νικολά Αλµπερνί και Ζαν Μας νόµιζαν ότι σκέφτηκαν κάτι πρωτότυπο, είναι γελασµένοι. Γιατί το κράτος αυτό υπάρχει ήδη. Ιδρύθηκε πριν από πέντε χρόνια στη Βηρυτό, στο κτίριο της Unesco, παρουσία του λιβανέζου υπουργού Πολιτισµού και του εκπροσώπου του ΟΗΕ στο Λίβανο. Λέγεται Νowheristan (Πουθενιστάν). Εχει 80.000 υπηκόους, εγγεγραµµένους στην ιστοσελίδα του: www.nowheristan.org. Και αντί για πρεσβευτή, όπως συµβαίνει στην ταινία, έχει αυτοκράτορα. Τον Μισέλ Ελευθεριάδη.

Ο τελευταίος είχε ζητήσει αρχικά να αναγνωριστεί η «χώρα» του από τα Ηνωµένα Εθνη. Μετά τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι (2005) και τον πόλεµο ανάµεσα στο Ισραήλ και τη Χεζµπολάχ (Ιούλιος 2006), όµως, άλλαξε γνώµη. Το Πουθενιστάν έχει σήµερα έναν πιο ριζοσπαστικό στόχο: να ανατραπούν µε ειρηνικό τρόπο οι 200 κυβερνήσεις του πλανήτη. «Αντλώ την έµπνευσή µου από τα µη βίαια κινήµατα, όπως εκείνο του Γκάντι», είπε ο Ελευθεριάδης στην ορκωµοσία του. «Η ανυπακοή των πολιτών είναι µια σπουδαία αρχή. Δανείζοµαι επίσης τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία των θεωριών του 20ού αιώνα. Το αποτέλεσµα είναι ένα είδος best of όσων πραγµάτων έχουν εφευρεθεί. Σηµαντικό ρόλο στη διάδοση αυτής της ιδέας έχουν και τα µέσα ενηµέρωσης. Οταν βλέπω πώς διαδόθηκε ο κοµµουνισµός χωρίς τα σηµερινά µέσα επικοινωνίας, συνειδητοποιώ ότι έχουµε ένα µεγάλο πλεονέκτηµα».

Αλλος ένας αγνός - ή λιγότερο αγνός - ιδεολόγος; Ή ένας ακόµη βλαµµένος; Οπως γράφει πάντως η ιστοσελίδα slate.fr, στα δείπνα που οργανώνει ο Ελευθεριάδης τα σαββατόβραδα στη Βηρυτό παρίστανται πρεσβευτές, φιλόσοφοι, συγγραφείς και δηµοσιογράφοι, ντόπιοι και ξένοι. Πρόσφατα δέχθηκε τον γάλλο φιλόσοφο Μισέλ Ονφρέ, που βρέθηκε στο Λίβανο για µια σειρά εκδηλώσεων µε τίτλο «Ουτοπίες», και του παρουσίασε µερικές από τις ιδέες του. Να υπάρχει, για παράδειγµα, απόλυτη θρησκευτική ελευθερία, υπό τον όρο οι καµπάνες ή ο µουεζίνης να µην εµποδίζουν τον κόσµο να κοιµηθεί. Η περιουσία των πλουσίων να περιοριστεί διά νόµου σε ένα δισεκατοµµύριο δολάρια και ό,τι περισσεύει να χρησιµοποιείται για την ανάπτυξη των πιο φτωχών περιοχών του πλανήτη. Ο απώτερος στόχος είναι ένας µηχανικός στη Νέα Υόρκη να κερδίζει όσα κι ένας συνάδελφός του στην Κινσάσα, ώστε να εξαφανιστεί το φαινόµενο της µετανάστευσης. Εντάξει, καλοκαίρι είναι, λέµε και καµιά κουβέντα παραπάνω.