Σάββατο, Οκτωβρίου 18, 2008

Η ψευδαίσθηση της σιωπής
Κάπου στη Βόρεια Φινλανδία, λίγο πριν αρχίσει ο Αρκτικός Κύκλος και μερικά χιλιόμετρα από την απαγορευμένη ζώνη που αποτελεί τα σύνορα με τη Ρωσία, υπάρχει ένα δάσος όπου αυτόν τον καιρό επικρατεί μια σουρεαλιστική σιωπή. Τα περισσότερα πουλιά έχουν μεταναστεύσει. Κι όταν δεν έχει αέρα, δεν ακούγεται απολύτως τίποτα.

Ο αμερικανός συγγραφέας Βέρλιν Κλίνκενμποργκ βρέθηκε στην περιοχή στα τέλη του περασμένου μήνα. Το πρώτο βράδυ στάθηκε στη μέση μιας γέφυρας, πάνω από ένα ποτάμι που χύνεται στη Ρωσία. Ήταν σούρουπο, ο ουρανός ήταν καθαρός και δεν υπήρχε ούτε η παραμικρή πνοή αέρα. Έμεινε στη γέφυρα για μισή ώρα και στο τέλος πίστεψε ότι κάτι είχαν τα αυτιά του. Δεν ήταν δυνατόν, δεν ήταν λογικό όλο αυτό το διάστημα να μην ακούει τίποτα. Μήπως είχε κουφαθεί; Τέντωσε τα αυτιά του, έξυσε το έδαφος με το πόδι του, πέταξε μια πέτρα στο νερό και χτύπησε με τη γροθιά του το κιγκλίδωμα της γέφυρας. Η ακοή του ήταν μια χαρά.

Το ανθρώπινο αυτί δεν είναι προορισμένο να αγωνίζεται για να ακούσει. Κι όμως, αυτό ακριβώς έκανε ο συγγραφέας, προσπαθούσε να ακούσει τα πράγματα που ακούει στην καθημερινή του ζωή, κι επειδή δεν τα κατάφερνε πίστεψε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τις αισθήσεις του. Τις επόμενες ημέρες, λοιπόν, άλλαξε τακτική. Έμπαινε κι έβγαινε από το δάσος προσπαθώντας να ακούσει όχι πια με τα αυτιά του, αλλά με τα μάτια του. Συνειδητοποίησε ότι τα πήγαινε καλύτερα. Κάθε τόσο συναντούσε κάποιον Φινλανδό και τον ρωτούσε πώς είχε περάσει το καλοκαίρι του. Οι περισσότεροι γκρίνιαζαν ότι έκανε κρύο κι έβρεχε, τα έλατα και τα πεύκα είχαν μουσκέψει. Αλλά το φθινόπωρο ήταν ξηρό, και τη νύχτα έπιανε παγετός. Τα φύλλα έπεφταν πολύ γρήγορα. Τα πρωινά, το ποτάμι καλυπτόταν από ομίχλη, γεγονός που επέτεινε την ψευδαίσθηση της σιωπής.

Ψευδαίσθηση; Γιατί ψευδαίσθηση; Όπως γράφει ο Κλίνκενμποργκ στους Νιου Γιορκ Τάιμς, το τελευταίο βράδυ επέστρεψε στη γέφυρα. Ο ουρανός ήταν και πάλι καθαρός και το φως του δειλινού αρνιόταν πεισματικά να δώσει τη θέση του στο πραγματικό σκοτάδι. Καθώς στεκόταν πάνω από το ποτάμι, άκουσε τον αδύναμο, αλλά καθαρό ήχο από έναν καταρράκτη, κάπου πεντακόσια μέτρα μακριά. Ο καταρράκτης ήταν φυσικά εκεί και το πρώτο βράδυ που ο συγγραφέας βρέθηκε στη γέφυρα. Και τότε γιατί δεν τον άκουσε; Προφανώς επειδή ήταν πολύ απασχολημένος με το να μην ακούει τα πράγματα που ήταν συνηθισμένος να ακούει, και κυρίως το μουγκρητό της πόλης ακόμη και στις πιο ήσυχες στιγμές της. Χρειάστηκε μια εβδομάδα για να αδειάσει τα αυτιά του, για να μάθει να μην ακούει τίποτα, και για να διαπιστώσει ότι σ΄ εκείνο το τίποτα υπήρχε παρά ταύτα κάτι για να ακούσει.

6 Comments:

At 19/10/08 5:49 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Αξιέπαινο το να αναδεικνύεις ένα τέτοιο αισθησιοκεντρικό ποστ, εν μέσω του πολιτικο-οικονομικού ορυμαγδού. Το εκτιμώ.

 
At 20/10/08 9:32 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Εστω κι αν ανήκεις σε μια φρικτή μειοψηφία :-)
Χαίρε!

 
At 20/10/08 9:44 μ.μ., Blogger Le Panao said...

Επιστροφή στη φύση λοιπόν...! Παρόμοιο συναίσθημα νοιώθει κανείς κατά τις καλοκαιρινές μέρες αν βρεθεί κατά το σούρουπο πάνω στο φράγμα του Θησαυρού στο Νέστο. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα :)

 
At 20/10/08 11:14 μ.μ., Blogger ellinaki said...

Είναι απίστευτο πως, όταν βρεθείς σε ένα ήσυχο μέρος για αρκετό καιρό, αρχίζει και σιγά σιγά "καθαρίζει" η ακοή. Το έχω βιώσει. Αν και μετά γίνεται και το αντίστροφο. Όταν επιστρέφεις στο θόρυβο της πόλης, πάει να σπάσει το κεφάλι σου.

Ωραίο blog παρεπιπτόντως :)

 
At 21/10/08 5:15 μ.μ., Blogger despoina tziaki said...

Άρα οι αισθήσεις μας μπορεί να μας προδίδουν; Ή μήπως προσαρμόζονται για να είναι όσο μπορούν περισσότερο λειτουργικές και αποτελεσματικές στο περιβάλλον που ζούμε; Η παραπάνω ιστορία μου θύμισε μια προσωπική εμπειρία που έζησα πριν λίγους μήνες. Άκουσα λοιπόν κάποιο ήχο, όχι συνηθισμένο, κάτι σαν κουδούνια προβάτων. Σηκώθηκα αμέσως αναζητώντας το κινητό μου και συγχρόνως θύμωνα που πάλι τα παιδιά μου μάλλον είχαν αλλάξει για μια ακόμα φορά τον ήχο κλήσης του κινητού. Τι παράξενο! κανείς δε μου τηλεφωνούσε, μόνο που στο διπλανό χωράφι βοσκούσαν καμιά δεκαριά πρόβατα με τα μικρά τους!
(Μη φανταστείτε ότι ζω στην απόλυτη φύση, αλλά νιώθω τυχερή που μπορώ ακόμα να ξεχωρίζω τις εποχές παρατηρώντας το περιβάλλον γύρω μου.)_

 
At 3/4/09 4:38 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

情趣商品,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品.情趣,情趣,情趣,情趣,視訊聊天室

麻將,台灣彩卷,六合彩開獎號碼,運動彩卷,六合彩,遊戲,線上遊戲,cs online,搓麻將,矽谷麻將,明星三缺一, 橘子町,麻將大悶鍋,台客麻將,公博,game,,中華職棒,麗的線上小遊戲,國士無雙麻將,麻將館,賭博遊戲,威力彩,威力彩開獎號碼,龍龍運動網,史萊姆,史萊姆好玩遊戲,史萊姆第一個家,史萊姆好玩遊戲區,樂透彩開獎號碼,遊戲天堂,天堂,好玩遊戲,遊戲基地,無料遊戲王,好玩遊戲區,麻將遊戲,好玩遊戲區,小遊戲,電玩快打

情趣用品,情趣,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,情色,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,寄情竹園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,色情影片,情趣內衣,情趣睡衣,性感睡衣,情趣商品,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室 ,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080苗栗人聊天室,080聊天室,視訊交友網,視訊

借錢,黃金,黃金回收,黃金價格,黃金買賣,當舖

A片,A片,成人網站,成人影片,色情,情色網,情色,AV,AV女優,成人影城,成人,色情A片,日本AV,免費成人影片,成人影片,SEX,免費A片,A片下載,免費A片下載,做愛,情色A片,色情影片,H漫,A漫,18成人

a片,色情影片,情色電影,a片,色情,情色網,情色,av,av女優,成人影城,成人,色情a片,日本av,免費成人影片,成人影片,情色a片,sex,免費a片,a片下載,免費a片下載,成人網站,做愛,自拍

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home