Τετάρτη, Νοεμβρίου 19, 2008

Βιοτεχνολογία ή βιοποικιλότητα;




Εβδομήντα πέντε εκατομμύρια ψυχές: τόσο αυξήθηκαν οι πεινασμένοι στον κόσμο το 2007. Από 848 εκατομμύρια έφτασαν τα 923 εκατομμύρια, οι περισσότεροι στην Αφρική.
Μήπως τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα αποτελούν τη λύση;

Η ανάγκη να αυξηθεί η παραγωγή τροφίμων στην Αφρική, και παράλληλα να μειωθεί η χρήση εντομοκτόνων, ενθαρρύνει τους υποστηρικτές των γενετικών παρεμβάσεων στη φύση να δοκιμάσουν δυναμικά την τύχη τους στην ήπειρο. Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Βραζιλία (με 150 εκατομμύρια στρέμματα γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών), η Ινδία (60 εκατομμύρια) και η Κίνα (40 εκατομμύρια), πειραματίζονται ήδη σε αυτόν τον τομέα. Και τον περασμένο Σεπτέμβριο έγινε στο Ναϊρόμπι της Κένυας το πρώτο παναφρικανικό συνέδριο για τη βιοτεχνολογία. Η χώρα αυτή, μαζί με τη Νότια Αφρική και τη Ζιμπάμπουε, είναι πρωτοπόροι στις έρευνες για την τεχνολογική βελτίωση των καλλιεργειών (μεταλλαγμένων και μη), με τη Νιγηρία και την Γκάνα να ακολουθούν.

Στη φετινή της έκθεση, η Διεθνής Επιτροπή για τη Γνώση, την Επιστήμη και την Τεχνολογία της Γεωργικής Ανάπτυξης (ΙΑΑSΤD) αναγνωρίζει την ανάγκη να βελτιωθούν οι γεωργικές επιδόσεις της Αφρικής, αλλά εμφανίζεται πολύ επιφυλακτική απέναντι στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν η Παγκόσμια Τράπεζα, τα Ηνωμένα Έθνη, κυβερνήσεις, ειδικοί και ιδιωτικά ιδρύματα, οι επιπτώσεις αυτής της τεχνολογίας στην υγεία και τη βιοποικιλότητα είναι άγνωστες. Και σε κάθε περίπτωση, οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες προτού πάρουν τις αποφάσεις τους.

Η βιοτεχνολογία είναι σύμμαχος κατά της πείνας, λέει στην Ελ Παΐς η Ισπανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Ελένα Εσπινόσα. Πρόκειται για μύθο, απαντά η Γαλλίδα δημοσιογράφος Μαρί-Μονίκ Ρομπέν, το βιβλίο της οποίας «Ο κόσμος σύμφωνα με τη Μονσάντο» έχει πουλήσει φέτος 90.000 αντίτυπα στη Γαλλία. Οι μελέτες που έχουν γίνει αποδεικνύουν ότι τα γενετικά τροποποιημένα φυτά είναι πιο αδύνατα και αντιστέκονται λιγότερο στην ξηρασία και τις πλημμύρες. Όταν ένα φυτό μεταλλάσσεται προκειμένου να παράγει από μόνο του ένα εντομοκτόνο, χρησιμοποιεί μέρος της ενέργειάς του για τον σκοπό αυτό, και όχι για να αναπτυχθεί. Κατά συνέπεια, πρέπει να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια λιπάσματα για την ανάπτυξή του- που κατά σύμπτωση τα παράγει η ίδια εταιρεία που έκανε και τη μετάλλαξη, η Μonsanto. Σε δέκα χρόνια, το έντομο εναντίον του οποίου έγινε η γενετική παρέμβαση αναπτύσσει αντίσταση και επιστρέφει, καταστρέφοντας τις σοδειές. Κάπως έτσι άρχισαν να αυτοκτονούν οι Ινδοί αγρότες.

Για τη Γαλλίδα δημοσιογράφο, η λύση βρίσκεται στην προστασία της βιοποικιλότητας. Στο Μεξικό, όπου γεννήθηκε το καλαμπόκι πριν από 5.000 χρόνια, υπάρχουν όλων των ειδών οι σπόροι, άσπροι, μοβ, γαλάζιοι, με ποικίλους βαθμούς αντίστασης στην ξηρασία ή τις πλημμύρες. Για την ακρίβεια, υπήρχαν: γιατί σιγά σιγά οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες καταπίνουν τα πάντα.

2 Comments:

At 19/11/08 7:16 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αλλο η φύση
άλλο η αλχημεία
άλλο το καουτσούκ
άλλο το πλαστικό και το λάστιχο.

 
At 19/11/08 7:33 μ.μ., Blogger Lion said...

Η δυνατοτητα να τραφουν οι πεινασμενοι υπαρχει εδω-και-τωρα και μαλιστα χωρις να χρησιμοποιηθει καμμια τεχνολογια αμφιβολης αποτελεσματικοτητας και αγνωστων συνεπειων (οπως η βιοτεχνολογια).

Συμφωνα με την Ουνεσκο, καθε κιλο βωδινου κρεατος απαιτει 15.000 λιτρα νερου για την παραγωγη του. Αντιθετα 1 κιλο καλαμποκι η σταρι απαιτει 7 λιτρα. Χωρες που "πνιγονται" στο νερο οπως η Γερμανια και η Ολλανδια εισαγουν το 1/3 του συνολικου νερου που καταναλωνουν υπο μορφη κρεατος και ζωοτροφων.

Πιστευω οτι κανενας δεν νοιαζεται πραγματικα για τους πεινασμενους. Πιστευω οτι ολα τα δηθεν κινηματα συμπαραστασης ειναι πολιτικαντικοι δεκαρικοι.
Ο μεσος ελληνας καταναλωνει 88 κιλα κρεας / χρονο. Ο μεσος ευρωπαιος κατι λιγοτερο (81-85). Με τις εκτασεις που καλυπτουμε για την παραγωγη κρεατος θα μπορουσαμε να θρεψουμε περιπου 3Χ ολους τους πεινασμενους του πλανητη. Χωρις πολλα λιπασματα, χωρις χημικα, χωρις μεταλλαγμενα. Και χωρις να περιμενουμε 10ετιες, μεχρι η τεχνολογια να δωσει λυσεις.

Αλλα αντι να κανουμε το πιο απλο και το πιο αποτελεσματικο πραγμα, προτιμαμε βαρυγδουπες αναλυσεις περι βιοτεχνολογιας και τα εξ αυτης οφελη. Τα οποια ειναι επιεικως *πολυ* αμφιβολα.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home