Πέμπτη, Δεκεμβρίου 18, 2008

Το μυστικό του Τάσεν




Κάθε χρόνο, αυτός ο Γερμανός μεγιστάνας των εκδόσεων τέχνης πουλάει 20 εκατομμύρια βιβλία σε όλο τον κόσμο. Μέρες που είναι, και θέλουμε να πάρουμε δώρα για τους φίλους μας, θα μπορούσαμε να μάθουμε το μυστικό του κυρίου Τάσεν;

«Όταν ήμουν έφηβος και ζούσα στην Κολωνία, δεν τολμούσα να αγγίξω τα όμορφα βιβλία στα βιβλιοπωλεία. Οι βιβλιοπώλες με κοιτούσαν σαν να ήμουν βάνδαλος. Θυμάμαι ακόμη τη χαρά που ένιωσα όταν μια θεία μου μου χάρισε ένα βιβλίο για τον Μαγκρίτ που κόστιζε 75 μάρκα! Κατά σύμπτωση, όταν στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 άνοιξα ένα μικρό βιβλιοπωλείο με κόμικς, είχα την ευκαιρία να αγοράσω 40.000 βιβλία για τον Μαγκρίτ στα αγγλικά. Τα έβαλα προς πώληση αντί 10 μάρκων το ένα και έφυγαν σαν κουλούρια. Σκέφτηκα τότε: αφού υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί να μην αρχίσω να εκδίδω μόνος μου τέτοια βιβλία; Ξεκίνησα με δύο “σίγουρους”, Νταλί και Πικάσο, που πούλησαν εκατομμύρια αντίτυπα. Βοηθά βέβαια και η τιμή τους, 7 ευρώ, που καθίσταται δυνατή επειδή οι εκδόσεις είναι τρίγλωσσες. Αλλά δεν έμεινα εκεί, πέρασα και σε πιο “ειδικούς” καλλιτέχνες, όπως είναι ο φωτογράφος Εντ Φοξ ή ο ζωγράφος Κρίστοφερ Γουντ.

Ξέρω την επόμενη ερώτησή σας, έχει σχέση με τα τολμηρά- ορισμένοι τα χαρακτηρίζουν πορνογραφικά- βιβλία που εκδίδω. Θα σας εξομολογηθώ κάτι: το σεξ δεν πουλάει όσο νομίζετε. Λένε ότι ο Τάσεν βγάζει λεφτά με τα τολμηρά βιβλία, αλλά δεν είναι αλήθεια. Είμαι εκλεκτικός. Αλλά το καλό βιβλίο δεν πρέπει να περιορίζεται στη ζωγραφική της Αναγέννησης. Όταν λοιπόν η φωτογράφος Ναόμι Χάρις μού πρότεινε ένα λεύκωμα για τους swingers, αυτούς τους Αμερικανούς που ζουν στη μέση της ερήμου ανταλλάσσοντας τους συντρόφους τους, ενθουσιάστηκα. Η Χάρις πέρασε μήνες μαζί τους, αναγκασμένη να ζει γυμνή κι αυτή, και έκανε εξαιρετική δουλειά.

Με κατηγορούν επίσης ότι εδώ και μερικά χρόνια εκδίδω σε περιορισμένα αντίτυπα κάποια βιβλία που η τιμή τους μπορεί να φτάσει και τα 10.000 ευρώ. Είναι όμως ο μόνος τρόπος να εμπλέξω προσωπικά έναν μεγάλο καλλιτέχνη. Δεν μπορείς να ζητήσεις από έναν Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (που συνεργάστηκε μαζί μας μέχρι τον θάνατό του), από έναν Μπίλι Ουάιλντερ ή από ένα Ζαν Νουβέλ να ξεθάψουν τα αρχεία τους για ένα οποιοδήποτε βιβλίο. Ο πρώτος που έπαιξε το παιχνίδι ήταν ο Χέλμουτ Νιούτον, με τον οποίο βγάλαμε το Sumo, που ζύγιζε 35 κιλά. Όταν το έστειλα στον Μοχάμεντ Άλι για να τον πείσω να συνεργαστούμε, με πήρε τηλέφωνο ο μάνατζέρ του. “Γιατί στείλατε στον κ. Άλι αυτό το βιβλίο με όλες αυτές τις γυμνές κυρίες;”. “Πείτε του ότι δεν έχουν λεφτά για να αγοράσουν ρούχα”, απάντησα. Του Μοχάμεντ Άλι του άρεσε το καλαμπούρι κι έτσι βγήκε το μνημειώδες Greatest of Αll Τimes ».

(Από συνέντευξη του 47χρονου Μπένεντικτ Τάσεν που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Λ΄Εξπρές)

4 Comments:

At 18/12/08 2:11 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Έχει πλάκα γιατί προ ημερών έγραφες για την εξτραβαγκάντσα της σύγχρονης τέχνης ότι έχει μετατραπεί σε εμπόριο και υπακούει τους νόμους της αγοράς δλδ έχει φιλελευθεροποιηθεί.

Ήθελα να στην πω από τότε αλλά τη γλυτωσες. Ποτέ δεν είναι αργά. Είναι η αγορά που επιτρέπει στον κάθε εξυπνάκια (με την καλη έννοια) Τάσεν ( τον γνώρισα πέρσυ προσωπικά) να κάνει εμπόριο με την υπεραξία της καλλιτεχνικής δημιουργίας των άλλων και το κυριότερο, αντίθετα από ό,τι γινόταν πριν από 30 χρόνια, αν ένας δημοσιογράφος λαϊκού εντύπου όπως εσύ έκανε κρίσεις για κάποιον καλλιτέχνη, θα τον έπαιρναν με τις ντομάτες ως αναρμόδο. Τώρα επί νεοφιλελευθερισμού, απέκτησες μέχρι κι εσύ άποψη. :-)

 
At 18/12/08 4:18 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Σχετικό

 
At 18/12/08 5:02 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Η αδράνεια δεν μπορεί τελικά να υπερισχύσει της δύναμης, διδάσκουν οι επιστήμες.
Όπως τα κινέζικα εργαλεία και έπιπλα αντικατέστησαν τα γερμανικά έτσι θα σαρώσουν και οι κινέζικες εκδόσεις τέχνης αυτές του Κου Τάσεν. Εκεί η έννοια πολύγλωσση, ιλουστρασιόν έκδοση σε χαμηλή τιμή θα βρει αντίκρυσμα.

 
At 18/12/08 5:08 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Σωτός ο Νίκος. Το μεγαλύτερό της πλεονέκτημα είναι ότι το κόστος της επιτρέπει και δωρεάν διανομή στους δημοσιογράφους κάτι που εξασφαλίζει την προβολή τους, εφόσον πρόκειται για εκδόσεις με πολλές φωτογραφίες και μικρές και κατανοητές στο μέσο δημοσιογράφο, λεζάντες.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home