Πέμπτη, Αυγούστου 28, 2008

Πώς να γίνετε συγγραφέας





Θέλετε να γίνετε συγγραφέας αλλά δεν έχετε φαντασία, έμπνευση και ταλέντο; Τίποτα πιο εύκολο. Αρκεί να αγοράσετε το κατάλληλο πρόγραμμα και να ακολουθήσετε πιστά τα βήματα που σας προτείνει.

Το πρώτο πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή που υποσχόταν να κάνει τον χρήστη «σημαντικό αφηγητή ιστοριών» εμφανίστηκε το 1994: Λεγόταν StoryCraftΡro, δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό σεναριογράφο Τζων Τζάρβις και κόστιζε μόλις 69 δολάρια. Τρία χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε ένα δεύτερο πρόγραμμα, που λεγόταν StoryWeaver και κόστιζε μόλις 30 δολάρια. «Ακόμη κι αν δεν μπορείτε να σκεφτείτε μια ιδέα στην οποία να στηρίξετε ένα βιβλίο», έλεγε η σχετική διαφήμιση, «εμείς θα σας γεμίσουμε εύκολα με δημιουργικές έννοιες!». Τα 2.500 αντίτυπα αυτού του προϊόντος που πουλήθηκαν πέρυσι δεν είναι όμως τίποτα μπροστά στα 100.000 αντίτυπα που έχει πουλήσει από το 2001 η λίγο ακριβότερη βρετανική εκδοχή του, το ΝewΝovelist. «Είναι λίγο σαν την αναζήτηση συντρόφου μέσα από το Ιnternet», υποστηρίζει ο δημιουργός του, Ρίτσαρντ Λη. «Όλοι το απορρίπτουν, αλλά όλοι το κάνουν».

Η συζήτηση για το κατά πόσο το γράψιμο μπορεί να διδαχθεί είναι παλιά και κάθε τόσο επανέρχεται στο προσκήνιο. Στη Βρετανία υπάρχουν σήμερα περισσότερα από 80 πανεπιστήμια όπου μπορεί να κάνει κανείς μεταπτυχιακές σπουδές στη δημιουργική γραφή. Δεν είναι όμως κάπως υπερβολικό να υποστηρίζεται ότι μπορεί κάποιος να γράψει ένα βιβλίο τρέχοντας ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή; Η Ρόουζι Μπλάου, υπεύθυνη βιβλίων στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, αποφάσισε να το δοκιμάσει η ίδια. Παρά την ιδιότητά της, δεν έχει γράψει ούτε προτίθεται να γράψει σύντομα κάποιο βιβλίο. Όταν όμως της υπόσχονται τον «πιο γρήγορο και πιο ανώδυνο τρόπο» να το πετύχει, δεν είναι βλακεία να μην το δοκιμάσει; Άδειασε λοιπόν το γραφείο της από τα περιττά αντικείμενα, κάθησε μπροστά στον υπολογιστή και έβαλε μπροστά το θαυματουργό πρόγραμμα.

Όπως διάβασε στην οθόνη, όλο κι όλο που είχε να κάνει ήταν τέσσερα πράγματα: να βρει έναν τίτλο (που δεν θα είναι κατ΄ ανάγκη ο τελικός!), να αποφασίσει το concept της ιστορίας, να διαλέξει την κατηγορία (δράση, έπος ή βασισμένη στον χαρακτήρα) και το είδος της (περιπέτεια, επιστημονική φαντασία, εκδίκηση, έρωτας). Σε όλα αυτά τα βήματα, όπως βέβαια και στην εξεύρεση του ονόματος του κεντρικού ήρωα, ο υπολογιστής μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά. Η δημοσιογράφος θα τον χρησιμοποιήσει όσο μπορεί. Κι όταν είναι έτοιμη να γράψει, θα πληροφορηθεί ότι το μυθιστόρημά της θα αποτελείται από 12 κεφάλαια και θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 256 σελίδες.

Παρά τα αμέτρητα φλυτζάνια τσάι που θα καταναλώσει, όμως, η Ρόουζι Μπλάου δεν θα τα καταφέρει. Το πρόγραμμα είναι μάλλον απάτη. Και ο λόγος είναι απλός: για να γράψεις, πρέπει πρώτα να διαβάσεις, και να διαβάσεις πολύ. Και καλώς ή κακώς, πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή για το διάβασμα δεν υπάρχει.

8 Comments:

At 28/8/08 7:33 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αν η προϋπόθεση της γραφής ήταν το διάβασμα, Μιχάλη μου, τότε όλοι οι ποντικοί των βιβλιοθηκών θα ήταν από χέρι Τολστόηδες...

Άσε που όσο διαβάζεις, τόσο συνειδητοποιείς ότι γνωρίζεις την τύφλα σου, άρα πρέπει να διαβάσεις ακόμα περισσότερο...

Τζίφος!

 
At 28/8/08 7:52 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Αν η προϋπόθεση της γραφής ήταν το διάβασμα, Μιχάλη μου, τότε όλοι οι ποντικοί των βιβλιοθηκών θα ήταν από χέρι Τολστόηδες...

Παίρνεις ως δεδομένο ότι όλοι όσοι διαβάζουν θέλουν να γράψουν ενώ αυτό δεν ισχύει.

Δεν ήξερα την ύπαρξη προγράμματος. Αυτό εξηγεί, εν μέρει, τα σαβουροβιβλία που εκδίδονται μαζικώς...

 
At 28/8/08 9:08 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Εντάξει, Αθήναιε, διορθώνω:

"...όλοι οι ποντικοί των βιβλιοθηκών με συγγραφικές φιλοδοξίες θα ήταν..."

ΟΚ;

 
At 29/8/08 2:07 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

Τσου.

Ο κοινωνικός μου περίγυρος βρίθει γυναικών που έχουν διαβάσει τα άπαντα των εκδόσεων Ψυχογιός, την ασημί σειρά της Ωκεανίδας όλη καθώς και ό,τι άλλο σε μπαζολογοτεχνία που διαπραγματεύεται ανεκπλήρωτα γαμήσια με τεράστιες δόσεις πουριτανισμού, κυκλοφορεί. Νομίζουν ότι διαβάζουν λογοτεχνία. Καταναλώνουν ΣΑΒΟΥΡΑ.

Αντιθέτως. Δεν υπάρχει ούτε ένας από τους γνωστούς μου που έχει εντρυφήσει στο αληθινό διάβασμα, που να μην ακούς την αντήχηση του βάθους του πνεύματος της λογοτεχνίας ακόμα και στα δελτία τύπου που γραφουν.

Τον γαμο-Τολστόϊ είναι φανερό ότι ούτε που τον έχεις ακουμπήσει. Τί τον επικαλείσαι;

Είναι σαν να έχεις ως ίσους δυο ανθρώπους που ο ένας ακούει θεωδωράκη και Λοϊζο και ρομαντικούς μπουζουκομπαγλαμάδες με κάποιον που ακουει Βάγκνερ και Μπαχ. Αυτοί οι δύο για μένα δεν είναι ίσοι. Και ο δεύτερος είναι ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ να ζει στην ίδια κοινωνία με τον πρώτο.

Όχι, δεν έχουν την ίδια αισθητική αντίληψη του κόσμου. Ο πρώτος είναι κατώτερος. Σόρρυ.

 
At 29/8/08 11:52 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μηδε προ του τελους κμακάριζε
διότι κι' ο Κολόμβος πήρε λάθος δρόμο, δια να ξεκινήσει
αλλά έφθασε πρώτος στην ανακάλυψη,

 
At 29/8/08 11:16 μ.μ., Blogger iremi.dynami said...

H αλήθεια είναι ότι ο διανοητικός ναρκισσισμός, αν μη τι άλλο, οδηγεί σε μερική τύφλωση. Όσο για το τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος συγγραφέας, σίγουρα αν είναι να χρησιμοποιεί τις κονσερβοποιημένες αηδίες κάθε μορφής και είδους, αν μη τι άλλο, δε θα είναι και ο πρώτος ή ο τελευταίος που δε θα προσφέρει τίποτα περισσότερο από μια τυποποιημένη μπαρούφα. Μάλλον, όμως, υπάρχουν αρκετά του είδους, οπότε ούτε καν έκπληξη δε θα είναι.

 
At 8/12/15 7:56 π.μ., Blogger John said...

coach factory outlet
ugg boots
nike huarache
michael kors handbags
jordan concords
cheap jordans
true religion outlet
rolex watches outlet
coach outlet
michael kors outlet
coach outlet
coach factory outlet
ugg boots
oakley sunglasses wholesale
uggs outlet
ed hardy clothing
pandora jewelry
toms outlet
nike roshe run
ugg clearance
gucci handbags
coach factory outlet
michael kors outlet online
concords 11
tory burch sale
gucci shoes
uggs outlet
beats by dre
mont blanc pens
coach factory outlet
cheap uggs for sale
20151205yuanyuan

 
At 21/8/17 10:41 π.μ., Blogger raybanoutlet001 said...

ralph lauren uk
jordan 8
ugg boots
ugg boots
cheap basketball shoes
nike shoes
polo ralph lauren
armani exchange
ugg boots
nike shoes

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home