Δευτέρα, Δεκεμβρίου 01, 2008

Χρειάζονται τολμηρές πρωτοβουλίες
«Ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι οι τρομοκράτες της Βομβάης είχαν βάση στο πακιστανικό έδαφος, η Ινδία πρέπει να λάβει υπόψη ότι ο μεγάλος όγκος της πακιστανικής κοινωνίας είναι σύμμαχος, και όχι εχθρός της, στη μάχη κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας». Αμάρτυα Σεν

Σε άρθρο τους στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Foreign Αffairs, που το έγραψαν φυσικά πολύ πριν από τις επιθέσεις της Βομβάης, ο Αμερικανός ειδικός Μπάρνετ Ρούμπιν και ο Πακιστανός συγγραφέας Άχμεντ Ρασίντ επισημαίνουν ότι για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το πρόβλημα της τρομοκρατίας πρέπει να ξεκινήσουν πολυμερείς διπλωματικές διαπραγματεύσεις και να αναληφθούν τολμηρές πρωτοβουλίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κάνουν διάκριση ανάμεσα στα ισλαμικά κινήματα με τοπικούς ή εθνικούς στόχους και κινήματα όπως η αλ-Κάιντα, που στρέφονται κυρίως εναντίον δυτικών στόχων. Οι Ταλιμπάν, για παράδειγμα, έχουν υπαινιχθεί επανειλημμένα ότι δεν έχουν πλέον σχέση με την αλ-Κάιντα και ότι, αν αποχωρήσουν τα νατοϊκά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, θα δεσμευτούν να μην επιτεθούν στη Δύση. Πρέπει λοιπόν να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος μαζί τους.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στο Πακιστάν, που όλα δείχνουν ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο μακελειό της Βομβάης. Η χώρα αυτή αισθάνεται περικυκλωμένη από εχθρούς και φοβάται τον διαμελισμό. Στα δυτικά, το Αφγανιστάν (που έχει συμμαχήσει με την Ινδία, αλλά και την Κίνα) αμφισβητεί ένα μέρος των συνόρων, αναγκάζοντας το Πακιστάν να διατηρεί εκεί μια δύναμη οπλισμένων (αλλά όχι απολύτως ελεγχόμενων) Παστούν. Στα ανατολικά, υπάρχει πάντα η αβεβαιότητα γύρω από το Κασμίρ. Όπως διδάσκει η ιστορία, όμως, η ειρήνη και η τάξη προϋποθέτουν σταθερά σύνορα. Αντίθετα με τον προκάτοχό του, που είχε συμμαχήσει με τον Μπους για να πολεμήσει όχι τους Ταλιμπάν αλλά την Ινδία, ο νέος ηγέτης του Πακιστάν καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για να ελέγξει τις μυστικές του υπηρεσίες και να προσεγγίσει την Ινδία. Αλλά χρειάζεται υποστήριξη.

Οι πολύνεκρες επιθέσεις της Βομβάης χαρακτηρίστηκαν «η 11η Σεπτεμβρίου της Ινδίας». Όπως γράφει όμως η Μπάρμπαρα Σπινέλι στη Στάμπα , η απάντηση δεν πρέπει να έχει (μόνο) στρατιωτικό χαρακτήρα. Η εύκολη προσφυγή της Ουάσινγκτον στον πόλεμο προκαλεί μιμητισμό: το Πακιστάν μιλά για πόλεμο προκειμένου να προστατευθεί από την επιρροή της Ινδίας στο Αφγανιστάν, το Ιράν για να αποτρέψει αμερικανικές επιθέσεις από το έδαφος της Καμπούλ, η Ινδία για να «σπάσει» τις σχέσεις των τρομοκρατών με τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες. Ο πόλεμος είναι μερικές φορές αναγκαίος- αλλά συνήθως παραγνωρίζει τη γεωγραφία και την ιστορία. Οι στρατιωτικοί μπήγουν σημαιούλες σε περιοχές για τις οποίες δεν έχουν ιδέα.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, που θα παραμείνει στο πόστο του, θέλει το Αφγανιστάν να αποκτήσει ένα στρατό 200.000 ανθρώπων προτού ξεκινήσει η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Κάτι τέτοιο, εκτός του ότι είναι πολύ ακριβό (3,5 δισεκατομμύρια δολάρια), σίγουρα δεν είναι και επαρκές. Χρειάζεται μια ευρύτερη περιφερειακή προσέγγιση, οι παίκτες είναι πολλοί.

7 Comments:

At 1/12/08 9:06 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό είναι το πρώτο κείμενο στα ελληνικά που βρίσκω, και ασχολείται μ'αυτό το "κουβάρι", με αφορμή το αποτρόπαιο αιματηρότατο επεισόδιο της Βομβάης. Ένας λόγος που το βρήκα ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον!

Με προβλημάτισε ιδιαίτερα η παρακάτω αναφορά:

Στα δυτικά, το Αφγανιστάν (που έχει συμμαχήσει με την Ινδία, αλλά και την Κίνα) αμφισβητεί ένα μέρος των συνόρων, αναγκάζοντας το Πακιστάν να διατηρεί εκεί μια δύναμη οπλισμένων (αλλά όχι απολύτως ελεγχόμενων) Παστούν.

Μιλάμε για την κυβέρνηση Καρζάι; Μα αυτή δεν ελέγχει τίποτα, ιδίως στα ανατολικά σύνορα του Αφγανιστάν, δεν είναι έτσι; Από πού προέρχεται λοιπόν η αμφισβήτηση των αφγανοπακιστανικών συνόρων; Αν είναι θέμα που θέτει σε διπλωματικό/πολιτικό επίπεδο ο Καρζάι, τι στάση κρατούν οι νατοϊκοί επικυρίαρχοι;

-Από τις αρχές του φθινοπώρου, πληθαίνουν οι αναφορές "θερμών" μινι-επεισοδίων μεταξύ μονάδων των αμερικανικών στρατευμάτων και πακιστανικών δυνάμεων (συμπεριλαμβανομένου του τακτικού στρατού!), που έλαβαν χώρα στο (μέχρι τώρα θεωρούμενο) εσωτερικό του Πακιστάν, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κατά των ταλιμπάν. Ο Ομπάμα έχει δηλώσει προεκλογικά οτι δε θα διστάσει να χτυπήσει το Πακιστάν "αν χρειαστεί για τις ανάγκες του πολέμου κατά της τρομοκρατίας".
Όλο αυτό το πλαίσιο ενισχύει την -πραγματική!- παραπάνω ερώτηση.

 
At 1/12/08 9:15 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ούτε εγώ δεν γνώριζα αυτό το θέμα. Οπως δεν γνώριζα και τη συμμαχία του Αφγανιστάν με την Ινδία (που απαντά εν μέρει στην ερώτησή σου). Στο κυριακάτικο κείμενο της εξαιρετικής Μπάρμπαρα Σπινέλλι (La Stampa) διάβασα για τη Γραμμή Durand, που αποτελεί αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν. Ορίστε Μαυροπρόβατε, σου βάζω homework, δεν μπορώ να τα κάνω όλα εγώ!
Οσο για τον Ομπάμα, το έχει πει αυτό για το Πακιστάν, ήταν υποχρεωμένος να το κάνει στην προεκλογική του εκστρατεία, αλλά έχει πει πολύ πιο ενδιαφέροντα πράγματα για το Ιράν, έτσι δεν είναι;
Αλήθεια, πώς την είδαμε τη Χίλαρι;

 
At 1/12/08 9:59 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Μερσί, το βρήκα, θα το δω το Σαββατοκύριακο...

 
At 1/12/08 10:04 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

...όσο για τη Χίλαρυ, η Κοντολίτσα μου φαίνεται καλύτερη! Τι κερδίζω;:-))))))

 
At 2/12/08 12:57 π.μ., Blogger nik-athenian said...

Και ύστερα κάποιοι θεωρούν τα μεσανατολικά θέματα πολύ μπερδεμένα. τς τς τς
Τί είναι το dx μπροστά στο x;

 
At 2/12/08 7:41 μ.μ., Blogger αναγνώστης said...

σκληρό το δίλημμα μεταξύ Χίλαρι και Κοντολίζα!!!

πρέπει να ρωτήσω τον ψυχολόγο μου!!!

φιλιά

 
At 20/4/09 12:51 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

A片,A片,A片,A片,A片,A片情趣商品,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,,情趣,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品.情趣,情趣,情趣,情趣,視訊聊天室,情趣,情趣用品,情趣,情趣用品,情趣用品,情趣麻將,台灣彩卷,六合彩開獎號碼,運動彩卷,六合彩,遊戲,線上遊戲,cs online,搓麻將,矽谷麻將,明星三缺一, 橘子町,麻將大悶鍋,台客麻將,公博,game,,中華職棒,麗的線上小遊戲,國士無雙麻將,麻將館,賭博遊戲,威力彩,威力彩開獎號碼,龍龍運動網,史萊姆,史萊姆好玩遊戲,史萊姆第一個家,史萊姆好玩遊戲區,樂透彩開獎號碼,遊戲天堂,天堂,好玩遊戲,遊戲基地,無料遊戲王,好玩遊戲區,麻將遊戲,好玩遊戲區,小遊戲,電玩快打情趣用品,情趣,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,情色,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,寄情竹園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,色情影片,情趣內衣,情趣睡衣,性感睡衣,情趣商品,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室 ,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080苗栗人聊天室,080聊天室,視訊交友網,視訊借錢,黃金,黃金回收,黃金價格,黃金買賣,當舖,中古車,二手車A片,A片,成人網站,成人影片,色情,情色網,情色,AV,AV女優,成人影城,成人,色情A片,日本AV,免費成人影片,成人影片,SEX,免費A片,A片下載,免費A片下載,做愛,情色A片,色情影片,H漫,A漫,18成人a片,色情影片,情色電影,a片,色情,情色網,情色,av,av女優,成人影城,成人,色情a片,日本av,免費成人影片,成人影片,情色a片,sex,免費a片,a片下載,免費a片下載,成人網站,做愛,自拍

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home