Παρασκευή, Φεβρουαρίου 27, 2009

Ταξική δικαιοσύνη
Η Μπάρμπαρα Ε. έκανε ένα λάθος. Όταν προσελήφθη στο σούπερ μάρκετ δεν φρόντισε να υπάρχει στο συμβόλαιό της ένας όρος, μια ρήτρα όπως λένε, που να την προστατεύει από τα «διαφυγόντα κέρδη».

Το καπιταλιστικό σύστημα, γράφει ο Γάλλος οικονομολόγος Ζαν-Πολ Φιτουσί στη Ρεπούμπλικα , χαρακτηρίζεται από τη σύγκρουση δύο αρχών. Η μία είναι η αγορά και η ανισότητα (ένα ευρώ, μία ψήφος) και η άλλη είναι η δημοκρατία και η ισότητα (ένα άτομο, μία ψήφος). Η σύγκρουση αυτή είναι δυναμική, υπό την έννοια ότι επιτρέπει στο σύστημα να προσαρμόζεται χωρίς να καταφεύγει στη ρήξη, όπως συμβαίνει με τα συστήματα (π.χ. το σοβιετικό) που χαρακτηρίζονται από μία και μόνη οργανωτική αρχή. Αυτό που απαιτείται, και ερευνάται διαρκώς, είναι μια ενδιάμεση οδός, ένας συμβιβασμός.

Οι Γερμανοί δικαστές που καταδίκασαν την Μπάρμπαρα Ε. προφανώς στερούνται τόσο θεωρητικής παιδείας όσο και ευαισθησίας. Με βάση το γράμμα του νόμου, έχουν δίκιο: η 50χρονη Μπάρμπαρα απολύθηκε από σούπερ μάρκετ του ανατολικού Βερολίνου, στο οποίο εργαζόταν τα τελευταία τριάντα ένα χρόνια ως ταμίας, με την κατηγορία ότι οικειοποιήθηκε δύο κουπόνια αξίας 48 και 82 λεπτών που είχε ξεχάσει ένας πελάτης. Το εργατικό δικαστήριο του Βερολίνου επικύρωσε αυτή την εβδομάδα την απόλυση της γυναίκας, κάνοντας δεκτό το επιχείρημα των εργοδοτών της ότι έχασε την εμπιστοσύνη τους. «Το ποσό δεν έχει σημασία», είπε ο δικηγόρος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Κaiser. «Ένας ταμίας πρέπει να είναι απολύτως αξιόπιστος και 100% έντιμος».

Η απαίτηση αυτή ισχύει άραγε μόνο για τους ταμίες; Το ποσοστό της αξιοπιστίας και της εντιμότητας διαφέρει ανάλογα με τη θέση που κατέχει κάποιος σε μια επιχείρηση; Οι δικαστές δεν θα έπρεπε να λάβουν υπόψη τους αφενός τον «πρότερο έντιμο βίο» της υπαλλήλου και αφετέρου το γενικότερο κλίμα που έχει δημιουργηθεί λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης; Με άλλα λόγια, δεν θα έπρεπε να αναζητήσουν έναν συμβιβασμό ανάμεσα στους νόμους της αγοράς και τους νόμους της δημοκρατίας;

Το βέβαιο είναι ότι η απόλυση της Ε., που είναι πλέον γνωστή ως «Έμελι», έχει προκαλέσει σοκ σε όλη τη Γερμανία. Η ίδια αρνείται την κατηγορία και οι υποστηρικτές της λένε ότι τιμωρήθηκε λόγω της συνδικαλιστικής δράσης της: το 2007, όταν η αλυσίδα άλλαξε ιδιοκτήτες, είχε οργανώσει απεργίες με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις. Εδώ και μήνες γίνονται διαδηλώσεις με το σύνθημα «Συμπαράσταση στην Έμελι», έχουν δημιουργηθεί σχετικές ιστοσελίδες, ενώ ο δικηγόρος της θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Πρόκειται για σκάνδαλο», λέει η Κάρολα Μπλουμ, επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας του δημοτικού συμβουλίου του Βερολίνου. «Η απώλεια 1,30 ευρώ οδηγεί σε μια απόλυση, τη στιγμή που οι υπεύθυνοι για ζημιές δισεκατομμυρίων χρυσώνονταν με τεράστια μπόνους».

Υπάρχει μια έκφραση, λίγο παλιά, για όλα αυτά: ταξική δικαιοσύνη.

7 Comments:

At 27/2/09 12:34 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Σοκαριστικό όμως μιλάμε για τη Γερμανία όπου λειτουργούν τα συνδικάτα και ο Τύπος έχει κύρος και όπου δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ να γελοιοποεί τα πάντα. Οπότε η Έμελι δεν ειναι μόνη όπως θα ήταν εδώ.

 
At 27/2/09 4:51 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Το εργατικό δικαστήριο όντως επικύρωσε την απόλυση αλλά αυτή οφείλετε στην άρση της εμπιστοσύνης της εταιρίας στο πρόσωπο της Εμελυ.-
Αποκλειομένων όλων των άλλων λόγων που αναφέρεις, Μητσέ.
Οσο για το συνδικαλιστικό σοκ θα το υποστούν αυτοί που δε ξεχωρίζουν τα συμπτώματα απο τη θεραπεία αλλά πάσχουν απο φύλαξη Λούντ.

 
At 27/2/09 7:20 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Υπάρχουν Δικαστές στο Βερολίνο",
λέει ακόμη ο μυλωνάς του Κάϊζερ!

 
At 1/3/09 1:05 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Emily tries but misunderstands, ah ooh
She's often inclined to borrow somebody's dreams till tomorrow
There is no other day
Let's try it another way
You'll lose your mind and play
Free games for May
See Emily play " - Pink Floyd

worldcity

 
At 1/3/09 6:30 μ.μ., Blogger Sissi Soko said...

Αυτό κάποτε σε μας δεν θα μπορούσε να είχε γίνει με τίποτα, αλλά με τίποτα λέμε.

 
At 2/3/09 3:27 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Δεν μου λες, ρε airgood, πήγαμε μαζί στρατό; Αυτή την προσφώνηση πώς την απέκτησες;

 
At 30/7/09 3:51 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

臺灣情色網,成人電影,小遊戲區,線上遊戲,a383,免費視訊聊天,情色遊戲,愛情公寓,我的遊戲口袋,手機遊戲,AV女優,色遊戲,成人網站,伊莉論壇,成人聊天室,遊戲口袋,視訊做愛,遊戲區,尋夢園聊天室,正妹,中部人聊天室,色情小說,成人文學,aio交友愛情館,色遊戲,寄情築園小遊戲,痴漢論壇,A漫,成人交友網,一葉情貼圖片區,hi5 tv,成人論壇,成人聊天室,hi5,微風成人區,A片下載,史萊姆好玩遊戲,中部人聊天室,愛情公寓,好玩遊戲區,視訊聊天室,走光,a片,情色論壇,成人漫畫,情趣,台灣論壇,色情,色情影片,小遊戲區,視訊聊天室,hi5,色情網站,免費A片,台灣論壇,後宮電影,後宮電影,成人貼圖

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home