Τετάρτη, Φεβρουαρίου 07, 2007

Ζήτω το γέλιο!



Μία αριστερή σατιρική εφημερίδα. Μία μήνυση. Μία δημοσκόπηση. Μία σειρά διανοουμένων που εγκαταλείπουν την Ευρώπη επειδή φοβούνται μην πέσουν θύματα του θρησκευτικού φονταμενταλισμού. Δύσκολοι καιροί για την ελευθερία του λόγου.

«Δημόσια εξύβριση ομάδας ανθρώπων εξαιτίας της θρησκείας τους»: αυτή είναι η κατηγορία με την οποία δικάζεται σήμερα και αύριο στο Παρίσι η εβδομαδιαία εφημερίδα Charlie Hebdo, ύστερα από μήνυση που κατέθεσαν η Ένωση Ισλαμικών Οργανώσεων της Γαλλίας και το Μεγάλο Τέμενος του Παρισιού. Αιτία, η αναδημοσίευση τριών σκίτσων με τον προφήτη Μωάμεθ που είχαν πρωτοδημοσιευθεί σε μια δανική εφημερίδα, προκαλώντας μαζικές διαμαρτυρίες μουσουλμάνων που τα θεώρησαν προσβλητικά. Στην πραγματικότητα, σήμερα βρίσκεται στο εδώλιο μια δυτική αξία που λέγεται ελευθερία της έκφρασης. Μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισής της περιλαμβάνονται ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολλάντ, ο κεντρώος υποψήφιος για την προεδρία Φρανσουά Μπαϊρού και η συγγραφέας Τασλίμα Νασρίν από το Μπανγκλαντές, που αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα της επειδή δεχόταν απειλές από τους ισλαμιστές. Πενήντα ακόμη προσωπικότητες υπογράφουν κείμενο υποστήριξης προς την εφημερίδα, εκφράζοντας την ελπίδα το Παρίσι να γίνει «ένα λιμάνι όπου ο λόγος δεν θα παρεμποδίζεται ούτε από δικτατορίες ούτε από τον φονταμενταλισμό».

Η ελευθερία της έκφρασης έχει ασφαλώς όρια: δεν μπορείς να φωνάξεις χωρίς λόγο «φωτιά!» σ' ένα κατάμεστο θέατρο. Αυτά τα όρια, όμως, θεσπίζονται από τις κυβερνήσεις, επικυρώνονται από τα κοινοβούλια και περιλαμβάνονται στα Συντάγματα, δεν αποφασίζονται από θρησκευτικές οργανώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως λέει ο διευθυντής της σατιρικής εφημερίδας Φιλίπ Βαλ, δεν θα είναι πλέον δυνατή η ενασχόληση με θέματα που έχουν προγράψει οι θρησκείες, όπως για παράδειγμα η γενετική. Η υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης γίνεται ακόμη πιο επιτακτική σε μια περίοδο που διανοούμενοι σαν τον Ορχάν Παμούκ ή την Αγιαάν Χίρσι Αλί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες στις οποίες ζούσαν και να μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή δέχονται απειλές για τη ζωή τους. Θα δεχθεί ένα τέτοιο πλήγμα η Ευρώπη; Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το 79% των Γάλλων θεωρεί απαράδεκτο να σατιρίζεται δημοσίως μια θρησκεία, ενώ το 51% καταδικάζει ακόμη και την άσκηση κριτικής στις θρησκείες για την επιρροή τους στην κοινωνία! Είναι δυνατόν να επικρατήσουν τέτοιες απόψεις; Μετά την ποινικοποίηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος, θα νομιμοποιηθούν και νέες σκανδαλώδεις απαγορεύσεις;

«Ζήτω το γέλιο, κάτω οι δογματισμοί!» αναφωνεί από τη Μοντ ο Μισέλ Ερμάν, καθηγητής Γλωσσολογίας και Ποιητικής στο Πανεπιστήμιο της Bourgogne, υπενθυμίζοντας ότι δεν ζούμε στην εποχή που οι θρησκόληπτοι τα έβαζαν με το θέατρο του Μολιέρου και καταδίκαζαν το γέλιο με το πρόσχημα ότι επισκίαζε τον Θεό. Αυτονόητα πράγματα. Για να επισημάνει αυτά τα αυτονόητα, ο διευθυντής της Λιμπερασιόν ανέθεσε στον Φιλίπ Βαλ τη διεύθυνση του σημερινού φύλλου.

11 Comments:

At 7/2/07 12:38 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Και εγώ νόμιζα πως θα έγραφες για τις δύο αστροναυτίνες που παραλίγο να σκοτωθούν για τα μάτια ενός άντρα, ωραίου μεν, άντρα δε!

"Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το 79% των Γάλλων θεωρεί απαράδεκτο να σατιρίζεται δημοσίως μια θρησκεία, ενώ το 51% καταδικάζει ακόμη και την άσκηση κριτικής στις θρησκείες για την επιρροή τους στην κοινωνία!"

Αυτό το αναλύει σ'ενα κεφάλαιο ολόκληρο ο Ντώκινς στο God delusion. Πώς είναι δυνατόν να διασκεδάζουμε με κάθε είδους σάτιρας, πώς είναι δυνατόν να δεχόμαστε πως το δικαίωμα της σάτιρας είναι ιερό όταν στο στόχαστρό της βρίσκονται πολιτικοί ή άλλοι κοινωνικοί παράγοντες ή ομάδες ( θυμίζω τ'ανέκδοτα για τους δικηγόρους...) ενώ θεωρούμε πως η θρησκεία βρίσκεται στο απυρόβλητο.

Μάλιστα ο Ντώκινς στο ίδιο κεφάλαιο αποδεικνύει πώς στήθηκε όλη η μηχανή με τα σκίτσα, ελπίζω να ειπωθούν αυτά και στο δικαστήριο.

 
At 7/2/07 1:47 μ.μ., Blogger rockerblogger said...

Κατά σύμπτωση, χθες το CNN πρόβαλε συνέντευξη με την Αγιαάν Χίρσι Αλί. Αν κατάλαβα καλά από τα λεγόμενα της, η Ολλανδική κυβέρνηση της έδωσε πίσω την υπηκοότητα που (βλακωδώς) της είχε αφαιρέσει.

Για τα "Σατανικά Σκίτσα" μου λένε ότι το οργάνωσε δημοσκόπηση πέρυσι στην ιστοσελίδα του, με το ερώτημα αν αρκεί η συγνώμη της εφημερίδας για να τερματιστεί το μποικοτάζ των Δανικών προιόντων. Αποτέλεσμα; 88% Όχι, 12% Ναι..
Μου λένε επίσης ότι αν και έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από τη δημοσκόπηση, και ο σταθμός έχει στο μεταξύ οργανώσει δεκάδες άλλες δημοσκοπήσεις για διάφορα θέματα, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να έχει τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση αναρτημένη στην ιστοσελίδα του, αν και η ψηφοφορία έχει λήξει εδώ και ένα χρόνο..
Εντάξει, το καταλάβαμε ότι το αποτέλεσμα άρεσε στον (προκλητικά φιλο-ισλαμιστικό πλέον) σταθμό..

Μου λένε επίσης ότι η Φατάχ του Αμπας (και του Αραφάτ, για να μην ξεχνιόμαστε) έχει εκδώσει δύο φορές τους τελευταίους μήνες επίσημες ανακοινώσεις καταγγέλοντας το Αλ-Τζαζίρα για απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά των παλαιστινίων, υπέρ της Χαμάς..

Όταν λοιπόν ο μεγαλύτερος δορυφορικός τηλεοπτικός σταθμός τηρεί αυτή την φιλο-σκοταδιστική προπαγανδιστική πολιτική στα εκατομμύρια των αράβων τηλεθεατών, δεν με ξαφνιάζει καθόλου το θράσος των μουλάδων στο Παρίσι.

 
At 7/2/07 1:56 μ.μ., Blogger rockerblogger said...

Ο σταθμος στον οποίο αναφέρομαι στην αρχή του σχολίου είναι, φυσικά, το Αλ-Τζαζίρα, που κατά λάθος σβήστηκε.

 
At 7/2/07 2:09 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Κακή ψυχρή κι ανάποδη η Charlie Hebdo, στην οποία ο Βαλ έχει επιβάλλει τη γραμμή της πάσει θυσία υπεράσπισης κάθε πολεμικής εγκληματικής ενέργειας του Ισραήλ... αλλά είναι αυτονόητο οτι έχει δικαίωμα να δημοσιεύει σκίτσα που θίγουν τη θρησκευτική πίστη, και αυτό το δικαίωμα πρέπει να το υπερασπίσουμε όλοι. Πόσο μάλλον που ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στο τεύχος που (ανα-)δημοσίευσε τα επίμαχα σκίτσα, και τα δικά της ήταν από κάθε άποψη καλύτερα.

Πάντως, παρά τη συνεργασία του εβδομαδιαίου εντύπου, το σημερινό φύλλο της Λιμπέ τίποτα το ιδιαίτερο δεν έχει.

 
At 7/2/07 2:33 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Πίσω ρε μουλλάδες και σάς έφαγα!

Σέβομαι την κάθε πίστη, αλλά να σεβαστούν κι αυτοί την ελευθερία μου. Αν δικαιωθούν στη δίκη αυτή οι Ισλαμιστές (που σιγά να μην), το επόμενο βήμα θα είναι να υποχρεώσουν τις Γαλλίδες να κυκλοφορούν με μπούρκες για να μην προσβάλλονται οι μουσουλμάνοι της Γαλλίας.

 
At 7/2/07 6:33 μ.μ., Blogger Caesar said...

Εδώ είμαστε:Michel Onfray.!

 
At 7/2/07 9:19 μ.μ., Blogger rockerblogger said...

Τα μάθατε; Ο Σαρκοζί έστειλε στο δικαστήριο σήμερα επιστολή συμπαράστασης υπερ του σατιρικού περιοδικού. Καλά έκανε, κι ας αποσκοπεί στο ψάρεμα λεπενικών ψήφων.

Περιμένω να δω τι θα κάνει η "πιο σέξι πενηντάρα που ξέρω" :))))))

 
At 7/2/07 9:20 μ.μ., Blogger rockerblogger said...

Ξέχασα να βάλω το σχετικό λινκ!

 
At 7/2/07 11:49 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο σας..πραγματικά πρόκειται για στέρηση ελευθερίας της έκφρασης..σας δίδω όμως την πληροφορία πως και ο Σαρκοζί έγραψε επιστολή συμπαράστασης στην εφημερίδα, η οποία και αναγνώστηκε από το δικαστήριο..γιατί δεν τον συμπεριλάβατε στους μάρτυρες?

 
At 8/2/07 3:51 π.μ., Blogger ioannisk said...

Δεν νομίζω πως υπάρχει περίπτωση να καταδικαστεί το Charlie Hebdo. Αν καταδικαστεί θα είναι κραυγαλέο. Όμως πιστεύω πως πρέπει να υπάρχει και η άλλη ελευθερία: Να κάνει κάποιος μήνυση επειδή πιστεύει πως τον εξύβρισαν.

"που διανοούμενοι σαν τον Ορχάν Παμούκ ή την Αγιαάν Χίρσι Αλί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν"
Ο Ορχάν Παμούκ πήγε στις ΗΠΑ για διαλέξεις και όχι για μόνιμη εγκατάσταση. Το πρόβλημα είναι ότι ακύρωσε διαλέξεις στην Γερμανία την τελευταία στιγμή, για να πάει στην Αμερική, λέγοντας ότι δέχτηκε απειλές. Η πληροφορία με κάθε επιφύλαξη.

@rockerblogger
"Περιμένω να δω τι θα κάνει η "πιο σέξι πενηντάρα που ξέρω" :))))))"
Ο σύντροφός της, Francois Hollande, είναι μάρτυρας υπεράσπισής, αυτό μάλλον φτάνει.

@gnostos agnostos
Γιταί ο Σαρκοζύ δεν είναι μάρτυρας υπεράσπισής, έστειλε επιστολή υπεράσπισης.

 
At 8/2/07 11:19 π.μ., Blogger rockerblogger said...

@ioannisk, θενξ για την πληροφορία.

Θα προτιμούσα να πήγαινε η ίδια βέβαια..

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home