Πέμπτη, Μαΐου 27, 2010

Τηλεφάρσα - σπαγγέτι





Μια ενοχλητική εκποµπή, µια αλυσίδα κυβερνητικών πιέσεων, µια συµφωνία ύψους 10 εκατοµµυρίων ευρώ και µια άτακτη υποχώρηση. Το σίριαλ Μικέλε Σαντόρο έχει καθηλώσει την Ιταλία.

Ολα άρχισαν στις 18 Μαΐου, όταν ο ιταλός δηµοσιογράφος ανακοίνωσε ότι συνήψε µια συµφωνία ύψους 10 εκατοµµυρίων ευρώ µε τη RΑΙ για να σταµατήσει ύστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια την εβδοµαδιαία του εκποµπή. Η εκποµπή λεγόταν Αnnozero, κρατούσε δυόµισι ώρες και την παρακολουθούσαν κατά µέσο όρο 4 µε 5 εκατοµµύρια τηλεθεατές. Τον περασµένο Νοέµβριο, µάλιστα, 7 εκατοµµύρια Ιταλοί στήθηκαν µπροστά στις τηλεοράσεις τους για να απολαύσουν την πρώτη συνέντευξη της Πατρίτσια Ντ' Αντάριο, του κωλ-γκερλ που υπερηφανεύεται ότι γλίστρησε στο κρεβάτι του Μπερλουσκόνι.

Ο τελευταίος έχει θέσει εδώ και πολλά χρόνια στο στόχαστρό του τον πρώην µαοϊκό ακτιβιστή. Ηδη από το 2002 είχε απαιτήσει την αποµάκρυνσή του εξαιτίας µιας εκποµπής όπου τον κατηγορούσε ότι πλούτισε ξεπλένοντας χρήµατα της Μαφίας. Η RΑΙ είχε υπακούσει, αλλά ο δηµοσιογράφος κατέφυγε στη δικαιοσύνη και δικαιώθηκε, µε αποτέλεσµα να επιστρέψει στην τηλεόραση (κι ας είχε εκλεγεί στο µεταξύ ευρωβουλευτής). Τελευταία, ο Μπερλουσκόνι είχε κλιµακώσει και πάλι τις πιέσεις και τις επιθέσεις του, µε κατάληξη τη χρυσή συµφωνία της 18ης Μαΐου. Αλλά οι εποχές έχουν αλλάξει. Μια αστρονοµική αποζηµίωση προκαλεί, πολύ περισσότερο µάλιστα όταν χορηγείται σε έναν δηµοσιογράφο. «Το να είσαι ένας διωκόµενος δηµοσιογράφος αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποδοτικό», σάρκασε ο τηλεπαρουσιαστής Μπρούνο Βέσπα, ενώ ο βουλευτής της Ενωσης Κέντρου, Ροµπέρτο Ντάο, ζήτησε εξηγήσεις. «Οι τηλεθεατές και όλοι οι Ιταλοί», τόνισε, «έχουν δικαίωµα να µάθουν αµέσως, µε απόλυτη διαφάνεια και όλες τις λεπτοµέρειες, τα όσα οδήγησαν σε αυτήν τη συµφωνία».

Ο Σαντόρο έκρινε σκόπιµο να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις στη διάρκεια της εκποµπής της περασµένης Πέµπτης, που ήταν αφιερωµένη στην παιδεραστία στους κόλπους της εκκλησίας. «Υστερα από τόσα χρόνια εξοστρακισµού, ένας δηµοσιογράφος έχει ανάγκη λίγης ελευθερίας για να σκεφτεί το µέλλον του», δήλωσε, εξαπολύοντας στη συνέχεια µια εικοσάλεπτη σφοδρή επίθεση εναντίον των πάντων: του πρωθυπουργού, της αντιπολίτευσης, όλων των «τσαρλατάνων της πολιτικής» - όπως είπε - και του Τύπου. Οταν τελείωσε, στράφηκε µε τελετουργικό τρόπο προς τους τηλεθεατές, τους «µόνους που έχουν δίκιο», και είπε: «Δεν έχω υπογράψει ακόµη, κι αν θέλετε να παραµείνω στη θέση µου αρκεί να το ζητήσετε».

Ως εκ θαύµατος, έγινε ακριβώς αυτό. Τα 10 εκατοµµύρια δεν δόθηκαν ποτέ και ο δηµοσιογράφος παραµένει στην τηλεόραση. Ισως να κρίθηκε ότι µια τέτοια αποζηµίωση δεν ταιριάζει και τόσο µε το πάγωµα των µισθών των δηµοσίων υπαλλήλων και την περικοπή των αναπηρικών συντάξεων που ανακοινώθηκαν προχθές...