Σάββατο, Ιανουαρίου 27, 2007

Άνθρωποι και κριάρια



Ο Τσαρλς Ροζέλι είναι ένας ερευνητής του Πανεπιστημίου του Όρεγκον. Και τα τελευταία πέντε χρόνια έχει βαλθεί να ανακαλύψει γιατί σχεδόν το ένα στα δέκα κριάρια (για την ακρίβεια το 8%) επιδιώκει να κάνει σεξ με άλλα κριάρια και περιφρονεί τις προβατίνες. Ο στόχος του είναι να κατανοήσει τους θεμελιώδεις μηχανισμούς του σεξουαλικού προσανατολισμού στα πρόβατα, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αναπαραγωγή τους. Αλλά λογάριαζε χωρίς την οργάνωση ΡΕΤΑ, πολλές ενώσεις ομοφυλοφίλων, τους Σάντεϊ Τάιμς και τα blogs.

ΡΕΤΑ είναι τα αρχικά των Ανθρώπων υπέρ της Ηθικής Μεταχείρισης των Ζώων. Όπως γράφουν οι Νιου Γιορκ Τάιμς, η οργάνωση αυτή ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο εκστρατεία εναντίον των ερευνών του Ροζέλι, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσουν μοιραία στον έλεγχο ή την αλλοίωση του σεξουαλικού προσανατολισμού των προβάτων. «Οι έρευνες αυτές αποτελούν μια προσπάθεια να ξεκινήσει μια προγεννητική επέμβαση στις σεξουαλικές προτιμήσεις», έγραψε σε ανοιχτή της επιστολή η γνωστή τεννίστρια Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, δηλωμένη ομοφυλόφιλη και σύμμαχος της ΡΕΤΑ. Την σκυτάλη πήραν οι Σάντεϊ Τάιμς, που δημοσίευσαν τον περασμένο μήνα ένα άρθρο με τίτλο «Εντολή προς επιστήμονες: κάτω τα χέρια από τα γκέι πρόβατα!». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο Ροζέλι κατάφερε να «θεραπεύσει» ομοφυλόφιλα πρόβατα με ορμονική θεραπεία, ανοίγοντας το δρόμο για να ξεριζωθεί η ομοφυλοφιλία από τους ανθρώπους!

Ακολούθησε θύελλα. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, κυρίως από τη Βρετανία και την Αυστραλία, έστειλαν οργισμένα e-mails στον Ροζέλι και στο Πανεπιστήμιο. «Είσαι ένας άχρηστος δολοφόνος ζώων και πρέπει να σε πυροβολήσουν», έγραφε ένας. «Ελπίζω να καείς στην κόλαση», ευχόταν ένας άλλος. Ανάλογες επιθέσεις έγιναν και από πολλά blogs. Μάταια ο επιστήμονας προσπαθούσε να αμυνθεί, λέγοντας ότι η σκέψη της σεξουαλικής ευγονικής σε ανθρώπους απωθεί τον ίδιο όσο και τους επικριτές του, και ότι ποτέ δεν τοποθέτησε μηχανήματα στον εγκέφαλο των προβάτων. «Όσο περισσότερο μιμούμαστε τον Θεό και προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη Μητέρα Φύση», απάντησε η Ναβρατίλοβα, «τόσο μεγαλύτερη ζημιά κάνουμε με πειράματα διαφόρων ειδών που είτε έχουν ήδη εξελιχθεί είτε θα εξελιχθούν σε εφιάλτες».

Μέσα σ' αυτό το βουητό χάθηκαν και οι σοβαρές αντιρρήσεις για τις έρευνες του Ροζέλι. Όπως επισημαίνει για παράδειγμα ο Πωλ Ρουτ Ουόλπι, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, αν ανακαλυφθούν οι μηχανισμοί από τους οποίους εξαρτάται ο σεξουαλικός προσανατολισμός τότε το επιχείρημα ότι ο προσανατολισμός αυτός στηρίζεται στη βιολογία καταρρέει. Από το σημείο αυτό μέχρι την ημέρα που οι γονείς θα μπορούν να αποφασίζουν να μην κάνουν παιδιά που θα γίνονταν ομοφυλόφιλοι, η απόσταση είναι μικρή. Για να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος, όμως, η λύση δεν είναι βέβαια η απαγόρευση των ερευνών για τη σεξουαλικότητα.

11 Comments:

At 27/1/07 8:24 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Όχι πειράματα με τη μνήμη των ψαριών γιατί μπορεί να γίνουν μνησίκακα.
Όχι πειράματα με τα πρόβατα γιατί τους επηρεάζουμε τη σεξουαλικότητα.
Όχι πειράματα με τη δροσόφυλα γιατί την σπρώχνουμε στην κατάθλιψη.
Ναι στην προσπάθεια κατανόησης της έμβιας φύσης μέσα από τις διδασκαλίες της αγίας γραφής.
Η βίβλος έχει μια απάντηση για κάθε ερώτημα.

 
At 27/1/07 8:41 μ.μ., Blogger christina said...

Της βίβλου, τουλάχιστον, ειναι προβλέψιμη.

 
At 27/1/07 9:13 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Μόνο αυτό μάς έλειπε. Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των gay προβάτων.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Δεν πάμε καλά, λέω εγώ.

 
At 28/1/07 12:24 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

H PETA είναι τρομοκρατική οργάνωση. Επιτίθεται σε κόσμο και καταστρέφει εστιατόρια, χώρια τις καμπάνιες της που έχουν υπάρξει προσβλητικές για θύματα γενοκτονιών. Απορώ γιατί είναι νόμιμη μια τέτοια οργάνωση με τόσο έντονη εγκληματική δραστηριότητα.

PETA: People Eating Tasty Animals. Ε, μα

 
At 28/1/07 1:13 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Φοβού τους Λουδίτες... περισσότερο από τους κρεοφάγους....
Σ;)

 
At 28/1/07 1:38 μ.μ., Blogger rockerblogger said...

Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην αναζήτηση της ηδονής ΚΑΙ για τα κριάρια:)

 
At 28/1/07 7:52 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Ναι βρε ρόκερ αλλά οι προβατίνες οι έρμες τι θ απογίνουνε;;;; Να πλέκουνε πουλόβερ;;;;;

Σ;))))

 
At 28/1/07 7:54 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Πού να μάθουν δηλαδή τις πανάρχαιες κτηνοτροφικές πρακτικές του ευνουχισμού κτλ που εφαρμόζονται σ'αυτά τα "μαλλιαρά σκυλιά που βόσκουν χόρτο"!

 
At 28/1/07 8:49 μ.μ., Blogger rockerblogger said...

χαχαχαχάαααα

Μαύρε Γάτε, πολύ καλό!!!

 
At 28/1/07 11:40 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Μαύρε Πρόβατε εσύ κι αν δε δικαιούσαι να δε΄λιξεις αλληλεγγύη...

Ρόκερ Σ;))))))

 
At 29/1/07 4:50 π.μ., Blogger Jason said...

Πολύ ενδιαφέρουσα η έρευνα και κρίμα που ο κομπλεξισμός ορισμένων προκαλεί εμπόδια στην επιστήμη.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home