Πέμπτη, Ιουλίου 24, 2008

Καλύτερα από το τίποτα



«Η σύλληψη του Κάρατζιτς; Ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Ή, για να το πούμε διαφορετικά, λίγη δικαιοσύνη είναι καλύτερη από καθόλου δικαιοσύνη. Αλλά ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις...» Άντονι Ντουόρκιν.

Στη Χάγη δεν τον περίμεναν πια. Και τώρα που επιτέλους θα τον φιλοξενήσουν- γιατί σύντομα θα τον φιλοξενήσουν, όσα δικονομικά κόλπα κι αν κάνει ο δικηγόρος του- οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου φοβούνται ότι θα επαναληφθεί το προηγούμενο του Μιλόσεβιτς. Πρώτα απ΄ όλα, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς ανακοίνωσε ότι θα υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλες κωλυσιεργίες και καθυστερήσεις. Ύστερα υπάρχει πάντα η απειλή μιας απεργίας πείνας: σε μια προηγούμενη περίπτωση, το Δικαστήριο είχε διατάξει την υποχρεωτική σίτιση του κρατουμένου, αλλά εκείνος άσκησε έφεση, την κέρδισε, και είδε τα αιτήματά του να ικανοποιούνται. Αν ληφθεί υπόψη ότι η θητεία του Δικαστηρίου λήγει το 2010, γίνεται αντιληπτό πόσο δύσκολο είναι να ολοκληρωθεί η δίκη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ακόμη και στην περίπτωση, όμως, που επισπευστούν οι διαδικασίες και καταστεί δυνατή η έκδοση απόφασης, η διεθνής δικαιοσύνη θα έχει μόνο μερικώς νικήσει. Όχι μόνο επειδή παραμένει ελεύθερος ο άλλος δήμιος της Σρεμπρένιτσα, ο Ράτκο Μλάντιτς. Αλλά και επειδή είναι πολύ δύσκολο να πληρώσουν οι δήμιοι του Θιβέτ ή της Τσετσενίας. Όπως λέει στην Κοριέρε ο βρετανός πολιτικός αναλυτής Άντονι Ντουόρκιν, που εργάζεται στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο διεθνών σχέσεων στις Βρυξέλλες, για να υπάρξει πλήρης δικαιοσύνη θα πρέπει η δικαιοσύνη να πάρει διαζύγιο από την πολιτική. Τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στην Τσετσενία, για παράδειγμα, δεν θα διερευνηθούν πιθανότατα ποτέ, αφού η Ρωσία μπορεί να εμποδίσει οποιαδήποτε σχετική πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας ασκώντας το δικαίωμα του βέτο. Επιπλέον, η Ρωσία δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, όπως δεν είναι μέλη η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Δικαιούται λοιπόν να θεωρεί κανείς ότι υπάρχει άλλο σύστημα δικαιοσύνης για τους αδύνατους κι άλλο για τους ισχυρούς.

Τουλάχιστον η σύλληψη του Κάρατζιτς θα διευκολύνει την παραπομπή σε δίκη του άλλου δολοφόνου εναντίον του οποίου έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης το Διεθνές Δικαστήριο, δηλαδή του προέδρου του Σουδάν αλ-Μπασίρ; Εδώ τα πράγματα είναι ακόμη πιο μπερδεμένα. Γιατί αν χρειάστηκαν πάνω από 11 χρόνια για να εντοπιστεί ο Κάρατζιτς, που στο κάτω-κάτω ήταν ξοφλημένος, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να συλληφθεί ο άνθρωπος που καλώς ή κακώς αποτελεί τον μοναδικό συνομιλητή της Δύσης στην κρίση του Νταρφούρ. Αλλά όλες αυτές οι δυσκολίες, οι ατέλειες και οι αδικίες, δεν σημαίνουν ότι η σύλληψη του Κάρατζιτς αποτελεί μια πύρρειο νίκη. Το αντίθετο, λέει ο Ντουόρκιν: η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η διεθνής δικαιοσύνη έχει μεγάλες δυνατότητες. Κι ας έχει, σε θεσμική μορφή, ηλικία μόλις 15 ετών. Προηγουμένως, υπήρχε μόνο η Νυρεμβέργη.

10 Comments:

At 24/7/08 1:05 μ.μ., Blogger neoinileias said...

34η επέτειος από την αποκατάσταση της δημοκρατίας.


Κάθε κοινωνία όταν έχει ορισμένες προϋποθέσεις εξελίσσεται, στη χώρα μας οι δυνατότητες, οι προοπτικές, οι ανάγκες έχουν μεγαλώσει, όμως παρά τις μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει σε σχέση με το παρελθόν τα ωφελήματα δεν έχουν διαχυθεί ως ένα ενιαίο σύνολο στο σύνολο των πολιτών

Η οικονομική τακτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα έχει ως αποτέλεσμα «να καρπώνονται οι λίγοι και ισχυροί» τα θετικά αποτελέσματα της διεθνοποίησης της χώρας, μερικοί λίγοι «τρέφονται» με τα υπολείμματα , ενώ το σύνολο της κοινωνίας είναι εκτός «τροφής» και καθημερινά αγωνιά για το μέλλον. Σε αυτό το «στημένο σκηνικό» η επανάληψη, η πόλωση και ο διχασμός εξασφαλίζουν την πλουσιοπάροχη μακροημέρευση των λίγων.

Παράλληλα, οι όποιες γενικές πολιτικές πρωτοβουλίες φιλανθρωπικού χαρακτήρα λαμβάνονται δεν μπορούν να προσφέρουν πολλά σε πολλούς στην σημερινή πραγματικότητα της εξειδίκευσης, έτσι, χιλιάδες νέοι πολίτες της χώρας χάνουν στόχους και ευκαιρίες. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα στις μέρες μας να αμφισβητούνται έντονα η αποτελεσματικότητα και η αξιοπιστία των θεσμικών οργάνων.

Μια πρώτη αποτίμηση των μέχρι σήμερα καταστάσεων οδηγεί στο συμπέρασμα, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, ότι τα γεγονότα και οι πολιτικές είναι κατά κανόνα προβλέψιμα, αυτό καθίσταται εμφανές αν σταθουμε στα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων 34 χρόνων.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι: γιατί να λειτουργεί έτσι η δημοκρατική κοινωνία μας;

Σήμερα και παρατηρώντας την πολιτική συμπεριφορά αρκετών σημερινών πολιτικών βλέπουμε ότι η «οπτική» τους στις περισσότερες περιπτώσεις συμπίπτει με την οπτική των μεσαίων τάξεων και άνω, οι τάξεις αυτές είναι πιο κοντά στα κέντρα των αποφάσεων και τα κέντρα των αποφάσεων κοντά σε αυτές τις κοινωνικές τάξεις, έτσι όσοι κατέχουν στα δρώμενα θέση κατώτερη από τα κορυφαία σκαλοπάτια δεν έχουν ελπίδες προόδου. Συγχρώνος μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που υποτιμάτε είναι ότι πρακτικά το σύνολο του πληθυσμού δεν εκπροσωπείται.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το δημοσιογραφικό κατεστημένο της χώρας, η οπτική τους αντικατροπτίζει τα δικά τους θέλω και τη δική τους θέση.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις και όταν οι ειδήσεις απειλούν τους πρώτους να τις αποσιωπούν από το σύνολο του πληθυσμού, έτσι ο πολιτικός έλεγχος της κοινωνίας γίνεται εύκολη υπόθεση, για να είναι ομαλή η συμπεριφορά της κοινωνίας πρέπει να προσαρμοστεί στα «κοινωνικά θέλω» των πολιτικοοικονομικά ισχυρών.

Βέβαια, το «ακροατήριο» έχει πάντα τη δυνατότητα να ασκεί επιρροή επηρεάζοντας έτσι την παραγωγή πολιτικών, δεν το κάνει όμως επειδή δεν ξέρει να το κάνει, το σύνολο της κοινωνίας είναι λειτουργικά αναλφάβητο.

Ανακεφαλαιώνοντας μπορούμε να πούμε ότι ανεξάρτητα από αυτές τις αντιξοότητες και αδυναμίες η σύγχρονη δημοκρατία μας προσφέρει πάντα νέες δυνατότητες για την αντιμετώπιση του αύριο, βασική όμως προϋπόθεση για να επιτευχθεί κοινή επιτυχία και πρόοδος είναι να αλλάξει ο προσανατολισμός των πολιτικών, συσχετίζοντας παράλληλα τη θεωρία με την πράξη, αλλά και παρέχοντας ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες.
t.v.


Διαβάστε περισσότερα

http://neoinileias.blogspot.com/

 
At 24/7/08 1:35 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

ça relève d'un exploit να γράψεις ολόκληρο δεκάρικο για (πρόσφατους)εγκληματικούς πολέμους και να μην αναφέρεις ούτε μια περιοχή της "μεγάλης μέσης Ανατολής" - ούτε Ιράκ, ούτε Λίβανο...

Τι είπαμε οτι έκανε ο Κάρατζιτς; Έπινε γαλλικό κονιάκ και κάπνιζε κουβανέζικα λέει πούρα;;

 
At 24/7/08 2:50 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Μπράβο Μιχάλη. Καλογραμμένο και ισορροπημένο.

@Νέοι Ηλείας: Δεν σταματάτε το σπαμ;

 
At 24/7/08 2:51 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

@Μαύρο Πρόβατο. Καταγγέλω ότι ο Μητσός "ξέχασε" να αναφέρει τη σφαγή των Μηλίων.

 
At 24/7/08 7:52 μ.μ., Blogger Kyra-Litsa said...

επιτέλους ένα καλογραμμένο ποστ για Καρατζιτς. Οι ΗΠΑ είναι εκτός της δικαιοδοσίας τους δικαστηριου... Φαίνεται ότι το διεθνές δίκαιο μαζί με την συνθήκη της Γενεύης περί εγκλημάτων πολέμου ισχύει για τους Σέρβους εγκληματίες μόνο, ενώ για τις ΗΠΑ και τα πιονια τους όχι. Ραμούς Χαραντινάι πρωθυπουργός του Κοσοβου υπεύθυνος για χιλιάδες βιασμούς και δολοφονίες Σέρβων του Κοσόβου σε μερικές από τις οποίες πήρε και ο ίδιος μέρος. Μερικές μέρες στο δικαστήριο και μετά γύρισε πίσω στα καθήκοντα του... ΑΙΣΧΟΣ..... Και θα διαφωνήσω μαζί σου... κανένα βήμα δεν γίνεται όταν η δικαιοσύνη είναι μονόπλευρη... Αν δεν ειναι αμερόληπτη δεν μπορεί να λέγεται δικαιοσύνη αλλά κάτι άλλο, όπως παρωδία

 
At 24/7/08 9:18 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Ακόμα και αν ο μεγάλος ντήλερ μένει απρόσβλητος με τη στήριξη κάποιων μεγαλοπαραγόντων, αυτό δεν σημαίνει ότι ο τύπος που έσφαξε μια γυναίκα, αν συληφθεί, δεν πρέπει να δικαστεί και να καταδικαστεί.
Ακόμα κι αν ο εισαγγελέας καθ' υπόδειξιν λέει ότι δεν βρίσκει στοιχεία για μια κλοπή δημόσιου χρήματος εκατοντάδων εκατομμυρίων, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ίδιος εισαγγελέας δεν πρέπει να παραπέμψει μια υπεξαίρεση μερικών εκατοντάδων χιλιάδων στην ΑΤΕ.

 
At 25/7/08 3:24 π.μ., Blogger Kyra-Litsa said...

Δεν νομίζω... στοιχεία υπήρχαν, όπως και προστασία για αυτό μιλάω για παρωδία. Εσύ αν έκλεβες μια ντομάτα θα δεχόσουν να σε κλείσει φυλακή ένα δικαστήριο που ισχύριζεται ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα στους κατα συρροήν δολοφόνους;;;;; Και δεν μιλάω για τον Χαραντινάι αλλά για τους εγκληματίες πολέμου του αμερικάνικου στρατού...8000 νεκροί Γενοκτονία η Σεμπρένιτσα....... 60000 αμαχοι στο Ιρακ τις 3 πρώτες εβδομαδες στην αρχή του πολέμου και το ονόμασαν παραπλευρες απώλειες ...

κανονικά δεν θα έπρεπε να αναγνωρίζεται κανένα διεθνές δικαστήριο, ούτε ηθικα, ούτε με βάση την διεθνή νομοθεσία καθώς ισχύει η καθολικότητα για το διεθνές δίκαιο ... Δεν ειναι θέμα στοιχειοθέτησης κατηγοριών αλλά
αναρμοδιότητας - καθολικότητας

Και ωραία η Αμερική... είπε εγώ δεν αναγνωρίζω τίποτα... και δεν δικάζεται κανείς.... ωραίοι και οι Κοσοβάροι...και εμεις κάναμε εγκληματα αλλά κανείς δεν μας αγγιζει... όλοι προστατεύουν τους εγκληματίες τους εκτός από τους Σέρβους...
Προσωπικά θαυμάζω έναν λαό που μπορεί και έχει το θάρρος να λέει αυτοί ήταν οι εγκληματίες μας. και σας του παραδίδουμε....
Νιώθω αποστροφή για τους λοιπούς που λένε ... όχι δεν το αναγνωρίζουμε γιατί είμαστε μάγκες...
και όχι δεν δικαζόμαστε γιατί έχουμε φίλους μάγκες

 
At 26/7/08 9:47 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Νομίζω ότι η υπόθεση Κάρατζιτσ οφείλεται και αυτή σε δεκανίκια διεθνή που κατέρευσαν και τους παρέσυραν, δε μοιάζει μήπως με τον ελληνικό εμφύλιο;

 
At 26/7/08 9:59 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

... και μιά και ο λόγος για Διεθνές Δικαστήριο Χάγης, καλό είναι να ονομαστεί ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ διότι αυτό μόνο μπορεί νάναι.
Η Ευρώπη έχει ανάγκη Ενα Δικαστήριο και οι Τοπικοί άρχοντες ανάγκη να αντιληφθούν ότι είναι υπόλογοι σε όλους τους Ευρωπαίους για τους εμφυλίους των φυλάρχων εντός της Ευρώπης, με τα όρια της να συμπίπτουν στα ιστορικά σύνορα ανατολικής και δυτικής ρωμαικής αυτοκρατορίας. Με αυτό το τρόπο η δίκη έχει ανοικτό πολιτικό διάλογο, δεν αφορά στεγνά το παρελθόν αλλά και το ευρωπαϊκό μέλλον ώς όφειλε.
Αρα για το Νταρφούρ άς έχουν άλλοι την αρμοδιότητα.

 
At 30/7/09 3:58 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

成人漫畫,色色網,愛情公寓,AV,A漫,成人文學,愛情小說,情色,情趣用品,情色論壇,情色文學,免費遊戲,成人文學,微風論壇,免費視訊聊天,成人論壇,成人遊戲,聊天室,免費視訊聊天,性感影片,遊戲口袋,遊戲區,情色網,ut聊天室,後宮電影院,情色視訊,A片下載,線上遊戲,成人光碟,85cc免費影城,色情網站,貼圖,情色論壇,情色文學,AV,ut聊天室,ut聊天室,色色網,080視訊聊天室,玩美女人,視訊聊天室,成人聊天室,尋夢園聊天室,成人漫畫,成人影城,色情,色情小說,成人論壇,情趣用品,成人聊天室,遊戲口袋,情色視訊,聊天室,一葉情貼圖片區,視訊交友,18成人,成人小說,視訊美女

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home