Τρίτη, Δεκεμβρίου 02, 2008

Χειρότερος από σκουπίδι




Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Ή, εν πάση περιπτώσει, δεν γίνονται σε χώρες πολιτισμένες και δημοκρατικές, όπου οι ελευθερίες των πολιτών και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα.

Oι τρεις αστυνομικοί χτύπησαν την πόρτα του σπιτιού του, λίγο έξω από το Παρίσι, στις 6.30 το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Όταν ο δημοσιογράφος άνοιξε την πόρτα, του είπαν ότι έχουν εντολή να τον μεταφέρουν- με τη θέλησή του ή βιαίως- στο αστυνομικό τμήμα. Έκπληκτος, ζήτησε να μάθει τον λόγο, εκείνοι αρνήθηκαν, τα δύο παιδιά του ξύπνησαν και βγήκαν έξω αναστατωμένα. Η μητέρα τους έλειπε σε ταξίδι. «Δεν είναι συμπεριφορά αυτή» είπε ο δημοσιογράφος στους αστυνομικούς. «Εσύ είσαι χειρότερος από σκουπίδι» του απάντησε ένας απ΄ αυτούς, χρησιμοποιώντας τη λέξη (racaille) που είχε πετάξει κάποτε ο Σαρκοζί στους ταραχοποιούς μετανάστες. Ύστερα τον έβαλαν στο περιπολικό και τον πήγαν στο τμήμα, όπου του γνωστοποίησαν ότι τον είχαν συλλάβει εξαιτίας του σχολίου ενός αναγνώστη που είχε δημοσιευτεί δύο χρόνια νωρίτερα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας και κρίθηκε δυσφημιστικό από έναν επιχειρηματία του Διαδικτύου. Ζήτησε να κληθούν οι δικηγόροι της εφημερίδας. Οι αστυνομικοί αρνήθηκαν. Του έβαλαν χειροπέδες και τον μετέφεραν στα κεντρικά. Τον οδήγησαν στο υπόγειο, του είπαν να αδειάσει τις τσέπες του, να γδυθεί εντελώς, να γυρίσει και να βήξει τρεις φορές. Δύο ώρες μετά, η διαδικασία επαναλήφθηκε. Πέντε ώρες αργότερα τον οδήγησαν στη δικαστή, όπου ο δημοσιογράφος αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση. Μόνο τότε του έβγαλαν τις χειροπέδες και τον άφησαν να φύγει.

Τ΄ όνομά του είναι Βιτοριό ντε Φιλιπίς. Πρώην διευθυντής της Λιμπερασιόν , είναι σήμερα υπεύθυνος σχεδιασμού της εφημερίδας. «Αν η αστυνομία μεταχειρίζεται εμένα μ΄ αυτόν τον τρόπο, για ένα θέμα που δεν επισύρει καν ποινή φυλάκισης, φανταστείτε τι κάνει στους μετανάστες που δεν μιλούν καν γαλλικά», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Η κατακραυγή πέρασε τα σύνορα της Γαλλίας, με την ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων να μιλά για κυνήγι μαγισσών κατά του Τύπου. Το μήνυμα προς το σύνολο των δημοσιογράφων είναι σαφές, γράφει ο διευθυντής της Μοντ Ερίκ Φοτορινό: καθίστε στ΄ αυγά σας και μην ενοχλείτε την εξουσία, αν δεν θέλετε να χτυπήσει τα χαράματα την πόρτα σας η αστυνομία. Ο Τύπος είναι ελεύθερος μόνο όταν σωπαίνει.

Για τις υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα: ο εκδότης μιας εφημερίδας είναι υπεύθυνος για οτιδήποτε δημοσιεύεται σ΄ αυτήν (αν και δεν είναι σαφές τι γίνεται με το σάιτ), οι επανειλημμένες κλητεύσεις του έπεσαν στο κενό (αφού τις παρέπεμπε στους δικηγόρους), άρα η σύλληψή του είναι νομότυπη. Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει φυσικά ούτε με την παραπομπή τεσσάρων ακόμη δημοσιογράφων σε δίκη μέσα σε μια εβδομάδα επειδή αρνούνται να αποκαλύψουν τις πηγές τους. Στη Γαλλία του Σαρκοζί, το να είσαι δημοσιογράφος είναι όλο και πιο επικίνδυνο.

7 Comments:

At 2/12/08 8:35 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Ντάξει. Η δεξιά βλακεία έχει να επιδείξει μνημειώδεις τρόπους ανάστασης και ηρωοποίησης της αριστεράς ειδικά όταν αυτή είναι ένα κουφάρι που το κλωτσούν όλοι μπας και αναστηθεί.

 
At 2/12/08 8:40 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Περίμενα από σένα, Αθήναιε, μια σαφή και κατηγορηματική καταδίκη αυτού που συνέβη. Ακόμη κι ο Σαρκοζί το έκανε, αδειάζοντας τις δύο υπουργούς του. Τα περί Αριστεράς δεν έχουν καμιά σχέση με το θέμα μας.

 
At 2/12/08 8:57 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Τέτοια φαινόμενα τα καταδικάζω με τις πράξεις μου εδώ και χρόνια και επωνύμως. Η αριστερά έχει σχέση με τα πάντα σ'αυτή τη ζωή.

 
At 2/12/08 8:59 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Το οτι ο Σαρκοζί άδειασε τους υπουργούς του, ξέχασες, βέβαια, να το αναφέρεις στο άρθρο σου.

 
At 3/12/08 12:38 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Έχει πλάκα. Και ο Φιγιόν "άδειασε" τις υπουργούς του. Αναρωτιέμαι αν το (όπως και νάχει καταδικαστέο...) επεισόδιο δε θα χρησιμεύσει σ'έναν μίνι ανασχηματισμό, συνδυασμένο με μια νέα εξ'αριστερών "διεύρυνση" του κυβερνητικού σχήματος...

 
At 3/12/08 3:19 π.μ., Blogger παραρλάμα said...

Θα χρησιμεύσει και για την αποποινικοποίηση της δυσφήμισης (βλ. σημερινή Liberation)

 
At 3/12/08 10:39 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ασ'τις εξυπνάδες, Αθήναιε. Το κείμενο είχε παραδοθεί όταν ήρθε η είδηση για τον Σαρκοζί.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home