Παρασκευή, Μαΐου 28, 2010

Μέχρι θανάτου





Το έγκληµα ολοκληρώθηκε. Ο Τιουόνγκε Τσιµπαλάνγκα και ο σύντροφός του Στίβεν Μονζέζα φυλακίστηκαν σε απόσταση 90 χιλιοµέτρων µεταξύ τους. Για «τη δική τους ασφάλεια».

«Θα σας επιβάλω µια τροµακτική ποινή, ώστε ο πληθυσµός να είναι προστατευµένος από ανθρώπους σαν και σας. Ωστε κανείς να µην αισθανθεί τον πειρασµό να µιµηθεί αυτό το φρικτό παράδειγµα». Με αυτά τα λόγια συνόδευσε την περασµένη εβδοµάδα ο δικαστής Νιακουάουα ΟυίσουαΟυσίουα την καταδίκη δύο οµοφυλόφιλων του Μαλάουι στη µέγιστη ποινή που προβλέπει ο νόµος: κάθειρξη 14 ετών µε καταναγκαστικά έργα. Οχι επειδή προέβησαν δηµοσίως σε κάποια άσεµνη πράξη. Αλλά επειδή εκδήλωσαν σε ένα ιδιωτικό πάρτι την επιθυµία τους να παντρευτούν. Κάποιος από τους παριστάµενους ειδοποίησε µια εφηµερίδα, η εφηµερίδα ειδοποίησε τις αρχές και το ζευγάρι βρέθηκε στη φυλακή, κατηγορούµενο για µια πράξη που ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας έχει χαρακτηρίσει «κακή και αφύσικη».

Το Μαλάουι δεν είναι βέβαια η µόνη χώρα όπου η οµοφυλοφιλία είναι ποινικά κολάσιµη. Ανάλογοι νόµοι ισχύουν σε άλλες 75 χώρες, οι µισές από τις οποίες βρίσκονται στην Αφρική. Στο χριστιανικό τµήµα της Νιγηρίας, όποιος έχει «παρά φύσιν σαρκική επαφή» καταδικάζεται σε κάθειρξη έως 14 ετών, ενώ στα 12 κρατίδια που έχουν υιοθετήσει τη σαρία η οµοφυλοφιλία τιµωρείται µε λιθοβολισµό µέχρι θανάτου. Η Ουγκάντα προωθεί νόµο που προβλέπει για τους οµοφυλόφιλους από έκδοση ώς εκτέλεση, ενώ στη Σενεγάλη οι κάτοικοι ενός χωριού ξέθαψαν πρόσφατα τα πτώµατα τεσσάρων οµοφυλόφιλων και τα περιέφεραν στους δρόµους. Το πιο διαδεδοµένο επιχείρηµα γι’ αυτή την εκτεταµένη οµοφοβία είναι ότι η οµοφυλοφιλία δεν είναι αφρικανική, αλλά εισήχθη στην ήπειρο από τους λευκούς αποικιοκράτες. Οπως επισηµαίνει όµως στην «Γκάρντιαν» ο Μπλέσινγκ-Μάιλς Τέντι, ένας ερευνητής από τη Ζιµπάµπουε που διδάσκει Αφρικανική Πολιτική στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης, η οµοφυλοφιλία ήταν απολύτως αποδεκτή σε πολλούς αφρικανικούς πολιτισµούς κατά την προ-αποικιακή περίοδο. Στο Βόρειο Κονγκό, για παράδειγµα, ήταν πολύ συνηθισµένο µέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα οι πολεµιστές Αζάντε να παντρεύονται νεαρούς και να κοιµούνται µαζί τους. Ανάλογες συνήθειες είχαν και οι Τσόνγκα της Νότιας Αφρικής.

Σε αυτές ακριβώς τις πρακτικές «πάτησαν» οι αποικιοκράτες για να καταγγείλουν τη «βαρβαρότητα» της κουλτούρας που ήλθαν να «εκπολιτίσουν». Εκείνοι θέσπισαν τους νόµους κατά των οµοφυλοφίλων. Και τους εφαρµόζουν σήµερα µε ακόµη µεγαλύτερο ζήλο αυτοί που τους διαδέχθηκαν µετά την ανεξαρτησία. Οπως λέει όµως ο Ντένις Νζιόκα από τον Συνασπισµό Οµοφυλοφίλων της Κένυας, «το κίνηµα για την αναγνώριση και την αποδοχή των γκέι µεγαλώνει. Οπως παλέψαµε για να µην αποτελεί παράγοντα διάκρισης το χρώµα του δέρµατος, το ίδιο πρέπει να κάνουµε και για τις σεξουαλικές προτιµήσεις».

1 Comments:

At 6/6/10 9:02 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τους απένειμε χάρη ο πρόεδρος της χώρας.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home