Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 25, 2008

Ιταλική μυθοκρατία





Τα ψέματα και η υποκρισία συνόδευαν πάντα την ιταλική πολιτική- και φυσικά όχι μόνον αυτή. Η σημερινή Ιταλία, όμως, χαρακτηρίζεται από μια πραγματική μυθοκρατία, που στηρίζεται και τροφοδοτείται από την αναισθησία της κοινής γνώμης.

Μύθος πρώτος: ο Μπερλουσκόνι είχε πει ότι θα έσωζε την Αλιτάλια, ότι θα τη μεταμόρφωνε σε μια μεγάλη αεροπορική εταιρεία και ότι η μεταμόρφωση αυτή θα συνοδευόταν από ελάχιστες απολύσεις. Στην πραγματικότητα, θα απολυθούν τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι και η εταιρεία είτε θα κλείσει είτε θα μετατραπεί σε μια χούφτα χαρταετών. Έτσι, μπορεί μια μέρα ο Μπερλουσκόνι να την αγοράσει για τον εαυτό του.

Μύθος δεύτερος: ο Καβαλιέρε ισχυρίζεται ότι η Ιταλία έχει μια ισχυρή οικονομία. Προφανώς αναφέρεται στην ιδιωτική του αυτοκρατορία, η οποία τριπλασίασε τα κέρδη της από τότε που ασχολήθηκε με την πολιτική. Γιατί, κατά τα άλλα, η ιταλική οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, η βιομηχανική παραγω γή μειώνεται, η κατανάλωση το ίδιο.

Μύθος τρίτος: στην αρχή του πολέμου της Γεωργίας, η ιταλική κυβέρνηση προειδοποιούσε τους Ρώσους να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Αφού τηλεφωνήθηκε όμως πολλές φορές με τον Πούτιν κι έκλεισε μια συμφωνία για το πετρέλαιο, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε: «Πρέπει να ακούσουμε τα επιχειρήματα των Ρώσων, δεν έχουν βλέψεις στην Οσετία». Καμία βλέψη - μόνο την προσάρτησή της.

Σε ένα σημείωμά του που δημοσιεύτηκε στη Λιμπερασιόν, ο Ιταλός ποιητής και δημοσιογράφος Στέφανο Μπένι παραθέτει πολλά ακόμη ψέματα και μύθους, στους οποίους καταφεύγει τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί ή άλλα μέλη της πολιτικής ελίτ. Μερικοί είναι ακατανόητοι: γιατί επιμένει ο Μπερλουσκόνι ότι έχει ύψος 1,72, όταν είναι γνωστό ότι είναι δέκα πόντους κοντύτερος; Άλλοι είναι προκλητικοί: η Μάρα Καρφάνια, πρώην ημίγυμνο μοντέλο και νυν υπουργός Ίσων Ευκαιριών, ισχυρίζεται ότι ο νόμος της για την πορνεία θα φέρει αποτελέσματα, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι απλώς θα καταλήξουν στη φυλακή μερικές φτωχές γυναίκες που κάνουν πεζοδρόμιο. Άλλοι μύθοι, πάλι, έχουν πολιτικό χαρακτήρα: ο πρόεδρος Ναπολιτάνο, που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα, δηλώνει ότι κάθε πολιτική πράξη πρέπει να υπακούει στο Σύνταγμα- και την ίδια στιγμή υπογράφει διάταγμα που εξασφαλίζει την ατιμωρησία ανώτατων λειτουργών του κράτους, και πρώτα απ΄ όλα του πρωθυπουργού. Αναφέρει το Σύνταγμα ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου ή όχι;

Από τα ψέματα δεν γλιτώνει φυσικά ούτε ο Πάπας. Έδωσε, λέει, η Εκκλησία το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της στους φτωχούς! Μόνο που, όπως δείχνουν τα στοιχεία, το Βατικανό κρατά το 90% της περιουσίας του για τον εαυτό του. Λέγεται μάλιστα ότι έστειλε πρόσφατα επιστολή στη Μονή Βατοπαιδίου με την οποία ζητά συμβουλές για την αποδοτικότερη επένδυση των καταθέσεών του... (Να μην πούμε κι εμείς ένα ψέμα;).

3 Comments:

At 25/9/08 2:48 μ.μ., Blogger Κυπριανός Χριστοδουλίδης said...

Γιατί να πηγαίνουμε μακρυά, αφού τόσο κοντά είμαστε; " ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" δεν λέγαμε κι εμείς κάποτε; Γιατί να ζηλέψουμε τη μυθοπλασία του ... Καβαλιέρε, ε; Αλλά ξεχάστηκα. Δεν πρέπει να κυττάμε πίσω. Μπροστά και μόνο μπροστά.

 
At 26/9/08 1:17 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Ο μύθος είναι οτι το λέγατε, να υποθέσω.

 
At 26/9/08 3:33 π.μ., Blogger Κυπριανός Χριστοδουλίδης said...

¨Αλλοι το έλεγαν και μερικοί, εξακολουθούν ακόμη να το λένε, ελπίζοντας ότι κάποτε αυτό τι συνδικάτο θα καταρρεύσει, για να στήσουν εκείνοι το δικό τους. ¨Οπως και να το κάνουμε, όμως, το συνδικάτο είναι πάντα συνδικάτο και αυτό, δεν αλλάζει με τίποτα.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home