Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 29, 2008

Θα χυθεί αίμα





«Ο γερουσιαστής ΜακΚέιν έχει απόλυτο δίκιο»: Έντεκα φορές είπε ο Ομπάμα αυτήν τη φράση στη διάρκεια του ντιμπέιτ. Λίγη ώρα αργότερα, κυκλοφορούσε το σχετικό προπαγανδιστικό βίντεο των Ρεπουμπλικανών.

Έλεγαν για τον Μπους ότι κέρδισε τις εκλογές επειδή παρουσιάστηκε στους συμπατριώτες του σαν τον παλιό συμμαθητή με τον οποίο όλοι θα ήθελαν να πιουν μια μπύρα. Διατηρώντας αυτήν την αναλογία, θα έλεγε κανείς ότι ο Ομπάμα παρουσιάζει τον εαυτό του σαν τον παλιό συμμαθητή που στα διαγωνίσματα όλοι προσπαθούσαν να κάτσουν κοντά του για να αντιγράψουν το γραπτό του. Είναι ευγενής, αγωνίστηκε πολύ στη ζωή του για να φτάσει εδώ που έφτασε, γνωρίζει αρκετά πράγματα και θέλει να μοιραστεί τις γνώσεις του με τους άλλους. Δεν είναι καλός, όμως, στο βρώμικο παιχνίδι. Προσπαθεί να κερδίσει τους αντιπάλους του με διάλογο και επιχειρήματα. Κρατά ήπιους τόνους. Αλλά η πολιτική δεν είναι διαγωνισμός debate του Κολεγίου.

Η περασμένη εβδομάδα ήταν μια από τις χειρότερες στην ιστορία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η Ουόλ Στριτ βυθίστηκε σε μια σοβαρή κρίση και οι Αμερικανοί έχουν καταλάβει ότι για την κρίση αυτή ευθύνονται πρωτίστως οι Ρεπουμπλικανοί και ο απερχόμενος πρόεδρος. Κι όμως, στα πρώτα 40 λεπτά του ντιμπέιτ, όπου το θέμα ήταν η οικονομία, ο Ομπάμα δεν έβγαλε νοκ άουτ τον αντίπαλό του. Δεν προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το σαφές πλεονέκτημά του, δεν εξέθεσε μια σαφώς διαφορετική προσέγγιση, υπήρξε επιεικής, σχεδόν συναινετικός. Κι άφησε τον ΜακΚέιν να παίξει στο δεύτερο μισό το χαρτί του έμπειρου και αποφασιστικού ηγέτη. Επτά φορές τον άκουσε να επαναλαμβάνει ότι «αυτό που δεν καταλαβαίνει ο γερουσιαστής Ομπάμα είναι...», κι ούτε μία δεν ανέβασε τον τόνο της φωνής του για να διαμαρτυρηθεί. Εννιά φορές τον κατηγόρησε ότι έπεσε έξω στις εκτιμήσεις του, κι ούτε μία δεν απαίτησε μια απάντηση.

Γιατί άραγε ακολουθεί αυτήν τη στρατηγική; Ίσως να πιστεύει ότι η μόνη περίπτωση να χάσει τις εκλογές είναι να διαπράξει το μοιραίο λάθος, και θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει αυτό το λάθος. Ίσως να συμβαίνει αυτό που γράφει ο πάντα εύστοχος ανταποκριτής της Ρεπούμπλικα, ο Βιτόριο Τσουκόνι: Να φοβάται μήπως φανεί υπερβολικά «θερμός» (διάβαζε: μαύρος), κι έτσι να εμφανίζεται υπερβολικά «ψυχρός» (διάβαζε: λευκός). Το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής, πάντως, είναι να μην καταφέρνει να παρουσιάζει με επιθετικό τρόπο το δικό του όραμα: Αν προηγείται στις δημοσκοπήσεις, το οφείλει στην ευνοϊκή συγκυρία (οικονομική κρίση) και τις επιλογές του αντιπάλου του (λέγε με Πέιλιν).

Κάποιος έγραψε ότι στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή αντιπαρατέθηκαν προχθές το παρελθόν με το μέλλον, ο 20ός αιώνας με τον 21ο. Το κακό είναι ότι από μια τέτοια σύγκρουση δεν βγαίνει «νομοτελειακά» νικητής το μέλλον. Η πρόοδος, το΄ χουμε μάθει πια, δεν είναι η «φυσική» ροή των πραγμάτων. Ο Ομπάμα θα νικήσει, αλλά θα χρειαστεί να φτύσει αίμα.

6 Comments:

At 29/9/08 2:19 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Σ' εμάς τουλάχιστον, την πλατειά μάζα των Ευρωπαίων, φτάνουν πληροφορίες μόνο για τους αντιπροέδρους τους.
Άραγε οι ψηφοφόροι τους γνωρίζουν τους συμβούλους τους και τους μελλοντικούς υπουργούς τους Οικονομικών, Πολέμου(διάβαζε εξωτερικών), ενέργειας κλπ για να κρίνουν νηφάλια;
Ο πρόεδρος στις ΗΠΑ είναι μόνο ο frontman.

 
At 29/9/08 4:27 μ.μ., Blogger Nikos Lioliopoulos said...

Ας μην εκανε το σφάλμα ο ΜακΚεϊν με την Πεϊλιν, και θα βλέπαμε όλοι πως θα γκρεμοτσακιζόταν ο καλός μας Μπάρακ.

 
At 29/9/08 4:57 μ.μ., Blogger bazarov said...

Δεν είμαι σίγουρος αν είναι λάθος ή όχι. Χωρίς να βρίσκομαι στην Αμερική αίσθηση μου είναι οτι ο Ομπάμα είτε προσπαθεί να διατηρήσει μια συγκεγκριμμένη ηθική στην πολιτική διαδικασία (ηθικοπολιτικό επιχείρημα) είτε (κ αυτά τα 2 δεν είναι απαραίτητα ασύμβατα) προσπαθεί να ξεπεράσει τις παλιές διαιρετικές τομέσ του αμερικάνικου πολιτικού συστήματος (πολιτιτκο-κοινωνικό επιχείρημα). Θέλει για παράδειγμα και τα επιχειρηματικά στρώματα και αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Και γενικά ίσως αποφευγει τη σύγκρουση για να δημιουργήσει μια συναίνεση. Τώρα αν είναι λάθος θα φανεί στην πορεία και στο αποτέλεσμα..
Επίσης μια ερώτηση. Ο μακέιν μιντιακά δε ξέρω αν μιλαέι στον μέσο αμερικάνό (των μεσοδυτικών πολιτειών βέβαια γιατί αυτό συνήθως εννοείται με αυτό) αλλά αν στρίψει μεριά θα σπάσει? έχεις την εντύπωση οτι έχει μόνιμη ψύξη στον αυχένα κ τους ραχαίους..

 
At 29/9/08 5:31 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Σιγά τα αίματα :-))))

 
At 29/9/08 8:27 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

@nikos.lioliopoulos. Με υποθέσεις δεν μπορούμε να πορευτούμε. Σας θυμίζω απλώς ότι αυτή η εξωφρενική επιλογή έγινε δεκτή αρχικά με ενθουσιασμό από τους Ρεπουμπλικανούς. Την έβαλαν και μίλαγε παντού και όταν είδαν τι ούφο ήταν, την απέσυραν άρον-άρον. Να δούμε τι θα κάνει στο ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν.

@bazarov. Συμφωνώ μαζί σας, άλλωστε ούτε εγώ μίλησα για λάθος. Κάποια στρατηγική ακολουθεί ο Ομπάμα, απλώς ορισμένες στιγμές θέλεις να κτυπήσει το χέρι και να πει "Enough is enough!" Αλλά προφανώς κάτι τέτοιο δεν θα του έκανε καλό: θα φαινόταν πολύ "μαύρος".

@Μαύρο Πρόβατο. Ξέρω, ξέρω: τι Πλαστήρας, τι Παπάγος.

 
At 29/9/08 11:00 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

@Μιχάλης: κι εγώ ξέρω, ξέρω: ήλιος και σκότος ;-)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home